Γκότσο και Κομίνο…τα μικρά πανέμορφα νησάκια της Μεσογείου

Βόρεια της Μάλτας, συναντούμε τα νησάκια Γκότσο και Κομίνο. Το Γκότσο είναι μικρότερο, πιο πράσινο και πιο ήσυχο από την αδερφή του, τη Μάλτα και το Κομίνο που βρίσκεται ανάμεσα στη Μάλτα και το Γκότσο είναι πιο άγριο και αραιοκατοικημένο. Τα νησιά αυτά, όπως και ολόκληρη η Μάλτα είναι τόποι που ζουν σε διαφορετικούς ρυθμούς μακριά από το άγχος της καθημερινότητας των υπολοίπων Ευρωπαϊκών πόλεων.

Στην καρδιά του Γκότσο βρίσκεται η Citadella, η μικροσκοπική πρωτεύουσα αυτού του μικροσκοπικού νησιού. Η μικρή οχυρωμένη πόλη

στέκεται σε έναν απόκρημνο βράχο και βλέπει ολόκληρο το νησί. Υπήρχε ακρόπολη στο σημείο αυτό από τη Ρωμαϊκή εποχή αλλά η συγκεκριμένη κατασκευή χτίστηκε το 17ο αιώνα. Οι κάτοικοι του νησιού εξακολουθούν να αποκαλούν την πρωτεύουσα τους Ραμπάτ, αν και ονομάστηκε επίσημα Victoria το 1897 προς τιμή της Βρετανίδας Βασίλισσας. Μέσα από τα τείχη βρίσκονται συγκεντρωμένα εξαιρετικά μουσεία, όπως το Καθεδρικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο και το Κέντρο Τεχνών του Γκότσο.

Ένα όμορφο αξιοθέατο του νησιού αποτελούν και οι Ναοί Ggantija. Πρόκειται για τεράστιες ξεθωριασμένες πέτρες που υπάρχον εδώ και πεντέμισι χιλιάδες χρόνια. Παρά την ηλικία του, το σύμπλεγμα των ναών είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα του μαλτέζικου αρχιπελάγους με τα τείχη του να έχουν ύψος 7 μέτρα.

Στο δυτικότερο άκρο του νησιού θα βρείτε το ακρωτήρι Dwerja, με απόκρημνους γκρεμούς, καμπυλόγραμμες παραλίες, γιγαντιαίες σπηλιές και σαγηνευτικές μορφοποιήσεις των βράχων να το αναδεικνύουν στην πιο ξακουστή τοποθεσία του Γκότσο για φωτογραφίες. Μία βραχώδης σύνθεση με υπέροχη θέα, το εντυπωσιακό Γαλάζιο Παράθυρο, συγκεντρώνει άπειρους τουρίστες. Η Γαλάζια Τρύπα που βρίσκεται κοντά στο Γαλάζιο Παράθυρο συνιστά ένα ακόμα παράξενο φυσικό φαινόμενο. Πρόκειται για ένα στενό άνοιγμα πλάτους 10 μέτρων και μήκους 25 μέτρων που συνδέει την ανοιχτή θάλασσα με τη λιμνοθάλασσα μέσω μιας υποβρύχιας αψίδας. Ο τόπος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για καταδύσεις. Ο Βράχος των Μανιταριών πήρε το όνομά του από το σπάνιο φυτό Cynomoruim coccineum που εξακολουθεί να φυτρώνει στο σημείο αυτό. Οι Ιππότες είχαν το μανιτάρι σε μεγάλη εκτίμηση και μάλιστα όποιος συλλαμβανόταν να το κλέβει καταδικαζόταν σε 3 χρόνια φυλάκιση. Η πρόσβαση στον βράχο απαγορεύεται αλλά μπορείτε να πλησιάσετε και να τον φωτογραφίσετε.

Στο βόρειο άκρο του νησιού μπορείτε να επισκεφθείτε την σπηλιά της Καλυψώς όπου σύμφωνα με την Οδύσσεια του Ομήρου, η ερωτευμένη νύμφη Καλυψώ, αποπλάνησε τον Οδυσσέα. Θα την πλησιάσετε από το απότομο μονοπάτι που ξεκινάει από την παραλία και φτάνοντας στην είσοδο θα διασχίσετε τον μικρό κήπο, τα σκαλιά θα σας οδηγήσουν στη σπηλιά και θα απολαύσετε την μαγευτική θέα του σημείου.

Στο Κομίνο, ένα παραδεισένιο νησί με μόνιμο πληθυσμό πέντε κατοίκων θα βρείτε την εκθαμβωτική Γαλάζια Λίμνη. Η υπέροχη φυσική λίμνη χωρίζει το Κομίνο από το νησάκι Κομινότο. Τα διάσημα γαλάζια νερά της είναι πεντακάθαρα, ήρεμα και γίνονται το επίκεντρο αμέτρητων καθημερινών κρουαζιέρων. Η λίμνη δεν έχει αμμώδη παραλία αλλά τα λεία και επίπεδα βράχια της είναι πολύ φιλόξενα. Κοντά στη Γαλάζια Λίμνη θα βρείτε την Κρυστάλλινη Λίμνη που περιστοιχίζεται από απότομους γκρεμούς και μπορεί κανείς να την προσεγγίσει μόνο με βάρκα. Τα κρυστάλλινα νερά της προσελκύουν πολλούς δύτες.

Το πιο επιβλητικό κτίσμα του Κομίνο, είναι ο Πύργος της Οσίας Μαρίας, με τις πολεμίστρες που φυλάσσει το θαλάσσιο πέρασμα που ενώνει τη Μάλτα με το Γκότσο. Κατασκευάστηκε το 1618 και οι στρατιώτες του προστάτευαν τους ντόπιους από τη μόνιμη απειλή των πειρατικών επιδρομών.

Η νυχτερινή ζωή στο Γκότσο είναι σχεδόν ανύπαρκτη αλλά υπάρχουν μικρά και όμορφα καφέ, μπαρ και εστιατόρια που μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ και το φαγητό σας.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
γκοτσο νησι
Τυχαία Θέματα