Βρυξέλλες…ταξίδι στη μητρόπολη του Βορρά

Οι Βρυξέλλες δεν είναι μόνο η πρωτεύουσα του Βελγίου, αλλά και η καρδιά και το κέντρο της χώρας. Είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης και δεν αποτελεί έκπληξη ότι επιλέχθηκε να είναι το πολιτικό κέντρο και έδρα για μεγάλο μέρος των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκή Ένωσης, καθώς και η πολιτική έδρα του ΝΑΤΟ και άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών. Η προέλευση της ονομασίας της πόλης κατά την επικρατούσα εκδοχή, προέρχεται από την παλιά

ολλανδική λέξη broeksel, που σημαίνει «σπίτι στο βάλτο». Η πόλη των Βρυξελλών θεωρείται εύκολα πρωτεύουσα της σοκολάτας και της μπύρας, του καφέ και της αρ νουβό, του σουρεάλ και των κόμικς.

Ξεκινάμε την περιήγηση μας με μία πρώτη στάση στην πλατεία-σύμβολο των Βρυξελλών. Η Grote Markt ή Grand Place αποτελεί την καρδιά του Βελγίου από τον 12ο αιώνα. Περιμετρικά άνθησαν οι διάφορες συντεχνίες, με τα δεκαεφτά κτίρια που υπάρχουν να διατηρούν το καθένα το σύμβολο της συντεχνίας που το έχτισε. Το μέγαρο της συντεχνίας των αρτοποιών, όπου στεγάζεται το Café Roy d’ Espange, κερδίζει τα περισσότερα βλέμματα. Το πιο επιβλητικό κτίριο είναι το δημαρχείο το οποίο κατασκευάσθηκε μεταξύ 1402 και 1455. Στην κορυφή του γοτθικού πύργου των 97 μέτρων στέκεται ένα άγαλμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ του προστάτη της πόλης των Βρυξελλών. Η σημερινή μορφή της Grand Place χρονολογείται από τα τέλη του 17ου αιώνα και αποτελεί αντίγραφο της προηγούμενης που υπήρχε και υπέστη το 1695 ολική καταστροφή από μία γαλλική επιδρομή. Σήμερα εκτός από αξιοθέατο, η πλατεία μεγάλης αγοράς, χρησιμοποιείται για συναυλίες, για το ετήσιο φεστιβάλ μπύρας και για το χαλί από τα λουλούδια που διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια τον Αύγουστο και κατά την διάρκεια του στρώνεται στην πλατεία ένα χαλί από 800.000 φρέσκα λουλούδια που καλύπτει 300 τμ.

Σε έναν από τους παράπλευρους δρόμους της μεγάλης πλατείας, θα βρείτε το Manneken-Pis. Σε πολλά πάρκα ή πισίνες του κόσμου χρησιμοποιείται ένα μικρό αγοράκι που ουρεί και συνήθως ανακυκλώνει το νερό. Το αυθεντικό αγαλματάκι όμως θα το βρείτε στις Βρυξέλλες όπου εγκαταστάθηκε το 1619. Ο πιο διάσημος μύθος αναφέρει ότι το 1142, όταν τα στρατεύματα του δούκα Godfrey ΙΙΙ του Leuven που ήταν τότε μόλις 2 χρονών μάχονταν με τα στρατεύματα του λόρδου του Grimbergen, έβαλαν τον μικρό δούκα σε ένα καλάθι και τον κρέμασαν σε ένα δέντρο. Από εκεί το αγοράκι ουρούσε τους αντίπαλους στρατιώτες και οδήγησε στη νίκη της μάχης. Σε γιορτές ή επετείους, το μάνεκεν-πι, διαλέγει μεταξύ των 300 στολών που διαθέτει στην γκαρνταρόμπα του, ενώ αντί για νερό μπορεί να βγάλει κρασί ή μπύρα.

Η περιοχή Sablon, με την πλατεία και τον γοτθικό ναό της, αποτελεί ίσως την πιο γοητευτική περιοχή όλων των Βρυξελλών. Το 14ο αιώνα μία μικρή εκκλησία με μία θαυματουργή εικόνα, μεταμόρφωσε την περιοχή σε σημαντικό κέντρο προσκυνήματος και το 1450 το μικρό εκκλησάκι εξελίχθηκε σε περίτεχνο γοτθικό ναό. Όταν στα μέσα του 19ου αιώνα, η περιοχή διαιρέθηκε στα δύο από την κατασκευή της οδού Rue de la Regence, η εκκλησία ανακαινίστηκε σε νεογοτθικό στυλ και κατεδαφίστηκαν όσα σπίτια εφάπτονταν σε αυτήν. Στην ανατολική πλευρά της εκκλησίας χωροθετήθηκε ένα μικρό πάρκο, το οποίο ακόμα και σήμερα περιβάλλεται από 48 αγάλματα, που αναπαριστούν τις διάφορες συντεχνίες των Βρυξελλών . Στην περιοχή θα βρείτε αντικερί, γκαλερί, υπαίθριες αγορές και ζεστά καφέ και εστιατόρια.

Άλλο ένα αξιοθέατο των Βρυξελλών, είναι ο καθεδρικός St.Michel και St.Gudula. Από τις αρχές του 11ου αιώνα γνωρίζουν ότι υπάρχει μία εκκλησία στο ίδιο σημείο. Το 1047 ο δούκας του Brabant, Lambert ΙΙ, μετέφερε τα λείψανα του St.Gudula, από μία κεντρική εκκλησία στο λόφο Treurenberg. Από τότε η εκκλησία αυτή πήρε την πρωτοκαθεδρία έναντι των άλλων εκκλησιών της πόλης. Μετατράπηκε σε γοτθικό στυλ, ενώ τα θεμέλια της πρώτης εκκλησίας είναι ακόμα εμφανή κάτω από την κρύπτη του καθεδρικού.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα