Υπουργείο Εργασίας προτείνει να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Αυστραλίας

Μέχρι και το εισόδημα του συντρόφου -και όχι μόνο του συζύγου- προσμετρά το μοντέλο της Αυστραλίας, όπου χορηγείται μειωμένη σύνταξ, αν το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία του ασφαλισμένου υπερβαίνουν το πλαφόν που έχει τεθεί.

Η πρόταση να συνδεθεί η σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια, όπως στην Αυστραλία, τέθηκε την Τρίτη από τεχνικό κλιμάκιο της ομάδας Ραιχενμπαχ σε συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου τα ταμεία να ανταπεξέλθουν το 2014 με δεδομένη την υστέρηση εσόδων και την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Απαντώντας με κάποια καθυστέρηση αργά το απόγευμα της Τετάρτης (μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων) το Υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι «τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί στον υπουργό. Οι παροχές δεν θίγονται».

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ αμέλησαν να διευκρινίσουν ότι σύμφωνα με το μοντέλο της Αυστραλίας με εισοδηματικά κριτήρια χορηγείται μόνο η βασική σύνταξη που χρηματοδοτείται από χρήματα των φορολογουμένων και όχι το ανταποδοτικό μέρος που βασίζεται στις εισφορές.

Προς το παρόν το συμβάν θεωρείται λήξαν, αν και οι συχνές αναφορές των τεχνικών κλιμακίων σε θέματα συντάξεων είναι ενδεικτικές των πιέσεων που ασκούνται για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

Στην ανακοίνωσή του Υπουργείου Εργασίας τονίζεται πώς «το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται σε τριμερή χρηματοδότηση, έχει δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα και δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής».

Με δεδομένο άλλωστε πως η κρατική χρηματοδότηση την επόμενη χρονιά είναι «ψαλιδισμένη» κατά 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ είναι εμφανές πως το θέμα των συντάξεων παραμένει στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

Πάντως, μιας και άνοιξε η συζήτηση έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως οι Έλληνες που δούλεψαν και συνταξιοδοτήθηκαν στην Αυστραλία γνωρίζουν ότι γίνεται έλεγχος των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων, τόσο του ασφαλισμένου όσο και του συντρόφου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση κατέθεσε ΔΝΤ ο Αυστραλός Τhomas Story, επικεφαλής του τμήματος φορολογίας του ΔΝΤ που μιλάει απευθείας με την κ. Λαγκάρντ, ενώ δεν αποκλείεται τα καινά δαιμόνια να εισήγαγε στην Ελλάδα και ο Αυστραλός Nicholas Sherry, πρώην Γερουσιαστής και πρώην Υπουργός υπεύθυνος για τις Συντάξεις, ο οποίος σήμερα παρέχει μέσω της Ernst & Young συμβουλευτικό έργο στην Τράπεζα της Ελλάδος, σχετικά με την αξιολόγηση των συνταξιοδοτικών συστημάτων παγκοσμίως και την αναμόρφωση του αντίστοιχου ελληνικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα