Ράϊχενμπαχ: Η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν συντονίζεται με τα υπουργεία

Για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας μίλησε απόψε στις Βρυξέλλες ο Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχεμπαχ, σε εκδήλωση με θέμα «Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα: Η άποψη της Επιτροπής» που διοργάνωσε η γνωστή δεξαμενή σκέψης CEPS.

Διαβάστε τι είπε:

Υπάρχει αποφασιστικότητα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις.Υπάρχει ισχυρή δέσμευση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Βέβαια ένα σημαντικό χρονικό διάστημα χάθηκε λόγω των εκλογών και πολιτικών αλλαγών στη χώρα.

Μέχρι σήμερα το καθεστώς δεν εξασφάλιζε την ίση μεταχείριση των διαφορετικών κατηγοριών του ελληνικού πληθυσμού. Ωστόσο, έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες σημαντικές αλλαγές στον τομέα της φορολογικής διοίκησης, όπως είναι η πρόβλεψη για τη σύσταση θέσης Μόνιμου Γενικού Γραμματέα για τη φορολογία στο υπουργείο Οικονομικών, που θα του εξασφαλίζει μεγαλύτερη λειτουργική ανεξαρτησία έναντι των πολιτικών πιέσεων.

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για τη Δημόσια Διοίκηση στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα διαφορετικά υπουργεία. Το πρόβλημα έχει γίνει πλέον κατανοητό από την ελληνική πλευρά και έχει ξεκινήσει προσπάθεια αξιολόγησης των δομών των υπουργείων και συγχώνευσης των κυβερνητικών υπηρεσιών. Υπάρχει ανάγκη να μειωθεί η γραφειοκρατία, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και να εισαχθεί ένα καλύτερο σύστημα δημοσίων προμηθειών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά στη σχετική κλίμακα ενώ αυτή τη χρονιά δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Είμαι ανήσυχος για την έλλειψη ρευστότητας από την οποία πλήττονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες.

Η διαφθορά  αποτελεί στοιχείο της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και επικεντρώνεται σε δύο κύριους τομείς: το φορολογικό τομέα και τον τομέα της υγείας. Ωστόσο, έχω την πεποίθηση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τη διαφθορά.

Είμαι «αισιόδοξος» για την έκβαση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, αφού έχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, του ακινήτου Αφάντου Ρόδου και της ΔΕΠΑ. Η ομάδα που έχει αναλάβει το χειρισμό των ιδιωτικοποιήσεων, αποτελείται από αξιόλογους ανθρώπους που δίνουν την προοπτική προόδου. Πρέπει πρώτα να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς τους και μετά να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή τους. Παράδειγμα ο ΟΤΕ, σημειώνοντας όπου το εργασιακό καθεστώς δεν άλλαξε με αποτέλεσμα η επιχείρηση να υποφέρει ακόμα από δυσλειτουργίες.

Το θέμα των κεφαλαίων που έχουν διαφύγει από την Ελλάδα και δεν έχουν φορολογηθεί αποτελεί ένα από τα κύρια ζητήματα των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές.

Ορισμένες από τις λίστες, που έχουν γίνει αντικείμενο τόσο έντονης συζήτησης στην Ελλάδα, και δικαίως, αποτελούν ένα σημαντικό βήμ

Keywords
Τυχαία Θέματα