3+1 νέα επενδυτικά σχήματα για ελληνικές startups

Το απόγευμα της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάστηκαν τρία νέα venture capital funds (κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών) με στόχευση σε ελληνικές καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας.

Η παρουσίαση αυτή, έγινε στο πλαίσιο του Open Coffee, του γνωστού σημείου συνάντησης των ελληνικών startups. Το Open

Coffee ιδρύθηκε το 2007 κι άνοιξε τις πύλες του στην εγχώρια startup σκηνή με ομιλίες, παρουσιάσεις καινούριων startups και με στόχο την αποτελεσματική δικτύωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών – startups, επενδυτών,οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου – πάντα μέσα σ’ ένα ανεπίσημο κλίμα.

Πέντε χρόνια μετά πολλά έχουν αλλάξει, η ελληνική startup σκηνή κινείται περισσότερο, αναζητώντας ταυτόχρονα και την ταυτότητά της και εν έτει 2012, διαφαίνεται μια δυναμική με δεδομένο (και) τα νέα venture capital funds που δημιουργούνται.

Σημείωση 1η: Στο Open Coffee της  Παρασκευής παρουσιάστηκαν τα τρία εκ των τεσσάρων venture capital funds που έχουν δημιουργηθεί. Το τέταρτο θα παρουσιαστεί σε επόμενη εκδήλωση.

Σημείωση 2η: Τα συγκεκριμένα venture capital funds δημιουργήθηκαν με την επενδυτική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων μέσω του προγράμματος Jeremie.

Το Jeremie (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την υποστήριξη των πολύ μικρών έως και  μεσαίων επιχειρήσεων (φυσικά περιλαμβάνονται οι startups εδώ) και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

Το Jeremie δεν δίνει επιδότηση με την κλασσική μορφή (πχ. 40% ή 50% επί του προϋπολογισμού της επένδυσης), αλλά επιδότηση στο επιτόκιο τραπεζικού δανείου. Αναφέρεται σε τραπεζικό δάνειο με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που υπάρχει σήμερα στην αγορά (περίπου στο 4%), και δίνεται με βάση τους όρους δανεισμού της Τράπεζας σε συνδυασμό με τους όρους της πρωτοβουλίας Jeremie.

Κοινά σημεία όλων των επενδυτικών σχημάτων venture capital που παρουσιάστηκαν στο Open Coffee της Παρασκευής είναι:

Δημιουργήθηκαν με την επενδυτική συμμετοχή του EIF (European Investment Fund- Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων) στο πλαίσιο του προγράμματος Jeremie.Εστιάζουν μόνο σε ελληνικές καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας (ICT: Information and Communication Technology)

Αναλυτικότερα, τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής:

Odyssey Venture Partners: Το μέγεθος του συγκεκριμένου fund κυμαίνεται μεταξύ 30-40 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του  κκ. Θανάση Καλέκο και Σπύρο Τραχάνη μια επένδυση θα μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 20.000 ευρώ έως και 1,5 εκατ. ευρώ ανάλογα με το αν γίνεται seed funding (μικρή αρχική χρηματοδότηση  μιας startup ιδέας) ή early stageseries A funding (α’ γύρος χρηματοδότησης venture capital).Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα, φιλοδοξώντας να αποτελέσει σύμφωνα με τους δημιουργούς του μια γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Σίλικον Βάλεϊ θα διατηρεί γραφεία και στις δυο πόλεις.

PJ Tech Catal

Keywords
Τυχαία Θέματα