Τσαυτάρης: Κι εγώ θα βγώ στους δρόμους με τους αγρότες αν μείνουν απλήρωτοι

Συνένετυξη για τις αγροτικές κινητοποιήσεις έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Διαβάστε τι είπε:

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Η τιμή του πετρελαίου είναι πολύ υψηλή και πραγματικά δεν μπορούν οι αγρότες να ανταπεξέλθουν σε αυτό το κόστος της ενέργειας. Μακάρι να μπορούσαμε να τους δώσουμε δωρεάν πετρέλαιο ή εντελώς αφορολόγητο. Αυτήν την ώρα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε,

είναι να τους επιστρέψουμε το κομμάτι του κόστους που αναφέρεται στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Το κάναμε πέρυσι, δώσαμε 160 εκ. για αυτό το σκοπό, θα το κάνουμε και φέτος. 80 εκ τώρα και τα άλλα 80 το Σεπτέμβριο, γιατί τότε θα βγουν να μαζέψουν τα βαμβάκια, τα τεύτλα κτλ.

Η βιομηχανία παίρνει την πρώτη ύλη από το γεωργό και την πάει π.χ. στον Ρώσο, στην εξαγωγή ροδάκινου για κομπόστα. Θα την πουλήσει και θα πάρει τα χρήματα να τους ξεπληρώσει. Αυτό, όμως, παίρνει μήνες, ο γεωργός δεν μπορεί να περιμένει πότε θα πάρει τα χρήματα από το Ρώσο. Ζητούσε λοιπόν η βιομηχανία από την Αγροτική Τράπεζα ένα δάνειο 2-3 μηνών να ξεπληρώσει γρηγορότερα τους γεωργούς και στη συνέχεια να πάρει τα χρήματα από τους Ρώσους για να εξοφλήσει την τράπεζα. Αυτό τώρα δεν υπάρχει. Το αίτημα αυτό μεταφέρθηκε στη Νέα ΑΤΕ-Πειραιώς. Επειδή, όμως, η ΑΤΕ-Πειραιώς τώρα πρέπει να πάρει έγκριση από την τρόικα, είχε βάλει τη συζήτηση της επιτροπής δανείων την Τρίτη. Τους είπα, λοιπόν, να περιμένουν μέχρι την Τρίτη. Εμείς κάναμε τις παρεμβάσεις μας. Ενεκρίθη το δάνειο χθες και θα αρχίσουν να δίνονται χρήματα στους γεωργούς.

Τους είπα επί λέξει: και εγώ θα έρθω μαζί σας στην Κουλούρα, εκεί που κλείνετε το δρόμο, αν μείνετε για μήνες απλήρωτοι. Είναι θέμα ημερών να υπολογιστούν με ακρίβεια τα στοιχεία του κάθε αγρότη, ώστε να του τα καταθέσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα