Μάλτα…το πανέμορφο υπαίθριο μουσείο της Μεσογείου

Το κράτος της Μάλτας, είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα και αποτελείται από τα νησιά Μάλτα, Γκότσο, Κομίνο που είναι τα μεγαλύτερα που κατοικούνται και τα μικρότερα νησιά όπως η Φίλφλα, το Κομινότο και τα νησιά του Αγίου Παύλου τα οποία δεν κατοικούνται. Η γεωγραφική της θέση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική είναι ένα σημείο που θέλησαν να κατακτήσουν πολλοί, γι αυτό πολύ συχνά αποτελούσε στόχο εισβολής. Οι ιππότες κληροδότησαν στο μέρος παλάτια, φρούρια και μια δοξασμένη λαμπερή πρωτεύουσα την Βαλέτα, ενώ αυτοί που άφησαν την πιο θαυμαστή κληρονομιά στα νησιά ήταν οι πρώτοι άποικοί τους, με εντυπωσιακούς

μεγαλιθικούς ναούς που δεν συγκρίνονται με τίποτε άλλο στον κόσμο. Η Μάλτα το μεγαλύτερο από τα νησιά, έχει τα πιο κοσμοπολίτικα θέρετρα και τους πιο πολλούς πολιτιστικούς θησαυρούς, ενώ το ήρεμο Γκότσο και το μικροσκοπικό Κομίνο προσφέρουν αυθεντική εξοχή και πιο χαλαρούς ρυθμούς.

Στη Βαλέτα, επισκεφθείτε το παλάτι του μεγάλου Μάγιστρου, ένα επιβλητικό ανάκτορο που χαρακτηρίζεται από πολλούς σαν ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα που χαρακτηρίζουν την πόλη. Ιδρύθηκε από τον Grandmaster Jean Parisot de la Valette το 1566 και συμβόλιζε την θριαμβική έκβαση της μεγάλης πολιορκίας της Μάλτας που συντελέστηκε το 1565. Με το πέρασμα των χρόνων δέχτηκε αρκετές τροποποιήσεις ενώ ταυτόχρονα αποτελούσε οικία του εκάστοτε κυβερνήτη. Το παλάτι είναι χτισμένο γύρω από δύο αυλές, η μία εκ των οποίων έχει ένα μεγάλο άγαλμα του Ποσειδώνα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αίθουσα οπλοστασίου όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μία από τις καλύτερες συλλογές όπλων από την περίοδο των ιπποτών που καλύπτουν τουλάχιστον δύο αιώνες.

Ο Καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη του 16ου αιώνα, ξεπροβάλει πάνω από την Βαλέτα σαν ένα τεράστιο φρούριο. Εκεί φυλάσσονται οι περίφημοι πίνακες του Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο με τον «αποκεφαλισμό του Ιωάννη» να δεσπόζει. Το εντυπωσιακό εσωτερικό μαρμάρινο δάπεδό του είναι καλυμμένο με πλούσια διακοσμημένες ταφόπλακες, κάθε τοίχος είναι πλούσια στολισμένος με λουλούδια και γιρλάντες και η θολωτή οροφή του είναι εντυπωσιακά ζωγραφισμένη με τοιχογραφίες.

Το θέατρο Manoel είναι ένα από τα πιο παλιά διατηρημένα κλειστά θέατρα στην Ευρώπη. Χτίστηκε το 1731 με την αίθουσα παραστάσεων πολύ πιο μικρή από τα σύγχρονα θέατρα και ένα πανέμορφο θεωρείο. Αφιερώστε λίγο χρόνο και στην εκκλησία του Ναυαγίου του Αγίου Παύλου που είναι αφιερωμένη στον προστάτη άγιο της Μάλτας, χρονολογείται ότι χτίστηκε ανάμεσα στα 1639 και 1740 στη θέση μιας παλιότερης απλής εκκλησίας.

Το θαυμάσιο παλάτι Casa Rocca Piccola, χτισμένο τον 16ο αιώνα για έναν Ιταλό Ιππότη, τους τελευταίους δύο αιώνες είναι ιδιοκτησία της οικογένειας των ευγενών de Piro. Τα δωμάτια περιέχουν όμορφα αντικείμενα διακόσμησης και εξαιρετικά σπάνια πράγματα όπως μερικά ασημένια ιατρικά όργανα. Τα πορτρέτα και οι φωτογραφίες της οικογένειας καθώς και συλλογές από περίεργα αντικείμενα δίνουν στο σπίτι ζεστό και προσωπικό χαρακτήρα που συνήθως δε συναντούμε στα κρατικά κτίρια. Κάτω από το παλάτι οι παλιές δεξαμενές νερού είχαν μετατραπεί σε καταφύγια κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Η καρδιά της Βαλέτας είναι ο πλατύς δρόμος της Δημοκρατίας που περιστοιχίζεται από πριγκιπικά παλάτια. Από εδώ παράπλευροι δρόμοι πλαισιώνονται από εγκαταλελειμμένα palazzo που καταλήγουν στα απόκρημνα βράχια προς τα λιμάνια. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της και το Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών.

Η νυχτερινή ζωή είναι αρκετά έντονη και όλα τα είδη διασκέδασης είναι συγκεντρωμένα κυρίως στις περιοχές Pace Ville και Saint Julian’s. Τα καλά εστιατόρια προσφέρουν και διεθνής γεύσεις, ενώ η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία ψαριών, θαλασσινών και κρεατικών. Θα βρείτε πολλά αντικείμενα από φυσητό γυαλί σε έντονα χρώματα και χειροποίητα κεντήματα, βιβλία, αντίκες και ομοιώματα πανοπλίας ιπποτών για όσους από εσάς επιθυμούν να πάρουν μαζί τους ένα κομμάτι της ιστορίας του πανέμορφου νησιού.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα