Κομισιόν για τη φωτιά της Χίου: Χρόνο και χρήματα θα έχανε η Ελλάδα εάν έκανε αίτημα ενίσχυσης

Aπαντήσεις για το θέμα που προκάλεσε σάλο σχετικά με το άιτημα της Ελλάδας για οικονομική ενίσχυση για τις φωτιές της Χίου έδωσε η εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει:

«Μολονότι δεν μπορούμε να δώσουμε ξεκάθαρη απάντηση σε ένα θεωρητικό αίτημα, η εμπειρία δείχνει ότι οι φωτιές της Χίου είναι μάλλον απίθανο να θεωρούνταν επιλέξιμες για ένταξη του νησιού σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης

και αν η Ελλάδα είχε υποβάλει σχετικό αίτημα θα είχε χάσει χρόνο και χρήματα σε μία ανεπιτυχή αίτηση».

Αυτή ήταν η επίσημη απάντηση που έδωσε η εκπρόσωπος Tύπου της Κομισιόν στην «Κ», μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη σχετική επερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή. Ειδικότερα, ο κ. Χουντής υπέβαλε ερώτημα στον αρμόδιο επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, για το αν η Χίος θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί εκτάκτως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Η απάντηση που έδωσε η Επιτροπή ήταν ότι η Ελλάδα δεν υπέβαλε σχετικό αίτημα ούτε μπορεί να υποβάλει στο μέλλον, καθώς η σχετική προθεσμία έχει παρέλθει. Ως εκ τούτου, η εντύπωση που δόθηκε ήταν ότι η Χίος θα μπορούσε να επωφεληθεί από χρήματα του Ταμείου και κάτι τέτοιο δεν έγινε, λόγω της αβελτηρίας που επέδειξε η Αθήνα.

Η απάντηση που έδωσε στην «Κ» η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η εντύπωση αυτή ήταν εσφαλμένη. Σημειώνεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. παρέχει έκτακτη χρηματική βοήθεια σε μεγάλες φυσικές καταστροφές, το κόστος των οποίων υπερβαίνει το 0,6% του ΑΕΠ του οικείου κράτους (για την Ελλάδα, 1,32 δισ. ευρώ). Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου η καταστροφή είναι γεωγραφικά εστιασμένη (νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές), μπορεί το αίτημα να εξεταστεί κατ’ εξαίρεση. Σύμφωνα, όμως, με την ανακοίνωση του υπ. Ανάπτυξης και την απάντηση της Κομισιόν, η Χίος δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα