Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης «μαμούθ» δίνει σήμερα το Eurogroup

Δόση 49,1 δισ. ευρώ, η οποία θα καταβληθεί σε τέσσερα τμήματα μέχρι τον Μάρτιο, αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Eurogroup, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της επαναγοράς ομολόγων.

Το συνολικό ποσό που θα πάρει η Ελλάδα, σύμφωνα με την Καθημερινή, θα αυξηθεί περαιτέρω και θα ανέλθει στα 52,5 δισ. ευρώ, εφόσον το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εγκρίνει σε προσεχή συνεδρίασή του τη δική του συμμετοχή στη δόση.

Ο

εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Σάιμον Ο’ Κόνορ, διαβεβαίωσε ότι η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί σήμερα, ενώ υπέρ της εκταμίευσης, μετά την επιτυχή έκβαση του ελληνικού προγράμματος επαναγοράς χρέους, τάχθηκε και η γερμανική κυβέρνηση.

Η δόση θα είναι μεγαλύτερη από όσο είχε αρχικά προβλεφθεί, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η επαναγορά των ομολόγων. Το σημερινό Eurogroup θα αποφασίσει πώς θα καλυφθεί το υψηλότερο κόστος της επαναγοράς. Σε κάθε περίπτωση, τα επιπλέον κεφάλαια θα είναι μέρος του υφιστάμενου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Επίσης, θα πρέπει να αποφασίσει τους τρόπους με τους οποίους θα μειωθεί περαιτέρω το χρέος, στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020, όπως ζητεί επιμόνως το ΔΝΤ. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η επαναγορά των ομολόγων που δεν συμμετείχαν στο PSI.

Keywords
Τυχαία Θέματα