Κοπεγχάγη…η πόλη του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στην υπέροχη πόλη της Κοπεγχάγης, ένα αστικό κέντρο που βρίσκεται σε θέση-κλειδί, ένας εμπορικός και συγκοινωνιακός κόμβος, μία πόλη ολοζώντανη και χαρούμενη όλες τις εποχές του χρόνου. Μία πόλη που θεωρείται η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της βόρειας Ευρώπης, και είναι η πιο τουριστική μεταξύ όλων των αντίστοιχων Σκανδιναβικών, προσελκύοντας κάθε χρόνο πάνω από 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες.

To άγαλμα της Μικρής Γοργόνας ή Lille Havfrue, είναι ένα από τα σύμβολα της πόλης και βρίσκεται στο λιμάνι. Φιλοτεχνημένη από τον Δανό καλλιτέχνη Edvard Eriksen το

1913, είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο παραμύθι του Άντερσεν. Παρόλο που οι περισσότεροι Δανοί τη θεωρούν μικρή για σύμβολο, θυμίζει αρκετά το μικρό αγοράκι που κατουράει στις Βρυξέλλες, με μόλις 1.25 μέτρα ύψος, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά που θέλουν να φωτογραφηθούν μαζί του. Το πρόσωπο ανήκει στην αρχιμπαλαρίνα Ellen Price, αλλά τελικά για το σώμα χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί η γυναίκα του δημιουργού καθώς η Ellen Price δεν ήθελε να εμφανιστεί γυμνή.

Στην ίδια περιοχή το Kastellet, ένας παλιός στρατώνας, παρουσιάζει ενδιαφέρον με την οχυρωματική αρχιτεκτονική του και την τάφρο που τον περιβάλλει. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία των Δανών για τρέξιμο και περπάτημα. Πρόκειται για ακόμα ένα παλάτι του 17ου αιώνα, βγαλμένο από τις σελίδες κάποιου παραμυθιού, που δεσπόζει στη μέση του ομώνυμου κήπου.

Νότια θα βρείτε το μουσείο γλυπτών της Carlsberg, ένα μουσείο τέχνης με συλλογή που περιλαμβάνει γλυπτά από τους αρχαίους πολιτισμούς γύρω από την Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Ρώμης και της Ελλάδας, καθώς και πίνακες από Γάλλους ιμπρεσιονιστές και μετα-ιμπρεσιονιστές, όπως επίσης και από έργα από τον χρυσό αιώνα της Δανίας. Δίπλα στο μουσείο υπάρχει και το πάρκο Tivoli, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα αναψυχής και στην Ευρώπη και σίγουρα το πιο δημοφιλές στη Δανία. Άνοιξε το 1843 και λειτουργεί ανελλιπώς από τότε. Με τρένα, συγκρουόμενα, καρουζέλ, το σπίτι του Άντερσεν κ.ά. Η λίμνη, τα 400.000 λουλούδια και τα 110.000 βενετσιάνικα φανάρια δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στο πάρκο. Θα βρείτε πολλά εστιατόρια και στην κεντρική πλατεία του, αν είναι καλοκαίρι, μπορεί να πετύχετε κάποια συναυλία.

Η Christiania, είναι μία περιοχή 34 εκταρίων όπου από το 1971, 800 χίπηδες κατέλαβαν ένα πρώην στρατόπεδο και τον χώρο αυτό τον ανακήρυξαν ελεύθερη και αυτόνομη πόλη. Από τότε ζουν εδώ, άνοιξαν εστιατόρια ,έκαναν παιδιά αλλά αρνούνται τον έλεγχο του κράτους. Θα βρείτε ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα και πολλές μικροεπιχειρήσεις.

Από τα μουσεία της πόλης τα σημαντικότερα είναι το μουσείο Staten for Kunst, μία πινακοθήκη με μία μεγάλη συλλογή δανικής και γαλλικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα. Το Ny Carlesberg Glyptotek με μία εξαιρετική συλλογή από ελληνικά, αιγυπτιακά και ετρουσκικά γλυπτά, καθώς και ιμπρεσιονιστική ζωγραφική και γλυπτική με κύριους εκπροσώπους τους Σεζάν, Γκογκέν και Ροντέν.

Για τις αγορές σας μπορείτε να επισκεφθείτε τις περιοχές Norrebro και Vesterbro, δύο ζωντανές και πολιτισμικές περιοχές με καταστήματα που θα σας μείνουν αξέχαστα. Σε μία πόλη που τα τελευταία χρόνια ανακηρύσσεται ως μία από τις πόλεις με υψηλό βιοτικό επίπεδο, στο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών της θα δείτε ένα άλλο νόημα στη λέξη «συνέπεια», και δεν θα συναντήσετε κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις σας.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα