Λάρισα: Μαθητές ψωνίζουν… βερεσέ από τα κυλικεία

Πρωτοφανείς σκηνές καταγράφονται τα χρόνια της κρίσης στα σχολικά κυλικεία της Λάρισας, με τους μικρούς

αλλά και τους μεγαλύτερους μαθητές να αποτελούν την ακτινογραφία των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που μεταφέρει στο «Press-a.gr» η πρόεδρος του Σωματείου Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων νομού Λάρισας κ. Γιώτα Ζαμανάκου η οποία επισημαίνει ότι υπάρχουν μαθητές που αγοράζουν με… βερεσέ ένα σάντουιτς ή μία τυρόπιτα από το κυλικείο, ενώ

δεν λείπουν και τα περιστατικά να υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν τα χρήματα για να πάρουν ολόκληρο σάντουιτς – το οποίο αξίζει περίπου 1 ευρώ – με αποτέλεσμα να ζητούν το μισό.

«Τα παιδιά ακόμη και από τις μικρές ηλικίες έχουν πολύ ανεπτυγμένη την αξιοπρέπειά τους. Έρχονται και μας λένε ότι δεν έχουν σήμερα χρήματα, αλλά μόλις έχουν θα μας τα φέρουν και πράγματι τα παιδιά τηρούν τον λόγο τους» επισημαίνει η κ. Ζαμανάκου, προσθέτοντας ότι «φέτος είναι πολύ δύσκολος ο χειμώνας και για τους μαθητές».

Βέβαια, παρατηρούνται και περιστατικά όπου γονείς προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες των κυλικείων ζητώντας να ψωνίζουν τα παιδιά τους με βερεσέ, παράλληλα δηλώνουν ότι θα καταβάλουν το σύνολο της οφειλής την ημέρα που θα λάβουν το μισθό τους ή στο τέλος της εβδομάδας κλπ.

Σε ερώτησή μας αν παρατηρούνται στη Λάρισα φαινόμενα μαθητών που υποσιτίζονται και επισκέπτονται τα κυλικεία ζητώντας φαγητό η πρόεδρος του Σωματείου υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις παιδιών που είτε οι γονείς τους είναι σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση είτε είναι παιδιά μεταναστών ή άλλων ευπαθών ομάδων». «Αυτούς τους μαθητές τους βοηθούμε και εμείς όσο μπορούμε περισσότερο, καλύπτοντας ουσιαστικά το κενό του Κράτους» δηλώνει η κ. Ζαμανάκου τονίζοντας ότι «τέτοια περιστατικά στην πόλη της Λάρισας είναι σε μικρότερη ένταση από ότι στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη όπου τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα».

Σοκαριστική είναι η εικόνα που μεταφέρει η πρόεδρος του Σωματείου με παιδιά που ντρέπονται καθώς έχουν πολλά κέρματα μικρής αξίας στα χέρια τους και για να μην προκαλέσουν κάποιο αρνητικό ή περιπαικτικό σχόλιο από τους συμμαθητές τους περιμένουν στην ουρά να τελειώσουν οι υπόλοιποι και προσεγγίζουν στη συνέχεια τον ιδιοκτήτη του κυλικείου ώστε να πάρουν κάτι για φαγητό.

Επισημαίνεται ότι οι δυσκολίες που καταγράφονται στα οικονομικά των μαθητών δεν είναι ίδιες σε όλες τις περιοχές της Λάρισας. «Σε σχολεία όπως της Νέας Σμύρνης ή των Αμπελοκήπων όπου μένουν κατά πλειοψηφία γονείς που έχουν χάσει τη δουλειά τους τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι μαθητές στη Λάρισα δεν ψωνίζουν από το κυλικείο καθημερινά αλλά μόλις δύο φορές την εβδομάδα, ενώ έχει αυξηθεί το ποσοστό των παιδιών που φέρνουν τρόφιμα από το σπίτι.

«Βουτιά» έως 70% στους τζίρους των κυλικείων

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις νέες μειωμένες τιμές πλαφόν που ισχύουν για τα κυλικεία των σχολείων (ενδεικτικά αναφέρονται: Σάντουιτς – 1,25 ευρώ, Τυρόπιτα – 1 ευρώ, Κουλούρι – 0,40 ευρώ, Νερό – 0,35 ευρώ) έχουν επιφέρει σημαντικότατη πτώση στον τζίρο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Η πρόεδρος του Σωματείου δηλώνει ότι «φέτος η πτώση αγγίζει το 60 % με 70 % και αποτελεί συνέχεια της πτώσης 40 – 50 % που είχαμε πέρυσι στους τζίρους των κυλικείων». Παρά την πτώση όμως που παρατηρείται στα έσοδα, τα μισθώματα που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες στις σχολικές επιτροπές δεν έχουν μειωθεί και κινούνται για ένα κυλικείο σε Δημοτικό από 700 έως 1.000 ευρώ το μήνα ενώ τα ενοίκια απογειώνονται όταν πρόκειται για κυλικεία σε Γυμνάσια και Λύκεια που φτάνουν ακόμα και τα 2.000 ευρώ / μήνα.

Η πρόεδρος του Σωματείου – που έχει στη δύναμή του 34 κυλικεία σε Λάρισα, Ελασσόνα και Αγιά – καλεί τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά να στηρίξει το αίτημα του κλάδου για μειώσεις των ενοικίων. Παράλληλα, του ασκεί κριτική καθώς «με απόφασή του εξαίρεσε τα κυλικεία των σχολείων από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που δικαιούνται να ζητήσουν αναπροσαρμογή του μισθώματος παρά το γεγονός ότι είχε λάβει σχετική θετική απόφαση ο Δήμος Λαρισαίων».

Ενδεικτικό της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των κυλικείων είναι το γεγονός ότι πέρυσι έκλεισαν 5 κυλικεία σε τοπικό επίπεδο, ενώ φέτος ο ιδιοκτήτης ενός κυλικείου σε σχολείο της Λάρισας δεν τα κατάφερε και άφησε τον χώρο. «Όλοι βρισκόμαστε στο όριο και προσπαθούμε να κρατήσουμε τα κυλικεία» υπογραμμίζει η κ. Ζαμανάκου, προσθέτοντας ότι «ενώ δουλεύουμε οκτώ μήνες το χρόνο πληρώνουμε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΦΠΑ για όλο το χρόνο». Πάντως, δηλώνει ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει κατανόηση από τα μέλη των σχολικών επιτροπών ώστε να καταβάλλονται τα μισθώματα με ευκολίες.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων του Σωματείου Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων νομού Λάρισας με στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο για μείωση των ενοικίων.

Ένα ακόμη σημείο το οποίο επισημαίνει η κ. Ζαμανάκου, ζητώντας καλύτερη εποπτεία από τους αρμόδιους, είναι το γεγονός ότι «ενώ στα κυλικεία απαγορεύεται να πωλούν τρόφιμα πέρα απ’ αυτά που περιλαμβάνει η σχετική αγορανομική διάταξη, υπάρχουν μαθητές που ψωνίζουν από επιχειρήσεις εκτός των σχολικών μονάδων φέρνοντας τρόφιμα που δεν είναι απαραίτητα καλής ποιότητας».

πηγή: press-a.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα