Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του πνευματικού ηγέτη του ΣΑΣ

Κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του 93χρονου ραβίνου Οβάντια Γιόσεφ ο οποίος είναι πνευματικός αρχηγός του υπερορθόδοξου κόμματος ΣΑΣ των σεφαραδιτών εβραίων και έχει την μεγαλύτερη επιρροή στο Ισραήλ.

Όπως δήλωσε σήμερα προς τα μέσα ενημέρωσης ένας από τους γιατρούς του, η κατάσταση της υγείας του ραβίνου, ο οποίος νοσηλεύεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου, «επιδεινώθηκε σοβαρά τις τελευταίες ώρες, η κατάστασή του είναι πλέον κρίσιμη».

Η επιρροή

του ραβίνου Οβάντια Γιόσεφ, πρώην μεγάλου ραβίνου του Ισραήλ, δεν περιορίζεται στο θρησκευτικό κόσμο των σεφαραδιτών. Θεωρούνταν για καιρό ρυθμιστικός παράγων στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ, καθώς οι ισραηλινοί ηγέτες είχαν συχνά ανάγκη το κόμμα του, το Σας, για να σχηματίσουν κυβερνητικές πλειοψηφίες.

Τα τελευταία χρόνια, παρά την κακή κατάσταση της υγείας του, συνέχιζε να δέχεται στο σπίτι του πολιτικούς όλων των πλευρών, ιδιαίτερα τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στις τελευταίες εκλογές, στις 22 Ιανουαρίου, το Σας κέρδισε 11 έδρες από τις 120 της ισραηλινής βουλής και βρέθηκε στην αντιπολίτευση για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο ραβίνος Γιόσεφ είχε ταχθεί υπέρ της παραχώρησης εδαφών στους Παλαιστινίους για να επιτευχθεί ειρήνη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υιοθετεί ολοένα και πιο εθνικιστικές θέσεις ενώ το Σας συνάπτει συχνότερα συμμαχίες με τη δεξιά υπό την πίεση της βάσης του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα