«Ψαλίδι» σε αποζημιώσεις και χρόνο προειδοποίησης

Η τρόικα ζητά επιτακτικά την μείωση των αποζημιώσεων κατά 30% χωρίς προειδοποίηση απόλυσης των εργαζομένων και περαιτέρω μείωση του χρόνου προειδοποίησης με καταβολή 50% της αποζημίωσης

Οι επικεφαλής της τρόικας εμμένουν σε περικοπή των αποζημιώσεων των εργαζομένων κατά 30% χωρίς προειδοποίηση απόλυσης, ενώ σε περιπτώσεις με προειδοποίηση επιμένουν τόσο στο να μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης, όσο και το ποσό της αποζημίωσης που θα δίνεται κατά 16% περίπου.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η αντιπρόταση

της κυβέρνησης ήταν ότι έχει ήδη μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης, έχει ήδη αυξηθεί ο χρόνος δοκιμαστικής απασχόλησης των εργαζομένων από 2 σε 12 μήνες χωρίς προειδοποίηση απόλυσης, έχουν μειωθεί δραστικά οι μισθοί άρα και οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν σε περίπτωση που απολυθούν, αλλά και ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει επαρκές σύστημα κοινωνικής προστασίας των απολυμένων – ανέργων για την επαναφορά τους στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του real.gr, Οι επικεφαλής της τρόικας επισήμαναν ότι το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση τις προσεχείς ημέρες, δείχνοντας ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις με αποτέλεσμα η περαιτέρω μείωση του ποσού της αποζημίωσης κατά 16% και του χρόνου προειδοποίησης να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή.

Το σενάριο για μείωση κατά 16% των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης προέρχεται από τον υπολογισμό των μισθών χωρίς την προσαύξηση των δώρων (δηλαδή σε 12μηνη και όχι 14μηνη βάση). Σήμερα ανεξάρτητα από το αν προηγείται προειδοποίηση ή όχι απόλυσης, η αποζημίωση υπολογίζεται μισθός Χ 14/12. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η αποζημίωση θα υπολογίζεται σε δωδεκάμηνη βάση, δηλαδή μισθός Χ 12/12.

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός που απολύεται έπειτα από 20 χρόνια υπηρεσίας και έχει μισθό 3.000 ευρώ, δικαιούται ως αποζημίωση 8 μισθούς Χ 14/12, δηλαδή 28.000 ευρώ. Με την κατάργηση της προσαύξησης των δώρων από τη βάση υπολογισμού της αποζημίωσης, θα πάρει 24.000 ευρώ (8 x 12/12).

Κατώτατος μισθός

Ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που δεν τέθηκε υπόψη του υπουργού Εργασίας, η τρόικα φαίνεται να εμμένει στην κατάργηση των τριετιών και επιδομάτων επί του κατώτατου μισθού, ώστε να παραμείνει στα 586 ευρώ. Ωστόσο η κυβέρνηση εάν επιμείνει η τρόικα εξετάζει εναλλακτικό σενάριο όπως το να περιοριστεί η αύξηση του μισθού λόγω τριετιών. Κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό γύρω στο 9% το βασικό σενάριο που εξετάζεται σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες είναι η αύξηση αυτή να μην ξεπερνάει το 5%. Δηλαδή σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 586 ευρώ και φτάνει μετά από 9 χρόνια εργασίας 750 με το 5% θα φτάνει το ανώτερο μέχρι 678 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα