Ξεκινά η «διαβολοβδομάδα» – Euro Working Group σήμερα, Eurogroup την Τετάρτη

Κρίσιμη είναι η συνεδρίαση του σημερινού EuroWorking Group καθώς θα εξεταστεί αν υπάρχουν οι συνθήκες για την καταβολή άμεσα της βοήθειας στην Ελλάδα αλλά και τα μέσα για να χορηγηθεί στην Αθήνα μια παράταση δύο ετών προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική της προσαρμογή.

«Η συζήτηση επικεντρώνεται στην παράταση της διορίας, αλλά το πρώτο στάδιο είναι η επιβεβαίωση από την τρόικα

ότι η δόση της βοήθειας μπορεί να καταβληθεί» υπογράμμισε μια ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.

Στη συνεδρίαση του Euro Working Group την περασμένη Πέμπτη, εξετάστηκαν τα θέματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού ύψους τουλάχιστον 16-18 δισ. ευρώ που θα προκύψει από την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016.

Η τεχνική ομάδα που προετοιμάζει τις συνόδους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζει εκ νέου τη Δευτέρα και το πακέτο των νέων μέτρων θα πρέπει να παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνο Τσακλόγλου. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το κόστος της διετούς παράτασης είναι μεταξύ 20 και 30 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες συνεδριάσεις».

Κατά την τηλεδιάσκεψη αυτή δεν αναμένεται ότι θα υπάρχει το έδαφος για να ληφθούν αποφάσεις, σύμφωνα με αρκετές ευρωπαϊκές πηγές, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την συνεδρίαση του τη Δευτέρα.

«Θα πρέπει τότε να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα» επιβεβαίωσε μια από τις πηγές αυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα