Γεννήθηκε το ΠΕΔΥ του… ΕΟΠΥΥ

Με διαδικασίες κατεπείγοντος εισάγεται τη Δευτέρα προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πάντως μέχρι το βράδυ της Παρασκευής το νομοσχέδιο βρισκόταν ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο γεννιέται ένας νέος φορέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ): Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), όπως είναι η ονομασία του φορέα της ΠΦΥ, ο οποίος θα λάβει την τελική του μορφή έως το τέλος Ιανουαρίου οπότε και θα ολοκληρωθεί η μετακίνηση

του υγειονομικού, διοικητικού και ιατρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες. Το ΠΕΔΥ θα αποτελεί την υγειονομική ομπρέλα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας με καθολική πρόσβαση όλων στις δομές του.

Γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι στις υγειονομικές μονάδες του Οργανισμού τίθενται αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου σε διαθεσιμότητα, η οποία δεν θα διαρκέσει περισσότερο από δύο εβδομάδες. Αμέσως μετά θα λάβουν πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπαγωγή τους στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), το οποίο θα αποτελείται από τα σημερινά πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας, και θα λειτουργεί κάτω από την «ομπρέλα» των Υγειονομικών Περιφερειών. Στη συνέχεια θα αξιολογηθούν οι σημερινές μονάδες του ΕΟΠΥΥ. Αν ένα πολυϊατρείο λειτουργεί κοντά σε ένα Κέντρο Υγείας, θα κλείσει ή θα αλλάξει ρόλο, ενώ η 24ωρη λειτουργία ορισμένων Κέντρων Υγείας θα αποφασιστεί από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάστημα κατά το οποίο γιατροί και εργαζόμενοι θα είναι σε διαθεσιμότητα οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.

Όλα τα παραπάνω σχέδια βαίνουν προς εφαρμογή, τη στιγμή που οι γιατροί των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Η τελευταία τους απόφαση μιλά για απεργία των γιατρών έως την Παρασκευή, ενώ στο συνέδριο της Ομοσπονδίας τους την Κυριακή (οι εργασίες ξεκινούν στις 3 μ.μ.) θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να συνεχίσουν την απεργία μετά τις 17 Ιανουαρίου. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και τη Δευτέρα, στη γενική συνέλευση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ της Αττικής.

«Η πρόσφατη κυνική ομολογία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι επελέγη ο ΕΟΠΥΥ ως δεξαμενή 8.000-9.000 διαθέσιμων υπαλλήλων – κυρίως γιατρών – για διαθεσιμότητα, δείχνει τον εντελώς προσχηματικό επικαλούμενο λόγο περί δήθεν μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από πλευράς του υπουργείου Υγείας και τίποτε άλλο. Άλλωστε, το νομοσχέδιο για το οποίο είχε δηλωθεί ότι θα ήταν κατατεθειμένο στη Βουλή για ψήφιση την Παρασκευή, ακόμη επεξεργάζεται. Γίνονται τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, κάτι το οποίο δείχνει ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα αντιμετωπίζεται με τόσο πρόχειρο τρόπο. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα, στρατηγικής σημασίας, θα ψηφιστεί – όπως έχει δηλωθεί – μέσα σε ένα 24ωρο» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών του ΕΟΠΥΥ κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος.

Όπως σημειώνει, ο διάλογος των γιατρών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας διακόπτεται αφού όπως φάνηκε δεν είχε κανένα νόημα. «Τρεις συναντήσεις κάναμε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από την πρώτη στιγμή έδειξαν ότι ήταν πλήρως αμετακίνητοι σε θέματα εργασιακά και μισθολογικά των προς ένταξη στο σύστημα γιατρών. Το επόμενο ραντεβού είναι σε εκκρεμότητα αλλά θεωρούμε ότι δεν έχει νόημα».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 10 Ιανουαρίου 2014

Keywords
Τυχαία Θέματα