Πούτιν- Ροχανί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

«Πραγματική ευκαιρία» για εξεύρεση λύσης σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, διακρίνει ο Ρώσος πρόεδρος στις νέες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σε δύο ημέρες στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων, όπως είπε στον Ιρανό ομόλογό του στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ροχανί εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμβολή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις αυτές. Εν τω μεταξύ Αμερικανός αξιωματούχος νωρίτερα είχε εκφράσει αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις, όπως επίσης

και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, συναντώνται στη Γενεύη και αν επιτευχθεί συμφωνία εκτιμάται ότι θα είναι το πρώτο βήμα για να τερματιστεί η κρίση με την Ισλαμική Δημοκρατία και να δοθούν εγγυήσεις ότι το Ιράν δεν θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, Πούτιν και Ροχανί συζήτησαν επίσης για τη συριακή κρίση και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη διεξαγωγή της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης.

Εν τω μεταξύ στον ιστότοπο της ιρανικής κυβέρνησης υπάρχει προειδοποίηση του Χασάν Ροχανί να μην υπάρξουν «υπερβολικά αιτήματα» από τις μεγάλες δυνάμεις, τα οποία θα έθεταν σε κίνδυνο τη σύναψη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Την ίδια ώρα, η εξόριστη ιρανική αντιπολίτευση υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι ότι διαθέτει πληροφορίες για μια νέα μυστική υπόγεια τοποθεσία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει «αποφασιστικότητα» ενόψει των διαπραγματεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα