Το νέο κόμμα στην γαλλική πολιτική σκηνή : «Εναλλακτική»

Σε μία προσπάθεια να αλιεύσουν ψήφους από την Αριστερά και τη Δεξιά, δύο βετεράνοι κεντρώοι πολιτικοί αρχηγοί, ο Φρανσουά Μπαιρού και Ζαν Λουί Μπορλό, ενώνουν τις δυνάμεις τους σχηματίζοντας ένα νέο πολιτικό κόμμα που έρχεται να ταράξει τα νερά στην γαλλική πολιτική σκηνή, υπό τον τίτλο «Εναλλακτική».

Το έδαφος είναι πρόσφορο για ένα νέο κεντρώο σχηματισμό, σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος, αν σκεφθεί κανείς ότι η δημοτικότητά του του Γάλλου σοσιαλιστή προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, έχει πιάσει πάτο.

Στόχος των Μπαιρού – Μπορλό είναι να πετύχουν μία ισχυρή παρουσία στις γαλλικές δημοτικές εκλογές

και τις επερχόμενες ευρωεκλογές το 2014, καθώς όλο και περισσότεροι Γάλλοι πολίτες γυρνούν την πλάτη στον ένοικο των Ηλυσίων.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, στην οποία παρουσίασαν επίσημα το νέο κόμμα , οι δύο πολιτικοί άνδρες απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι η συμμαχία μπορεί να καταρρεύσει εξαιτίας προσωπικής αντιπαλότητας μεταξύ των δύο ή πολιτικών διαφωνιών μεταξύ της κατά κύριο λόγο συντηρητικής πολιτικής ταυτότητας που έχει η παράταξη του Μπορλό και της αριστερής βάσης του κόμματος του Φρανσουά Μπαϊρού.

Πάντως, γεγονός είναι ότι η απόφαση του πολιτικού αυτού «γάμου», που έρχεται λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία (Μάρτιος 2014) και τις ευρωεκλογές που θα ακολουθήσουν, έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στη δεξιά αντιπολίτευση όσο και στην κυβερνώσα πλειοψηφία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πρόσφατη δημοσκόπηση με θέμα τις τάσεις των ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές έφερε για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Γαλλίας πρώτο κόμμα το Εθνικό Μέτωπο, με 24% των ψήφων, έναντι 22% της γαλλικής Δεξιάς ( UMP) και 19% των Σοσιαλιστών.

Μια επίδοση εντυπωσιακή αν αναλογιστούμε ότι στις ευρωεκλογές του 2009 το FN είχε λάβει το 6,34% των ψήφων.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα