Λίμνη Πλαστήρα..επιστροφή στη φύση!

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι μία τεχνητή λίμνη η οποία βρίσκεται στο νομό Καρδίτσας στο οροπέδιο της Νεβρόπολης. Είναι επίσης γνωστή και ως Λίμνη Ταυρωπού, αλλά την σημερινή της ονομασία την φέρει από το όνομα του Νικόλαου Πλαστήρα, μιας μεγάλης πολιτικής και στρατιωτικής φυσιογνωμίας, που το 1025 είχε την ιδέα να εκτραπεί ο ποταμός Μέγδοβας και να κατασκευαστεί φράγμα στην περιοχή. Η ιδέα του τελικά υλοποιήθηκε αλλά ολοκληρώθηκε μετά το θάνατό του το 1959. Η λίμνη απλώθηκε στο οροπέδιο της Νεβρόπολης δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας.

Τα νερά της λίμνης τροφοδοτούν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ και υδροδοτούν την πόλη μαζί με 38 κωμοπόλεις και χωριά του νομού, και της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλίας. Η λίμνη απλώθηκε στο οροπέδιο της Νεβρόπολης δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας.

Η λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, περιβάλλεται από 14 πανέμορφα και γραφικά χωριά. Ας τα γνωρίσουμε και από πιο κοντά λοιπόν… Το πρώτο χωριό που συναντάμε αφήνοντας πίσω μας την Καρδίτσα, είναι ο Μεσενικόλας. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 700 μέτρων και φημίζεται για το ντόπιο κρασί και το τσίπουρό του που προσφέρουν οι κάτοικοί του. Στα ανατολικά του χωριού αξίζει να επισκεφθείτε το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής με τοιχογραφίες από το 1646. Λίγο αργότερα σε υψόμετρο 800 μέτρων θα βρούμε το Μορφοβούνι που αποτελεί και πατρίδα του Νικόλαου Πλαστήρα, με υπέροχη θέα στο θεσσαλικό κάμπο. Περνώντας από την Κερασιά ο δρόμος μας οδηγεί στο Κρυονέρι, το οποίο είναι χτισμένο δίπλα στη λίμνη. Μπορείτε να ακολουθήσετε τα μονοπάτια του βουνού που οδηγούν στο δάσος του Κρυονερίου με πανύψηλα έλατα, και πανέμορφες καστανιές. Έπειτα συναντούμε τα Καλύβια Πεζούλας, ένα μέρος με έντονη τουριστική ανάπτυξη, με υπαίθριους χώρους και πλαζ. Ο δρόμος από τη Πεζούλα θα μας οδηγήσει στη Φυλακτή που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων με θέα ένα πυκνό πευκοδάσος. Μία διασταύρωση οδηγεί στη Νεράιδα σε υψόμετρο 1.120 μέτρων σε μια περιοχή κατάφυτη από έλατα και καστανιές με εκπληκτική θέα στη λίμνη. Στη συνέχεια συναντούμε το Νεοχώρι, το οποίο είναι το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο τουριστικά χωριό της περιοχής. Απλώνεται σε μία πλαγιά και διαθέτει την καλύτερη θέα προς τη λίμνη. Αξίζει να επισκεφθείτε το Βοτανικό Κήπο του, μία έκταση 10 στρεμμάτων στην οποία έχει γίνει συγκέντρωση μέρους των χλωριδικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής αλλά και γενικότερα του Ελλαδικού χώρου. Αφού περάσουμε το Μπελοκομίτη, επόμενος σταθμός της διαδρομής μας είναι το φράγμα.

Το φράγμα είναι μία εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή που παρομοιάζεται με τόξο. Είναι ένα όμορφο σημείο για να κάνετε μια στάση και να αγναντέψετε τη λίμνη. Στη μία μεριά της γέφυρας έχουν στηθεί όμορφα μικρά μαγαζάκια με πάγκους όπου μπορείτε να βρείτε όμορφα σουβενίρ και ντόπια προϊόντα. Λίγο πιο κάτω στη θέση Μούχα μπορείτε να δείτε τα φιόρδ της λίμνης και το απέναντι νησάκι Νιάγκα. Αν θελήσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδρομή μας επισκεπτόμαστε και τα όμορφα χωριά Καστανιά, Λαμπερό, Άγιο Αθανάσιο και Μοσχάτο.

Σε διάφορα σημεία γύρω από τη Λίμνη Πλαστήρα μπορείτε να απολαύσετε πολλαπλές δραστηριότητες. Υπάρχουν οργανωμένοι χώροι τοξοβολίας, ποδηλατόδρομοι, μονοπάτια με σήμανση για ποδήλατο βουνού ή για περπάτημα στο δάσος, ιππασία στα πιο όμορφα σημεία της λίμνης ή σε συγκεκριμένα μονοπάτια του βουνού καθώς και κανόε-καγιάκ ή ψάρεμα στα νερά της λίμνης.

Μπορείτε να γευθείτε τις πεντανόστιμες τοπικές συνταγές στα εστιατόρια τις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής, να απολαύστε τον καφέ σας σε πέτρινες καφετέριες με θέα τη λίμνη και να διαλέξετε το κατάλυμα που σας ταιριάζει ανάμεσα σε ξενοδοχεία πολυτελείας που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή με πισίνα και σπα ή σε παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια απόλυτα ταιριαστά στο ονειρικό τοπίο της περιοχής.

Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και αν επιλέξετε να επισκεφθείτε τη Λίμνη Πλαστήρα είναι βέβαιο ότι ο τόπος θα σας προσφέρει ιδανικό καταφύγιο ηρεμίας και χαλάρωσης μακριά από τους ρυθμούς και το άγχος της πόλης.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα