Πρόθυμες οι ΗΠΑ για καταστροφή συριακών χημικών στη θάλασσα

Μέρος του συριακού χημικού οπλοστασίου προσφέρονται να καταστρέψουν οι αμερικανικές αρχές στη θάλασσα. Πιθανότατα, η εξουδετέρωση θα γίνει σε ύδατα της Μεσογείου, πάνω σε πλοίο.

Ο γγ του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) που έχει αναλάβει τη διαδικασία, ο Αχμέτ Ουζουμτζού, μίλησε για αμερικανική παροχή «τεχνολογίας, πλήρους επιχειρησιακής στήριξης και χρηματοδότησης της εξουδετέρωσης» των αποθεμάτων, τα οποία πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από τη Συρία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, η συντονίστρια μεταξύ OPCW και ΟΗΕ

για το συριακό οπλοστάσιο, Σίγκριντ Καγκ, παρουσίασε ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες για το ζήτημα της μεταφοράς και εξουδετέρωσης των χημικών όπλων και αποθεμάτων νευροτοξικών παραγόντων.

Τα φορτία θα συγκεντρωθούν από διάφορα σημεία στη Συρία και θα μεταφερθούν στη Λατάκεια, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Έπειτα, θα φορτωθούν σε πλοία χωρών μελών του Οργανισμού πριν παραδοθούν σε πλοία των ΗΠΑ.

Η Σ.Καγκ τόνισε ότι η εξουδετέρωση των όπλων δεν θα γίνει σε συριακά χωρικά ύδατα. Εκτός από τα αποθέματα χημικών όπλων, ο Οργανισμός στοχεύει και στην απομάκρυνση από τη Συρία σχεδόν 800 τόνων χημικών «διπλής χρήσης» (αρκετά εκ των οποίων, κοινής βιομηχανικής χρήσης) μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Τα αποθέματα αυτά, σύμφωνα με την ίδια, θα εξουδετέρωσουν ιδιωτικές εταρείας. Ο γγ του Οργανισμού από την πλευρά του ανέφερεότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 35 εταιρείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα