Σόρος: «Το ευρώ, αιτία διάλυσης της Ευρωζώνης»

Την άποψη ότι το ευρώ ευθύνεται για τη διάλυση της Ευρωζώνης, εξέφρασε σε ομιλία του την περασμένη Κυριακή ο Τζορτζ Σόρος.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, κάποιος στην Ευρωζώνη πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει τη Γερμανία. Μάλιστα, κατά τον κ. Σόρος το πρόσωπο αυτό φαίνεται να είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα.

Η άποψή του, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, αποσκοπεί «να χτυπήσει στην καρδιά την κρίση του ευρώ». Κατά τον Σόρος η Γερμανία θα πρέπει είτε να συμφωνήσει να εισαγάγει «ευρωομόλογα» -τα οποία θα ενοποιήσουν τα δημόσια χρέη όλων των κρατών μελών της ένωσης- ή να βγει από το ευρώ, έτσι ώστε τα υπόλοιπα κράτη μέλη να μπορέσουν να κινηθούν προς τα εμπρός με το καταστήσουν αμοιβαίο το χρέος.

Ο κ. Σόρος υποστήριξε δε, ότι το ευρώ ήταν στην πραγματικότητα εκείνο που άρχισε να διαλύει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η γραμμή σκέψης κερδίζει ήδη δημοτικότητα στη Γερμανία, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη επιτυχία του νέου πολιτικού κόμματος «Alternative für Deutschland (AFD)», το οποίο ενστερνίζεται αυτή τη θέση και λειτουργεί επάνω σε μια πλατφόρμα που περιλαμβάνει την πλήρη διάλυση του ευρώ, προκειμένου να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για γνωστό δισεκατομμυριούχο, όμως η διάσωση της ΕΕ δεν συνεπάγεται τη διάλυση του ευρώ, αλλά, αντιθέτως, την αντιμετώπιση του βασικού ελαττώματος στο σχεδιασμό του ενιαίου νομίσματος. Αυτό είναι η έλλειψη δημοσιονομικής ένωσης που δεν ακολουθεί τη νομισματική ένωση.

«Παραμένω εξαιρετικά ανήσυχος για την Ευρώπη. Το ευρώ τείνει να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι ένα σημείο, μάλιστα, η καταστροφή έχει ήδη αρχίσει να συντελείται…», είπε χαρακτηριστικά ο Σόρος.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα