Η Ραχήλ Μακρή γράφει στο nocomments: Επικίνδυνα παιχνίδια με τη ΔΕΗ και οι 5 λόγοι για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της

Eπικίνδυνα παιχνίδια με την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού παίζει η κυβέρνηση η οποία διαχειρίζεται το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης της ενέργειας με προχειρότητα και ασάφεια.

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα στοιχήσει στην Εθνική ενεργειακή δυναμική της χώρας, στο επενδυτικό πρόγραμμα, στις συνθήκες εργασίας στην ενέργεια, στην απαξίωση των εκμεταλλεύσιμων περιοχών και τέλος στους καταναλωτές. Η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης δεν συνάδει με την πραγματική της αξία αφού η κυβέρνηση την εκποιεί σε τιμή

κατώτερη των προσδοκιών, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για μια απλή πώληση, αλλά για μια Εθνική ήττα.

Ουσιαστικά, η χώρα με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ χάνει την ενεργειακή της αυτοδυναμία, αφού η ενέργεια της θα ελέγχεται από ιδιώτες. Ο ιδιώτης δεν μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο πάροχο ενέργειας διότι κανείς δεν εγγυάται ότι σε περίπτωση μίας κρίσης ή έκτακτης ανάγκης θα σταθεί εφάμιλλος των περιστάσεων, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ενεργειακή δύναμη που να διασφαλίζει την ισορροπία του δικτύου.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρηση ήδη δέχεται πολλά πλήγματα και έξωθεν παρεμβάσεις. Η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» που αναμενόταν να αποτελέσει τη μονάδα βάσης αποκαθιστώντας τις υπάρχουσες που εκ των πραγμάτων θα οδηγηθούν σε απόσυρση μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα δεκαετίας, αφού ήδη είναι πεπαλαιωμένες φαντάζει από τις πρόσφατες εξελίξεις όνειρο θερινής νυκτός καθώς όπως φαίνεται, η χρηματοδότηση της εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσουν οι Γερμανοί. Η διαδικασία της πολυδιαφημιζόμενης επένδυσης παγώνει καθώς οι Γερμανοί δεν κάνουν κανένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της έκθεσης της Τρόικα και πριν, τουλάχιστον, τελειώσει το θέμα του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Αν δεν υλοποιηθεί η κατασκευή της μονάδας είναι στατιστικώς βέβαιο ότι η χώρα δεν θα έχει μια αξιόπιστη ενεργειακή βάση, που θα συνεπικουρεί τις ΑΠΕ στο έργο τους.

Το μεγαλεπήβολο όραμα του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου για την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου παγκοσμίως στην Κοζάνη έμεινε επίσης μέχρι στιγμής στα χαρτιά, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα το έτερο πάρκο στη Μεγαλόπολη δεν θα πραγματοποιηθεί. Και όλα αυτά με την σφραγίδα της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την πλευρά των διοικούντων, αφού οι διαδικασίες κωλυσιέργησαν ελέω οικονομικής κρίσης και σκληροτράχηλης γραφειοκρατίας. Ένα μεγάλο επενδυτικό όραμα βούλιαξε μέσα στην πολιτική ανυπαρξία.

Σε όλα αυτά προστίθενται οι άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν ήδη στα ορυχεία της ΔΕΗ και τα φαινόμενα στυγνής εκμετάλλευσης από τους εργολάβους-ιδιώτες, των εργαζομένων στα ΑΗΣ σε συνδυασμό με την κατάργηση της εντοπιότητας, η οποία αδικεί τους πολίτες που βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ. Επιπροσθέτως, οι απολαβές των εργαζομένων, που σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνθήκες εργασίας τους είναι πολύ σκληρές, έχουν καταρρακωθεί αγγίζοντας μισθούς αδιανόητους για εργαζόμενο σε ορυχεία και εργοστάσια, μισθούς που άλλοτε

Keywords
Τυχαία Θέματα