Σαμαράς: Η Ελλάδα επέστρεψε στο δρόμο της ανάπτυξης

Ότι η Ελλάδα επέστρεψε ως ισοδύναμο μέλος της Ευρωζώνης στον δρόμο της σταθερότητας, της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Hellenic Initiative με θέμα «Επενδύοντας στο μέλλον της Ελλάδας» με ομιλητές τον ίδιο και τον πρώην

πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον στη Νέα Υόρκη.

Με αναφορά, πάντα στο ταξίδι του, σχολίασε πως «το βασικό θέμα είναι η σταθερότητα. Η Ελλάδα σταθεροποιείται οικονομικά και πολιτικά και έχει γίνει προπύργιο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η σταθεροποίηση της Ελλάδας έχει θετικές επιπτώσεις πέρα από τα σύνορά της. Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που ήταν πριν από έναν χρόνο. Πέρυσι η Ελλάδα εθεωρείτο πρόβλημα σε μία σταθερή περιοχή, τώρα είναι το σημείο σταθερότητας σε μία περιοχή που δυστυχώς αποσταθεροποιείται».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε, επίσης, για τις συναντήσεις που είχε με μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών – διευθυντικά στελέχη και επενδυτές – και φυσικά με τους ηγέτες του Κογκρέσου και βουλευτές, σε μία δύσκολη γι” αυτούς στιγμή, όπως και με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.

Εμφανίστηκε αρκετά ικανοποιημένος με τις επαφές που πραγματοποίησε αλλά και με την υποδοχή αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ήταν τεράστια η συγκίνηση, αυτό που εισέπραξα από τις επαφές είναι ο σεβασμός τους σε μία χώρα που κάνει θυσίες, για να διατηρήσει την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και να πετύχει το οικονομικό comeback» ενώ δεν παρέλειψε να περιγράψει τις συνέπειες της κρίσης, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της, οι Έλληνες χάσανε το 40% του βιοτικού τους επιπέδου, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27% και για τους νέους στο 60%.

Όμως στην προσπάθειά του να «χρυσώσει» το χάπι της κρίσης έκανε λόγο και για τα αποτελέσματα της προσπάθειας της ελληνικής κοινωνίας. Το δημόσιο χρέος που κάποτε βρισκόταν στο 15% του ΑΕΠ, σήμερα έχει εκμηδενιστεί, ενώ το δημόσιο χρέος – χάρη στο μεγαλύτερο “haircut” στην ιστορία της χώρας – αυξήθηκε οριακά.

Τα στοιχήματα – πλέον – σε παγκόσμιο ίσως επίπεδο, βλέπουν την Ελλάδα να επιστρέφει στην ανάκαμψη και μάλιστα από το 2014 αφού η ύφεση ήδη στο 2013 είναι μικρότερη ακόμη και από τις ιδανικές προβλέψεις της κυβέρνησης. Παράλληλα, το ποσοστό της ανεργίας είναι ελαφρώς μικρότερο το δεύτερο από το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από πάνω από δέκα χρόνια.

Μάλιστα, αυτό αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο που θα πείσει την Τρόικα, την Κομισιόν καιτο ΔΝΤ πως στην Ελλάδα έχει γίνει μια σοβαρή δουλειά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και πως οι αγορές έδωσαν την ψήφο τους αυτή την εβδομάδα καθώς το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο είναι γύρω στο 9%, έναντι 10,4% πριν μερικές εβδομάδες και 27% πέρυσι, σχολίασε ο κ Σαμαράς.

«Προφανώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε γιατί ξεκινήσαμε από πολύ αρνητικό σημείο αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο και κινούμαστε μπροστά με ταχύτητα, τόνισε και υπογράμμισε ότι σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις έχουμε γυρίσει το πλοίο, σταματήσαμε να πέφτουμε, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας και έχουν αρχίσει να ανακάμπτουμε», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τέλος, αναφέρθηκε και στα πολιτικά ζητήματα λέγοντας ότι η χώρα έχει πετύχει την πολιτική της σταθεροποίηση, παρότι σε αυτή την πρωτοφανή κρίση ενισχύθηκαν ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός.

Όσο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που συγκλονίζει όλη τη χώρα, φεύγοντας ακόμη και από τα ελληνικά σύνορα, έκανε ειδική αναφορά επισημαίνοντας ότι «είναι ντροπιαστική και ανησυχητική συνάμα η ύπαρξή της, ωστόσο η κυβέρνηση έχει συντρίψει τους νεοναζί, καθώς η ηγεσία της οδηγείται στη Δικαιοσύνη ενώ ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της είναι ήδη φυλακή».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο ταξίδι του στο Ισραήλ την ερχόμενη Δευτέρα με σκοπό την οικοδόμηση μίας στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου. Οι τρεις χώρες έχουν ενεργειακούς πόρους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, που όταν προχωρήσει η αξιοποίησή τους θα μπορούν να καλύπτουν το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης για τα επόμενα 30 χρόνια, κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα