Συμφώνησαν Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης στους τρόπους απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων

Στο πλαίσιο απομάκρυνσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που απαιτεί η τρόικα φαίνεται πως κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του Αντώνη Μανιτάκη.

Με την αξιολόγηση, την κινητικότητα και τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών οι περισσότερες αποχωρήσεις. Επείγον να τελειώσει η διαπραγμάτευση, είπε ο Βενιζέλος,

δεν κόβουμε κεφάλια γενικώς και αορίστως, είπε ο Κουβέλης.

Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega αναφέρουν ότι υπάρχει η συμφωνία για την απομάκρυνση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων ώς το τέλος του 2013.

Μετά την σύσκεψη πρώτος έκανε δηλώσεις -σε ύφος πιο έντονο από ό,τι συνήθως- ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος είπε ότι οι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους.

Για τους μη επίορκους δημοσίους υπαλλήλους είπε ότι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα.

Ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι οι αλλαγές στο δημόσιο και η αναδιοργάνωσή του θα γίνουν με το σχέδιο της κινητικότητας και εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 αυτοί που θα έχουν αποχωρήσει θα είναι περισσότεροι από 180.000.

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα αξιολογηθούν οι οργανισμοί, όπου χρειάζεται, κι αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν. Όσο για το προσωπικό τους, αφού αξιολογηθεί και δεν ανταποκρίνεται, θα βγαίνει εκτός.

Όσο για τον αριθμό των επίορκων, ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός γιατί θα ήταν αυθαίρετο, αφού δεν θα έχουν κριθεί τουλάχιστον από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά.

«Δεν υπερασπίζομαι κανέναν στο Δημόσιο»

Ανεβάζοντας τους τόνους ο κ. Κουβέλης συνέχισε λέγοντας πως «δεν υπερασπίζομαι κανέναν στο δημόσιο, υπερασπίζομαι το δημόσιο στη βάση της αξιολόγησης». Και συνέχισε: «Δεν είμαστε μια χώρα που θα κόψει κεφάλια γενικώς και αορίστως, όλα πρέπει να γίνουν με κριτήρια».

Και η τρόικα, κατέληξε, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι διαπραγμάτευση δεν σημαίνει επιβολή απόψεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε δύο φορές ότι είναι επείγον να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει αβεβαιότητα πανευρωπαϊκά. Στην συνέχεια εμφανίστηκε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με πρόγραμμα δανεισμού λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που πήραν τα τελευταία προγράμματα παλαιού τύπου, δηλαδή ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω κρατικού προϋπολογισμού και όχι μέσω «κουρέματος» καταθέσεων, όπως έγινε στην Κύπρο.

Στην συνέχεια είπε ότι οι τρεις εταίροι διαμόρφωσαν ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο και εξέφρασε την ελπίδα να το δεχτεί η τρόικα «μέχρι την Κυριακή το βράδυ».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βενιζέλος για τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο, πρώτα θα φύγουν οι επίορκοι οι υποθέσεις των οποίων έχουν τελεσιδικήσει. Επίσης, θα υπάρξει πρόγραμμα κινήτρων για εθελούσια έξοδο, ενώ θα εξετασθούν και περιπτώσεις μονίμως απόντων για λόγους υγείας οι οποίοι θα απομακρυνθούν με άλλο τρόπο, αλλά δεν θα μισθοδοτούνται.

Τελευταία κατηγορία είναι αυτοί που δεν θα περάσουν την αξιολόγηση, δεν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας και θα απομακρυνθούν.

Σημείωσε ακόμη ότι για κάθε έναν από τους δημοσίους υπαλλήλους που θα απολύεται, «ένα νέο παιδί με προσόντα θα παίρνει την θέση του».

Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα