Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Θα ελεγχθεί η ΕΑΣ Λάρισας

Τη διενέργεια ελέγχου στην ΕΑΣ Λάρισας προανήγγειλε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης επισημαίνοντας μάλιστα ότι το οικονομικό «άνοιγμα» της οργάνωσης ανέρχεται στα 85 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια ανακοίνωσε ότι «επεκτείνεται» σε ΕΑΣ και συνεταιρισμούς ο οικονομικός έλεγχος που έχει ήδη ζητήσει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τις υπηρεσίες του υπουργείου, τον οικονομικό εισαγγελέα

και το ΣΔΟΕ σε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ (Ο υπουργός δεν προσδιόρισε πάντως από ποιον θα γίνει ο έλεγχος στις ΕΑΣ, ποιο διάστημα θα καλύψει και ποια προθεσμία θέτει για το πόρισμα των ελεγκτών).

«Πρέπει να ελεγχθούν οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών, που αυτή την ώρα άμα τους πιάσεις έναν-έναν, ο ένας στη Λάρισα έχει 85 εκατ. ευρώ «ανοιχτό», ο άλλος χρωστά 60 εκατ. ευρώ, ο άλλος 90 εκατ. ευρώ…. Άμα μαζέψουμε όλα τα χρέη των ενώσεων και των μεταποιητικών εργοστασίων που έχουμε, διότι όλο και κάποιο κονσερβοποιείο ελέγχουν, αφήνουν αυτή τη στιγμή 500 εκατ. ευρώ χρέος στην παλιά ΑΤΕ. Λέω λοιπόν, ότι εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και όχι που πήγαν 200-300 χιλ. ευρώ στη ΓΕΣΑΣΕ, τη ΣΥΔΑΣΕ για να πάνε στην Ευρώπη, να συμμετάσχουν στα τριτοβάθμια όργανά τους στις Βρυξέλλες. Αλλά, επαναλαμβάνω, ότι αυτό δεν σημαίνει πως μπροστά στο μεγάλο δεν πρέπει να ελέγξουμε το μικρό. Εγώ δεν βάζω διαζευκτικά. Λέω και το ένα άμεσα και το άλλο, όμως», είπε ο κ. Αθ. Τσαυτάρης σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ.

Με την ευκαιρία διευκρίνισε ότι «το υπουργείο δεν τις επιχορηγεί (σ.σ. τις τριτοβάθμιες οργανώσεις) και πρόκειται για χρήματα που δίνουν οι αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, όπως δίνουν οι εργάτες για τη ΓΣΕΕ.

Ωστόσο, εγώ πιστεύω, πως κάθε δεκάρα που δίνει κάποιος, πρέπει να ελέγχεται πού πήγε και άρα σωστά είπαμε να γίνουν οι έλεγχοι», είπε αναφερόμενος στη σχετική πρωτοβουλία του αν. υπουργού κ. Μαξ. Χαρακόπουλου.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡ. ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Να γίνουν έλεγχοι σε βάθος, συμφωνούμε», ήταν η απάντηση του προέδρου της ΕΑΣ Λάρισας κ. Χρήστου Σιδερόπουλου. Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Χρ. Σιδερόπουλος προέτρεψε τον κ. Αθ. Τσαυτάρη να τοποθετηθεί δημόσια στο εξής θέμα: «συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος το γεγονός ότι η Αγροτική τράπεζα, επί προεδρίας του κ. Πανταλάκη, αύξησε το επιτόκιο με το οποίο δάνειζε τις Ενώσεις από το 3,2% στο 11,5% και μάλιστα με αναδρομική ισχύ;».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας προέτρεψε τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης να διατάξει «έλεγχο δεκαετίας στον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ», ενώ σχολίασε με νόημα: «Ο κ. Τσαυτάρης δεν είναι πολιτικό πρόσωπο αλλά εντολοδόχος του κ. Βενιζέλου και πιθανόν τις επόμενες ημέρες να μην είναι στο υπουργείο και φυσικά δεν πρόκειται να απολογηθεί σε κανένα συνεταιριστικό κίνημα και σε κανέναν αγρότη».

Σύμφωνα με συνεταιριστικά στελέχη, την επέκταση του ελέγχου από την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ σε ενώσεις και συνεταιρισμούς φέρε

Keywords
Τυχαία Θέματα