Πως θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για τους πλειστηριασμούς

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα Το Βήμα, παραμένει σε καθεστώς προστασίας η πρώτη κατοικία εφόσον η αντικειμενική της αξία ανέρχεται έως 200.000 ευρώ, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για άγαμο ή οικογένεια με παιδιά. Προϋπόθεση, το ετήσιο εισόδημα του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.

Επίσης, οι δανειολήπτες στεγαστικών που βρίσκονται στο κόκκινο, μπορούν να «ξαναζωντανέψουν» το δάνειο τους με την καταβολή ελάχιστου ποσού και το δάνειο να καταστεί και πάλι ενήμερο.

Τέλος, καταργείται η διάταξη, σύμφωνα με την οποία για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες

έως 200.000 ευρώ δεν γίνεται πλειστηριασμός ακινήτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΝ, σε αυτή την κατηγορία υπάγονται 14.000 δανειολήπτες και για αυτούς θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 -επί της ουσίας αξιολογείται ο δανειολήπτης με κριτήριο τη συνολική του περιουσιακή κατάσταση.

Αλλά και ο Πολ Τόμσεν, μιλώντας σήμερα στην Καθημερινή αναφέρεται διεξοδικά στην αναγκαιότητα άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών υπογραμμίζοντας ότι πολλοί έχοντες εκμεταλλεύονται την υπάρχουσα νομοθεσία για να μην αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν λάβει, και παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να θεσπίσει μέτρα στήριξης όσων πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν. «Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος να τερματισθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα που να προστατεύει αυτούς που χρωστούν και τους αδύναμους. Αυτή είναι πολιτικά και τεχνικά μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα