«Ο Σάββας είναι σχεδόν τυφλός. Τι φοβούνται; Ότι θα φύγει;»

Δώδεκα χρόνια μετά τη σύλληψη του Σάββα Ξηρού, η Ισπανίδα γυναίκα του εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα μας. Μιλάει για τη ζωή της, από την ημέρα που έσκασε ο εκρηκτικός μηχανισμός στα χέρια του Σάββα Ξηρού, αποκαλύπτοντας όλα όσα ακολούθησαν, μέχρι και σήμερα.

* Υπάρχουν διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι για την παραμονή σου;

- Η ζωή μου δεν διαφέρει από την καθημερινότητα του μισού πληθυσμού της χώρας. Είμαι άνεργη, ζω στο έλεος του Θεού. Εκανα ορισμένα ταξίδια στην Ισπανία. Εκεί εργάσθηκα κάποιους μήνες.

Ολα αυτά τα χρόνια με στηρίζει η οικογένειά μου. Προσπάθησα να εργασθώ στην Ελλάδα. Εστησα μόνη μου μία εκδοτική επιχείρηση, εκδίδοντας τα βιβλία του Σάββα. Γιατί μπορεί και γράφει. Κι ας είναι σχεδόν τυφλός. Αναγκάσθηκα να την κλείσω γιατί δεν κατάφερα να βγάλω χρήματα ούτε για το ασφαλιστικό ταμείο. Πρόσφατα, πούλησα το τελευταίο κόσμημα. Υπήρχαν ορισμένα οικογενειακά κειμήλια. Τα άφησε ο πατέρας μου, μετά το θάνατό του.

* Δεν έχεις την υποστήριξη φίλων;

- Μόνο συναισθηματικά. Εχω αρκετούς φίλους, που μου εκφράζουν τη συμπαράστασή τους. Βεβαίως δεν μπορώ και δεν θέλω να τους επιβαρύνω, διότι ξέρω ότι όλοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Και επιπλέον δεν θέλω να γίνω ζητιάνα. Γι” αυτό πορεύομαι με ό,τι έχω. Ηταν ενδιαφέρον μάθημα για μένα η Ελλάδα. Εμαθα πώς είναι να ζει κανείς στο έλεος του Θεού. Για 12 ολόκληρα χρόνια δεν κατάφερα ν” αγοράσω ένα παντελόνι. Αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Δεν είμαι άστεγη.

* Πώς αντιδρά ο κόσμος στην παρουσία σου;

- Αν κάποιος κάνει αρνητικές σκέψεις, τουλάχιστον δεν τις εκφράζει. Αντιθέτως, μου μιλούν ενθαρρυντικά, άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

* Γνωριστήκατε με τον Σάββα Ξηρό το 1993. Αξίζει για έναν έρωτα να ζήσεις μια τέτοια ζωή;

- Αυτό μου έφερε η δική μου μοίρα. Και τα καλά και τα κακά είναι καλοδεχούμενα. Αποτελούν ένα τεράστιο σχολείο, το οποίο μου δίδαξε πολλά. Και σ” αυτή τη ζωή ερχόμαστε για να μάθουμε. Εγινα πολύ πλούσια σε βιώματα και συναισθήματα.

* Η πιο δύσκολη στιγμή;

- Οταν είδα τον Σάββα διαλυμένο στην Εντατική Μονάδα. Να τον ανακρίνουν με την παροχή ψυχοτρόπων ουσιών. Ηταν Αύγουστος κι έκανε καύσωνα. Κοιμήθηκα σκεπασμένη με δύο κουβέρτες από την παγωνιά που αισθάνθηκα.

* Σήμερα νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

- Ανάμεσα σε στρατιές αστυνομικών, οι οποίοι παρεμποδίζουν τη δουλειά των γιατρών. Εχουν επηρεάσει όλη τη λειτουργία του νοσοκομείου. Οι γιατροί λένε ότι δεν αντέχουν τόση πίεση. Αλλά ο Σάββας είναι άρρωστος και σχεδόν τυφλός. Τι φοβούνται; Οτι θα φύγει; Να γίνει φυγάς, για να καταλήξει σ” ένα άλλο νοσοκομείο;

* Είχε νοσηλευτεί και το καλοκαίρι του ’12, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης…

- Με δικαστική απόφαση. Πεντάμηνη νοσηλεία αποφάσισε τότε το δικαστήριο. Σε οκτώ μέρες τον έστειλαν πίσω στον Κορυδαλλό. Χωρίς εξετάσεις. Και μάλιστα με διάγνωση που ανέφερε πιθανή σκλήρυνση κατά πλάκας. Στη διάρκεια της νοσηλείας του στο ΑΧΕΠΑ, οι αστυνομικοί είχαν τοποθετήσει κάγκελα γύρω από το δωμάτιο, είχαν αφαιρέσει την πόρτα της τουαλέτας. Ο Σάββας λέει ότι διέκρινε έναν αστυνομικό να τον σημαδεύει τη στιγμή που βρισκόταν στην τουαλέτα.

* Πήρες άδεια για να τον επισκεφθείς στο νοσοκομείο;

- Με έστειλαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας. Εκεί μου είπαν ότι έχει δοθεί εντολή από την Εισαγγελία Πειραιά να μην επιτρέψουν επισκέψεις ούτε μαζί μου ούτε με την οικογένειά του. Η Εισαγγελία Πειραιά μου απάντησε ότι δεν δόθηκε τέτοια εντολή. Και μου ζήτησαν να υποβάλω μία αίτηση, για να μπορώ να τον συνοδεύσω λόγω της απώλειας όρασης. Πρόκειται να χειρουργηθεί στα μάτια, επειδή η όρασή του κυμαίνεται στο 20%. Θέλω να τον βοηθήσω για να καταφέρει να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του. Συμπλήρωσα την αίτηση. Μου υποσχέθηκαν ότι την επομένη θα έστελναν την άδεια στον Κορυδαλλό. Πήγα και μου είπαν ότι δεν υπάρχει σχετική εντολή. Στη συνέχεια, ο αστυνομικός διοικητής Λάρισας μου απάντησε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αποφάσισε να μη δοθεί η άδεια.

* Πόσο επηρέασε η εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού τα μέλη της οικογένειας;

- Ο ιερέας, τα αδέλφια, ο ανιψιός, η φίλη του Βασίλη, ακόμα και ο Πακιστανός που ζούσε στο σπίτι, κλήθηκαν και ανακρίνονται.

* Μεταξύ των οικογενειών των κρατουμένων για την υπόθεση της 17Ν υπήρξε επικοινωνία όλα αυτά τα χρόνια;

- Δυστυχώς όχι. Η μόνη επικοινωνία που είχα ήταν με τα μέλη της οικογένειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα