Βρούτσης: Δεν θίγονται οι συντάξεις – Βαριά πρόστιμα για αδήλωτη εργασία

Στη Βουλή κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης το υπουργείου Εργασίας για τα ασφαλιστικά ταμεία, με το οποίο προβλέπεται η εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ με τη διεύρυνση της εισπρακτικής ικανότητας των ταμείων.

Στο σχέδιο περιέχονται διατάξεις που έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση της εισπρακτικής ικανότητας των Ταμείων, ενώ έχουν αποσυρθεί οι αρχικές ρυθμίσεις συνταξιοδοτικών και άλλων θεμάτων, προκειμένου να έλθουν με άλλο νομοθέτημα στη Βουλή.

Οι κυριότερες

διατάξεις προβλέπουν αυτόματη διασταύρωση ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, ένταξη στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ, από την 1η Δεκεμβρίου και διασταυρώσεις στοιχείων μέσω ΗΔΙΚΑ των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων.

Παράλληλα προβλέπεται η ενιαία δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας, επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

Την ίδια ώρα επεκτείνεται το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία (10.550 ευρώ) για τον εργοδότη που δεν συμπεριέλαβε εργαζόμενο στη μηνιαίως υποβαλλόμενη Α.Π.Δ., ακόμη και εάν έχει δηλώσει αυτόν τον εργαζόμενο στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη».

Επεκτείνεται εξάλλου η εφαρμογή του εργοσήμου και σε άλλες κατηγορίες περιστασιακά εργαζομένων.

«Βρούτσης: Δεν θίγοναι οι συντάξεις»

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο ενισχύεται η εισπρακτική δυνατότητα των ταμείων, ενώ όπως σημείωσε δεν θίγονται οι συντάξεις.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο αποτελεί «ένα συνεκτικό πλέγμα διατάξεων με τις οποίες εκσυγχρονίζονται τα εργαλεία και τα μέσα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, καθίσταται διαρκής και αυστηρός ο έλεγχος των εσόδων των ταμείων και ολοκληρώνεται ένας κύκλος ουσιαστικού «νοικοκυρέματος» στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα