Λέσβος…το νησί με τις εναλλαγές εικόνων και εμπειριών

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στο πανέμορφο νησί της Λέσβου, ένα νησί με πολλές εικόνες, παρόμοιες αλλά και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικές μεταξύ τους. Ένα νησί στην άκρη του βορειοανατολικού Αιγαίου σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία, δέχτηκε επιρροές από την Ανατολή, όπως θα διαπιστώσει ο επισκέπτης από τα μνημεία, τα αρχοντικά και τα αρώματά της.

Στη νότια Λέσβο, συναντούμε το Πλωμάρι, μία πόλη με ιδιαίτερη ιστορική σημασία. Στην είσοδο του Πλωμαρίου, βρίσκονται οι Ταρσανάδες, ένα από τα καλύτερα καρνάγια του Αιγαίου στο παρελθόν. Επίσης θα συναντήσετε παλιά ελαιοτριβεία και

βυρσοδεψεία, δείγμα παρελθοντικής ακμής της περιοχής. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το παλαιό σαπωνοποιείο, που ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο. Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρική, έχει όμορφα μικρά δρομάκια και παρουσιάζει παραδοσιακή αρχιτεκτονική και έντονη τουριστική κίνηση. Περίπου 10 χλμ ψηλότερα, βρίσκεται το Μεγαλοχώρι, η «Ελβετία της Λέσβου» όπως λέγεται με το αρχοντικό του Βενιαμίν Λεσβίου. Σημαντικός οικισμός είναι και το Παλαιοχώρι με την θαυμάσια παραλία Μελίντα.

Λίγο μακρύτερα βρίσκεται μία από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου, τα Βατερά, με τη χρυσή απέραντη αμμουδιά τους, φημισμένο τουριστικό θέρετρο της περιοχής. Κοντά είναι και το μεσόγειο κεφαλοχώρι Βρίσα. Από τα σπουδαιότερα χωριά της περιοχής είναι ο Πολιχνίτος, με τα επιβλητικά αρχοντικά, τα νεοκλασικά δημόσια κτίρια, και το σημαντικό ναό Αγίου Γεωργίου τρίκλητης βασιλικής. Η Σκάλα Πολιχνίτου μαζί με την διπλανή παραλία της Νυφίδας, έχουν εξελιχθεί σε τουριστικό κέντρο της περιοχής. Επίσης θα συναντήσετε τον Ασώματο και τους Αγ. Αναργύρους, το εκκλησάκι που περιβάλλεται από νερά και αιωνόβια δέντρα, τη μαγευτική τοποθεσία Καρίνη, από τις ομορφότερες συνθέσεις της φύσης στο νησί της Λέσβου. Η Αγιάσος, άλλο ένα όμορφο χωριό από λιθόστρωτα, παραδοσιακά κεραμιδόσκεπα πέτρινα σπίτια με μπαλκονάκια, χρωματιστά παράθυρα και πόρτες, περικυκλωμένο από το πυκνό δάσος με πεύκα, πλατάνια και καστανιές.

Στη νότια Λέσβο συμπεριλαμβάνεται επίσης και η περιοχή του κόλπου Γέρας, για πολλούς το πιο χαρισματικό στολίδι της Λέσβου. Τα χωριά της περιοχής είναι: Παπάδο, Σκόπελο, Μεσαγρό, Παλαιόκηπο, Πλακαδό και Πέραμα. Στον Παλαιόκηπο και στο Σκόπελο εντυπωσιάζουν οι εκκλησίες Αγ. Ερμολάου και της Αγ. Μαγδαληνής με τις πρωτοχριστιανικές κατακόμβες. Στον Παπάδο με τα όμορφα αρχοντικά θα συναντήσετε τα ερείπια του μικρού φρουρίου Καστέλι και στο Σκόπελο την πανέμορφη πλατεία με τις κρήνες.

Στη δυτική πλευρά του νησιού θα συναντήσετε τη Βατούσα, έναν από τους καλύτερα διατηρημένους οικισμούς, και την Άντισσα, χτισμένη σε ένα μικρό δάσος. Λίγο μακρύτερα βρίσκονται τα χωριά Ρέμα, Πτερούντα, Χίδηρα. Εδώ δραστηριοποιείται γυναικείος αγροτουριστικός συνεταιρισμός, ο οποίος παράγει γλυκά, αρτοσκευάσματα, αμυγδαλωτά και άλλα σχετικά προϊόντα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Σταβάρι με την αμμουδιά του Ρούσου. Στο δυτικότερο σημείο της Λέσβου υπάρχει το γραφικό Σίγρι με το κάστρο του, τις παραδοσιακές αμμουδιές του και το ξακουστό Απολιθωμένο Δάσος του.

Αξίζει νε περάσετε και από την Ερεσό, μία κωμόπολη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πνευματική της παράδοση και τα αρχαιολογικά της ευρήματα. Λίγο αργότερα συναντάτε στην Σκάλα Ερεσού με την απέραντη αμμώδη ακρογιαλιά της.

Το Απολιθωμένο Δάσος το μεγαλύτερο από τα δύο σημαντικά Απολιθωμένα Δάση στον κόσμο, το άλλο βρίσκεται στην Αριζόνα, το οποίο έχει αποδειχθεί ως προστατευμένο φυσικό μνημείο. Η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου συνδέεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο χώρο του Βορείου Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια που δημιούργησε ηφαιστειακά κέντρα τα οποία εντοπίζονται στο κεντρικό τμήμα της Λέσβου. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις προκάλεσαν την έξοδο μεγάλων ποσοτήτων ηφαιστειακών υλικών και στάχτης, η οποία σκέπασε το εκτεταμένο πυκνό και πλούσιο δάσος που υπήρχε την εποχή εκείνη και δημιούργησε την απολίθωσή του.

Το 1994 ιδρύθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι με σκοπό τη μελέτη, έρευνα, ανάδειξη, συντήρηση και φύλαξή του. Στο Μουσείο παρουσιάζονται εντυπωσιακά ευρήματα από τις ανασκαφές στο Απολιθωμένο Δάσος και η γεωϊστορική εξέλιξη του Αιγαίου.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

TouristikaPaketa.gr Fan Page: http://www.facebook.com/touristikapaketa.gr
SmartBookings.gr Fan Page: http://www.facebook.com/smartbookings
Twitter: http://www.twitter.com/paketaekdromon

Keywords
Τυχαία Θέματα