Πολιτικός «θάνατος» για τον Μπερλουσκόνι από την Γερουσία

Η επιτροπή της Γερουσίας εισηγείται την αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το σώμα, μετά την καταδίκη του για την αμετάκλητη καταδίκη του για υπόθεση της «Mediaset». Η τελική απόφαση ωστόσο θα ληφθεί από την Ολομέλεια του σώματος την ερχόμενη εβδομάδα.

Έπειτα από έξι ώρες περίπου ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Ντάριο Στεφάνο, ανακοίνωσε την απόφαση, εν τη απουσία του Μπερλουσκόνι, ο οποίος επέλεξε να μην εμφανιστεί καθώς και οι συνήγοροί του. Η απόφαση να μην παραστεί στη συνεδρίαση και να μην κάνει χρήση δικαιώματος να παρέμβει για να υπερασπισθεί

τον εαυτό του, ήταν εμφανές δείγμα ότι ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς θεωρούσε δεδομένο ότι η επιτροπή θα ψήφιζε εναντίον του.

Τώρα αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία για να τεθεί το ζήτημα της αποπομπής του στο σύνολο της ολομέλεια της ιταλικής γερουσίας, ενώ στις 19 Οκτωβρίου, η εισαγγελία του Μιλάνο πρόκειται να επανακαθορίσει την ακριβή διάρκεια της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του πρώην πρωθυπουργού.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν ιταλικά δημοσιεύματα αναμένεται η ομάδα υπεράσπισής του να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ενώ ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί η υπόθεση να φτάσει μέχρι το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως αναμενόταν η πρώτη αντίδραση για την απόφαση της επιτροπής ήρθε από το Twitter, μέσο που προτιμά τον τελευταίο καιρό ο Μπερλουσκόνι για να στέλνει τα μηνύματά του στους αντιπάλους του. Έτσι, από το προφίλ της Φόρτσα Ιτάλια, μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση αναρτήθηκε εικόνα που αναφέρει: «Η Αριστερά ψηφίζει την αποπομπή. Το Σύνταγμα ισχύει για όλους. Οχι για τον Μπερλουσκόνι».

Την ίδια ώρα, ο Λαός της Ελευθερίας καταγγέλλει την επιτροπή με τον πρόεδρο των γερουσιαστών του κόμματος, Ρενάτο Σκιφάνι, ο οποίος υποστήριξε: «Το σενάριο ήταν ήδη αποφασισμένο, γνωρίζαμε την υπόθεση αλλά πέρασαν κάθε όριο ανοχής».

Από την άλλη, ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς στη Βουλή, Ρενάτο Μπρουνέτα προειδοποιεί τους αντιπάλους του Καβαλίερε να μην πανηγυρίζουν για τη νίκη καθώς: «Κατρακυλά ο τίτλος του γερουσιαστή, όχι το κεφάλι ενός ανθρώπου και του πολιτικού Μπερλουσκόνι, ο οποίος παραμένει ο αρχηγός και το σημείο αναφοράς μισών Ιταλών. Θα υπάρξει και ένας δικαστής στην Ευρώπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα