Γόρδιος δεσμός για την κυβέρνηση το φορολογικό

Σε δύσκολη εξίσωση, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε μείζονα κυβερνητική κρίση, αναδεικνύεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναγκάστηκε, χθες, σε παρέμβαση προκειμένου να βάλει τέλος στα σενάρια για υπερφορολόγηση εισοδημάτων άνω των 26.000 ευρώ, με συντελεστή 45%, τα οποία είχαν προκαλέσει εκτός από τις αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και τις ενστάσεις

σειράς βουλευτών της Ν.Δ.

Παράλληλα, προανήγγειλε βελτιώσεις και στο καθεστώς ενίσχυσης των οικογενειών με τέκνα, που όμως θεωρείται αμφίβολο εάν θα κάμψουν τις αντιδράσεις των άλλων κυβερνητικών εταίρων.

Ηδη, όπως γράφει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή, το ΠΑΣΟΚ έθεσε πέντε «κόκκινες γραμμές», που σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους, προειδοποιώντας πως εάν παραβιαστούν δεν θα ψηφίσει το νέο φορολογικό, ενώ ρητή είναι η διαφωνία της ΔΗΜΑΡ με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Σε μια προσπάθεια άρσης των διαφωνιών ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων, ενώ ειλημμένη είναι η απόφαση του πρωθυπουργού η χώρα να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της και το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 11 του μήνα.

Σε δύσκολη εξίσωση, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε μείζονα κυβερνητική κρίση, αναδεικνύεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναγκάστηκε, χθες, σε παρέμβαση από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου προκειμένου να βάλει τέλος στα σενάρια του οικονομικού επιτελείου για υπερφορολόγηση εισοδημάτων άνω των 26.000 ευρώ, τα οποία είχαν προκαλέσει εκτός από τις αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και τις ενστάσεις πλήθους γαλάζιων βουλευτών.

«Δεν υπάρχει αυτό που ακούστηκε, για φόρο 45% πάνω από 25 χιλιάδες ετήσιο εισόδημα. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου. Είμαι με τη μεσαία τάξη, όχι εναντίον της…», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει από χθες αναλάβει την πολιτική ευθύνη διαμόρφωσης του νέου νομοσχεδίου.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως «τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25 χιλιάδες ετησίως θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές», ενώ προανήγγειλε βελτιώσεις και στο καθεστώς ενίσχυσης των οικογενειών με τέκνα, κυρίως τρίτεκνες και πολύτεκνες, το οποίο, πάντως, δεν θα έχει τη σημερινή μορφή του αυξημένου αφορολογήτου ορίου.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, παρουσιάζοντας πέντε προτάσεις βελτίωσής του (σ.σ. με το υπουργείο Οικονομικών να δηλώνει, ήδη, πως είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν όλες), ενώ η ΔΗΜΑΡ αμφισβητεί πλήρως τη δομή του νέου φορολογικού, προκρίνοντας ενιαία κλίμακα για τη φορολόγηση εισοδημάτων από κάθε πηγή.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει εμπλακεί σε έναν αγώνα δρόμου με τον χρόνο και τα δημοσιονομικά μεγέθη. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σήμερα συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Στουρνάρα, ο οποίος επέστρεψε χθες από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει στη μία μετά το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ, στη

Keywords
Τυχαία Θέματα