Ε.Σ. Α.με.Α. προς Στουρνάρα: «Πάρτε πίσω το άρθρο 65»

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, απέστειλε η Ε.Σ. ΑμεΑ, διαμαρτυρόμενη για το άρθρο 65 που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Αναλυτικά:

«Η Ε.Σ.ΑμεΑ. εκφράζει τη ριζική αντίθεσή της και διαμαρτύρεται έντονα για το άρθρο 65 του ν/σ «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, Ρύθμιση θεμάτων

της ΕΛ.ΤΕ., Αναμόρφωση Οργανισμού του ΝΣΚ, και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε από τη Βουλή εν μέσω θύελλας αντιδράσεων αφού με τις διατάξεις του προβλέπεται ότι για τη χορήγηση του επιδόματος στήριξης τέκνων θα λαμβάνεται το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και όχι το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα.

Δικαιολογημένη αγανάκτηση και ανησυχία προκαλούν οι διατάξεις του άρθρου 65, εάν ληφθεί υπόψη ότι κρίθηκαν ακόμα και από το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής αντισυνταγματικές, ενώ τέτοιου είδους ρυθμίσεις αντικοινωνικού χαρακτήρα αφήνουν ερωτηματικά για τον τρόπο που ο υπουργός οικονομικών αντιλαμβάνεται αυτά τα τόσο σμαντικά κοινωνικά θέματα.
Η διάταξη αυτή ειδικά σε μια εποχή που η ανεργία καλπάζει και οι πολύτεκνες οικογένειες βιώνουν τεράστια οικονομικά προβλήματα κρίνεται βαθιά αντικοινωνική. Ειδικά όμως για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία η διάταξη αυτή τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση αφού η προσμέτρηση ακόμα και των προνοιακών επιδομάτων θα τους θέσει εκτός των οικογενειακών επιδομάτων στήριξης.

Θεωρούμε αδιανόητο να προσμετρούνται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα και τα προνοιακά – αναπηρικά επιδόματα από τη στιγμή που δεν νοούνται ως εισόδημα αφού χορηγούνται από το κράτος για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία ή χρόνια πάθηση και για το λόγο αυτό απαλλάσσονται από τη διαδικασία φορολόγησης.

Είναι θλιβερό ότι σε μία εποχή που η φτώχεια απειλεί ειδικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και η ανεργία χτυπάει ολοένα και περισσότερο πολυμελείς οικογένειες και οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία να αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο το κράτος πρόνοιας και να συρρικνώνονται οι προνοιακές αναδιανεμητικές λειτουργίες. τους.

Κύριε Υπουργέ,

Η ρύθμιση αυτή είναι αδιανόητη, όπως αδιανόητη είναι και η απάντησή σας στις αντιδράσεις βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για την επίμαχη διάταξη, αφού σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις τους για την προσμέτρηση του προνοιακού επιδόματος στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα υπεραμυνθήκατε της διάταξης λέγοντας «Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην προστίθενται τα προνοιακά επιδόματα στο εισόδημα. Τα προνοιακά επιδόματα είναι μόνιμο εισόδημα και πρέπει να υπολογίζεται ως τέτοιο».

Κύριε Υπουργέ,

Αυτές οι τοποθετήσεις σας είναι σαν να βρίσκεστε σε άλλη χώρα. Οφείλετε να αντιλαμβάνεστε την πραγματικότητα με ξεκάθαρο και αντικειμενικό τρόπο. Οφείλετε να πάρετε πίσω αυτή τη διάταξη, η οποία έρχεται σε ρητή αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας του ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Το αναπηρικό κίνημα μαζί με όλες τις ευπαθείς ομάδες θα αγωνιστούν με κάθε μέσο είτε δια της νομικής οδού είτε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την κατάργηση τέτοιων απαράδεκτων διατάξεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα