Κουβέλης: Οι αποφάσεις του Eurogroup δεν προέκυψαν με παρθενογένεση

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ημερησία» και τον δημοσιογράφο Ευτύχη Παλλήκαρη παραχώρησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Διαβάστε τι λέει:

Τώρα που “κάθεται η σκόνη”, πώς αποτιμάτε την απόφαση του eurogroup για την εκταμίευση της δόσης; Έχει αντίκρισμα ή μήπως είναι μια “κακοστημένη παράσταση”, όπως λέει η αντιπολίτευση;

Η απόφαση ήταν αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης αλλά και των αναζητήσεων του eurogroup και συνολικότερα της Ευρώπης…

Πάντως η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι ήταν απούσα από το πεδίο της διαπραγμάτευσης…

Η κυβέρνηση ήταν παρούσα σε πολλαπλά επίπεδα. Χωρίς την προετοιμασία της κυβέρνησης θα ήταν άλλη η εξέλιξη των πραγμάτων. Το γεγονός ότι ήταν αρκετά μεγάλο το χρονικό διάστημα της διαβούλευσης μέχρι την απόφαση, από μόνο του αποδεικνύει ότι οι αποφάσεις του eurogroup δεν προέκυψαν με παρθενογένεση αλλά ήταν το αποτέλεσμα μιας έντονα πολιτικής διεκδίκησης, με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των εταίρων-με την έννοια ότι ταυτόχρονα με το ελληνικό ζήτημα κρινόταν σε σημαντικό βαθμό και η περαιτέρω πορεία αυτού καθεαυτού του eurogroup.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως είναι που ασκεί κριτική ότι η συμφωνία δεν “περπατάει” και πως η δική του πολιτική δικαιώνεται. Πώς κρίνετε τη στάση του αυτή;

Είναι μια θέση που από μόνη της έχει το στοιχείο της πολιτικής αντίφασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την τελευταία στιγμή έλεγε- μέχρις σημείου να νομίζει κανείς ότι το ευχόταν κιόλας- ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Στα όσα η κυβέρνηση διεκδίκησε και πέτυχε, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρέθετε την καταγγελία του μνημονίου. Μια επιλογή, που αν υπήρχε, θα έθετε αμέσως τη χώρα εκτός της ευρωζώνης.

Δηλαδή, τώρα δεν υπάρχει κίνδυνος επιστροφής στο περιβόητο δίλημμα “ευρώ ή δραχμή”;

Πιστεύω ότι τα όσα έχουν προκύψει από τις αποφάσεις  του eurogroup αποτελούν ένα σταθεροποιητικό στοιχείο παραμονής της χώρας στο ευρώ. Δεν έχουμε τελειώσει συνολικότερα με την αντιμετώπιση της κρίσης. Πολλά πρέπει να γίνουν. Είναι όμως σημαντικό ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, ότι υπάρχει από τη μεριά των εταίρων μας μια απόφαση που παρέχει δυνατότητες αξιοποίησης και βεβαίως ας κρατήσουμε ως ενδιαφέρον και σημαντικό στοιχείο ότι αρχίζει μια νέα πορεία σχετικά με τη συνολικότερη στάση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση χρέους- όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των άλλων χωρών, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου. Άλλωστε είναι πολλοί μέσα στην Ευρώπη που τώρα πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξουν και άλλες κινήσεις ώστε να καταλήξουμε σε μια ουσιαστικά οικονομική διακυβέρνηση με αρκετά ενοποιητικά στοιχεία-πολιτικά και οικονομικά-, που εμείς διεκδικούμε να είναι περισσότερα.

Σας άρεσε που ο πρωθυπουργός έσπευσε με ένα σποτ να θριαμβολογήσει ή να επενδύσει σε αυτήν την απόφαση;

Εγώ δεν θα το επέλεγα.

Τώρα είναι η σειρά της κυβέρνησης να κάνει τα επόμενα βήματα, με πρώτο μια τολμηρή ατζέντα μεταρρυθμίσεων-εκεί δηλαδή που χωλαίνει. Τι πρέπει να γίνει;  

Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ανάγκη που επιβλήθηκε από το μνημόνιο…

Ναι, αλ

Keywords
Τυχαία Θέματα