Κουβέλης: Πρέπει η Ευρώπη να αναθεωρήσει την απόφαση της για την Κύπρο [βίντεο]

«H Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αμέσως μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε τις δηλώσεις του:

Η Ευρώπη, οι εταίροι, οφείλουν να αναθεωρήσουν την απόφασή τους. Πρέπει να αντιληφθούν ότι συνολικότερα η Ευρωζώνη, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Δεν είναι δυνατόν με τέτοιες αποφάσεις να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, όχι μόνο της Κύπρου,

αλλά συνολικότερα των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Η ύφεση απειλεί πια και το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Πρέπει να αναθεωρήσουν την απόφασή τους. Η απουσία ενός διαφανούς ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος ουσιαστικά, όπως γνωρίζετε, έχει μπλοκαριστεί από την ίδια τη Γερμανία. Πρέπει να υπάρξει και να προχωρήσει. Και κυρίως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο για την περίπτωση της Κύπρου. Η Ελλάδα συμπαρίσταται. Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις

Δημοσιογράφος: Αυτή είναι και η απόφαση συνολικά της κυβέρνησης, όμως; Δηλαδή για αλλαγή της απόφασης του Eurogroup;

Φώτης Κουβέλης: Βεβαίως. Σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά, νομίζω ότι αυτή είναι η οφειλόμενη ενέργεια από τη μεριά του Eurogroup, θα έλεγα συνολικότερα των εταίρων μας.

Δημοσιογράφος: Ανησυχείτε για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από μία πιθανή έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη στην Ελλάδα και στην Ελληνική οικονομία;

Φώτης Κουβέλης: Αυτό θα έχει αντανακλάσεις. Αντανακλάσεις που πρέπει να αποφευχθούν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Ελλάδα με τις ενέργειες της Κυβέρνησης είναι θωρακισμένη. Αλλά το ενδεχόμενο που θέτετε δε θα είναι θετικό στοιχείο.

Δημοσιογράφος: Στα δικά μας, κύριε Πρόεδρε αναφερθήκατε;

Φώτης Κουβέλης: Δεν μιλήσαμε για τα δικά μας. Η μόνη αναφορά που έγινε ήταν αυτό της διοικητικής μεταρρύθμισης. Η διοικητική μεταρρύθμιση προχωράει συστηματικά, αποτελεσματικά και έχω τη βεβαιότητα ότι θα καταγράψει σημαντικότατα αποτελέσματα. Τέτοια διοικητική μεταρρύθμιση δεν έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Θα παρουσιάσουμε, δηλαδή, αριθμό υπαλλήλων με βάση την απαίτηση της τρόικα με εντολή εξόδου; Δηλαδή, για αριθμό υπαλλήλων που θα είναι στην έξοδο, κύριε Πρόεδρε;

Φώτης Κουβέλης: Ο πυρήνας της μεταρρύθμισης είναι η αξιολόγηση δομών και προσώπων, η κινητικότητα. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν απολύσεις. Εκείνο το οποίο υπάρχει είναι συγχωνεύσεις, καταργήσεις δομών της διοίκησης. Και σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της κινητικότητας, θα γίνει η αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων σε ό,τι αφορά υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε συγχωνευόμενες ή καταργούμενες υπηρεσιακές, διοικητικές δομές.

Δημοσιογράφος: Για το ειδικό τέλος μιλήσατε;

Φώτης Κουβέλης: Δεν συζητήσαμε καθόλου.

Δημοσιογράφος: Συμφωνείτε με την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών να μπει και το 2013 το ειδικό τέλος;

Φώτης Κουβέλης: Δεν το συζητήσαμε. Η διαφωνία μου είναι δεδομένη. Το ειδικό τέλος τελειώνει τον Μάιο και εάν επαναληφθεί θα πρόκειται για νέο μέτρο. Και τέτοιο νέο μέτρο δεν πρέπει να υπάρξει. Ο ειδικός φόρος ακινήτων είναι δυνατόν να έχει το ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα. Και είναι επίσης βέβαιο ότι ο ειδικός φόρος ακινήτων με την κλιμάκωση που έχουμε εισηγηθεί θα σημάνει όχι μόνο κατάργηση κάθε άλλου φόρου που αφορά στα ακίνητα, αλλά και σημαντικότατη ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών.

Δείτε το βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα