Ρώμη…ταξίδι στην Αιώνια Πόλη

Η πανέμορφη Ρώμη, βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία, αποτελεί πρωτεύουσά της και διατρέχεται από τον ποταμό Τίβερη. Η Ρώμη φέρει μαζί της μια σπουδαία ιστορία, μια αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη καθώς και τον πολιτισμό και τις τέχνες. Για το λόγο αυτό, για τα αξιοσημείωτα μνημεία της, και για το ότι η πόλη αυτή υπήρξε ανέκαθεν μια πόλη σύμβολο, της έχει δίκαια αποδοθεί ο τίτλος «η αιώνια πόλη» ή «citta eterna». Ας ταξιδέψουμε λοιπόν στην πόλη όπου συνυπάρχουν αρμονικά η Αναγέννηση με την Αρχαιότητα.

Ξεκινάμε

την περιήγησή μας με το σήμα κατατεθέν της Ρώμης, το Κολοσσαίο, το μεγαλύτερο σωζόμενο αρχαίο ρωμαϊκό αμφιθέατρο και πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Αρχικά γνωστό ως το αμφιθέατρο του Φλαβιανού, η κατασκευή του ξεκίνησε γύρω στο 75 μΧ και εγκαινιάστηκε από τον Τίτο το 80 μΧ. Στην τοποθεσία που αποφασίστηκε να χτιστεί το Κολοσσαίο υπήρχε μια τεχνητή λίμνη και ένα μέρος του τεράστιου πάρκου του Νέρωνα στο οποίο περιλαμβάνεται επίσης η Χρυσή Πύλη(Domus Aurea) και το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα (ο κολοσσός) που έδωσε στη γιγαντιαία αυτή αρένα το σημερινό της όνομα. Το κτίριο θα μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 55.000 θεατές που θα εισέρχονταν στο κτίριο μέσω των 80 εισόδων. Είχε τέσσερις ορόφους όπου ο τελευταίος διέθετε καθίσματα για τις χαμηλότερες τάξεις και τις γυναίκες και ο χαμηλότερος ήταν η εξέδρα των επωνύμων της εποχής. Οι αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν το Κολοσσαίο για να ψυχαγωγεί το κοινό με ελεύθερη είσοδο και για να αυξάνουν τη δημοτικότητά τους.

Περπατώντας συναντούμε την αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, η οποία ήταν η καρδιά της αρχαίας Ρώμης και το κέντρο εξουσίας μιας αυτοκρατορίας που εκτεινόταν στο μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου. Σήμερα αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης και σήμερα διασώζονται η Αψίδα του Σεπτίμιου Σεβήρου και οι τρεις κορινθιακοί κίονες του Κάστορα και του Πολυδεύκη. Μπορεί να σας μοιάζει απλά μια συλλογή με απομεινάρια αλλά με κάποια φαντασία μπορείτε να δείτε τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία να ζωντανεύει μπροστά σας.

Λίγο αργότερα συναντούμε το λόφο και το μουσείο του Καπιτωλίου, που δεσπόζουν της αγοράς και αποτελούν το χώρο όπου διοικείτο η αρχαία Ρώμη. Η πλατεία του Καπιτωλίου είναι σχεδιασμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο το 1538 σε αναγεννησιακό ρυθμό. Γύρω της αναπτύσσονται τρία παλάτια το Palazzo dei Conservatori, το Palazzo dei Senatori και το Palazzo Nuovo, τα οποία σήμερα λειτουργούν ως μουσεία.

Μπαίνοντας όλο και περισσότερο στην καρδιά της Ρώμης συναντούμε την πιάτσα Ναβόνα, μία από τις πιο διάσημες και από τις ομορφότερες πλατείες της Ρώμης. Διαθέτει τρία πανέμορφα σιντριβάνια όπου το μεγαλύτερο είναι το κεντρικό και ονομάζεται σιντριβάνι των τεσσάρων ποταμών, και άλλα δύο στο βόρειο άκρο της η Κρήνη του Ποσειδώνα και στο νότιο άκρο της η Κρήνη του Μαυριτανού. Είναι μία από τις πιο ζωντανές πλατείες της Ρώμης με πολλές υπαίθριες καφετέριες, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα στη γειτονιά.

Δυτικά της πιάτσα Ναβόνα, δίπλα στην πλατεία της Ροτόντας, βρίσκεται το Πάνθεον, ένας κυκλικός ναός που κατασκευάσθηκε από τον Μάρκο Αγρίππα το 27 μΧ. Εντυπωσιάζει ο τρούλος του, όπου στην κορυφή του θόλου υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα το οποίο ήταν η μόνη πηγή φωτός. Το Πάνθεον τώρα περιέχει τους τάφους του διάσημου καλλιτέχνη Ραφαήλ και αρκετών Ιταλών βασιλέων.

Κοντά τους συναντούμε άλλη μια διάσημη πλατεία την Τρέβι με το διάσημο σιντριβάνι της Φοντάνα ντι Τρέβι, το οποίο είναι αναμφισβήτητα το πιο όμορφο σιντριβάνι της Ρώμης. Η Φοντάνα είναι το τέλος ενός υδραγωγείου που κατασκευάσθηκε το 19 μΧ και φέρνει νερό από τις πηγές του Salone, περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Ρώμη, και παρέχει στα σιντριβάνια της πόλης νερό. Είναι ένα έργο του Νικολά Σάλβι, με κεντρική φιγούρα του σιντριβανιού τον θεό της θάλασσας, Ποσειδώνα να ιππεύει το φτερωτό του άρμα στα αφρισμένα νερά. Ο θρύλος λέει ότι οι επισκέπτες οφείλουν να ρίξουν ένα μικρό νόμισμα στο νερό, για να εξασφαλίσουν ότι θα ξαναγυρίσουν στη Ρώμη.

Aύριο θα διαβάσετε το δεύτερο μέρος για το αφιέρωμα στη Ρώμη

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα