Στουρνάρας: Άπειρο το κόστος εαν δεν πάρουμε τη δόση-Θα πεινάσει ο κόσμος

Δραματικό τόνο έδωσε στην Βουλή ο Υπουργός Οικονιμικών Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας για τις ενστάσεις που ακούστηκαν τόσο από βουλευτές της συμπολίτευσης, όσο και από αυτούς της αντιπολίτευσης για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τα σκληρά μέτρα που έρχονται

Ο κ. Στουρνάρας

ανέφερε  ότι η αναμενόμενη δόση του δανείου ύψους 31,5 δις ευρώ «έχει κόστος. Το κόστος. Το κόστος είναι μια μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που θα είχαμε λόγω των μέτρων. Τα 13,5 δις ευρώ μέτρα είναι επώδυνη λύση όχι γιατί δε χρειάζονται, αλλά γιατί επιβάλλονται εντός δυο ετών. Η Ελλάδα δεν συμπεριφέρθηκε σωστά τη δεκαετία του 2000» και τόνισε «Το κόστος αν δεν την πάρουμε θα ήταν άπειρο. Ο κόσμος θα πεινούσε . Το κόστος της μη δόσης είναι τεράστιο».

Τόνισε δε: «Το μνημόνιο είτε μας αρέσει είτε όχι είναι όρος για να επιβιώσουμε. Θεωρείτε ότι μπλοφάρουν οι ευρωπαίοι όταν λένε πάρτε τα μέτρα για να πάρετε τα λεφτά;»

Επιπροσθέτως, αναφορικά με την προϋπόθεση που έθεσε το ΠΑΣΟΚ για να ψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο είπε πως «Είναι λαθος να συζητείται κάθε αποκρατικοποίηση χωριστά. Θα είχαμε λιγότερο χρέος αν έτρεχαν οι αποκρατικοποιήσεις όταν έπρεπε. Δε θα κόβαμε τώρα μισθούς και συντάξεις. Ενημέρωση θα γίνεται αλλά να ζητάμε από τη Βουλή να εγκρίνει θα ήταν τεράστιο λάθος. Αυτό που ζητούμε είναι να επιταχύνονται οι αποκρατικοποιήσεις αν προχωρήσουμε στην προσθήκη που ζητά το ΠΑΣΟΚ αυτό το προαπαιτούμενο καταργείται. Πρέπει να διευκολύνουμε τις αποκρατικοποιήσεις να άρουμε το παλιό καθεστώς».

Επιπλέον, απαντώντας στην κυρία Ξηροτύρη της ΔΗΜΑΡ είπε ότι «Το δημόσιο συμφέρον εξασφαλίζεται μέσω ρυθμιστικών αρχών. Αυτό που λείπει από το σύστημα είναι οι ρυθμιστικές αρχές οι ιδιοκτησία δεν εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον». Μίλησε μάλιστα ξεχωριστά για κάθε αποκρατικοποίηση που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο λέγοντας:

«Για την ΕΥΔΑΠΕΥΑΘ εξετάζεται η εκχώρηση παροχών υπηρεσιών ύδρευσης αποχέτευση. Για φράγματα ταμιευτήρες κ.α. η περιουσία της ΕΥΔΑΠΕΥΑΘ Παγίων δεν αποτελουν μέρος αποκρατικοποιήσεων και δεν εκχωρούνται».

Σημείωσε πως «Ο επενδύτης θα αναλάβει τις απαραίτητες επενδύσεις για να επιβιώσει η εταιρία. Οι αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται στο στάδιο τελικής επεξεργασίας και εξήγησε πως «Για τη διαχείριση υδάτων δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο και γι αυτό σχεδιάζεται».

Για τους Οργανισμούς Λιμένων είπε: «Με βάση το Σύνταγμα η ιδιοκτησία λιμένων παραμένει στο ελληνικό δημόσιο. Ο επενδύτης θα πρέπει να έχει εξειδικευμένη πείρα για εκμετάλλευση λιμένων και κεφάλαια. Θα μπουν συμβατικές ρήτρες για συντήρηση εγκαταστάσεων. Εξετάζεται η δημιουργία ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής λιμένων».

Για τα ΕΛΤΑ είπε:«Η διαδικασία αποκρατικοποίησης που θα ακολουθηθεί δεν έχει προσδιοριστεί. Τα ΕΛΤΑ εως το 2028 θα είναι κεντρικός πάροχος». Για τη ΔΕΗ εξήγησε ότι έως το τέλος Οκτωβρίου το ΤΑΙΠΕΔ θα ενημερώσει τη Βουλή για τις προωθούμενες ενέργειες οι οποίες σημείωσε ότι «αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης».

Να σημειωθεί, πάντως,

Keywords
Τυχαία Θέματα