5th Family Business Conference: Οι ευκαιρίες και προκλήσεις για τις οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις και τα ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση και διαχείρισή τους βρέθηκαν στο επίκεντρο συνεδρίου με θέμα “5th Family Business Conference – Towards a sustainable future”, το οποίο διοργανώθηκε από την Palladian Conferences για πέμπτη συνεχή χρονιά, υπό την αιγίδα της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, με χρυσούς χορηγούς την Alpha Bank και την EY Ελλάδος.

Το συνέδριο ασχολείται με τις οικογενειακές επιχειρήσεις και τα ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση και διαχείρισή τους.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο ρόλος των οικογενειακών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία είναι αναμφισβήτητα καθοριστικός, καθώς αυτές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας εδώ και αιώνες, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και του επιχειρηματικού πνεύματος στη χώρα. Αναφερόμενος στις προκλήσεις και ευκαιρίες που έχουν μπροστά τους οι οικογενειακές επιχειρήσεις, ξεχώρισε την ταχεία παγκοσμιοποίηση και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από μεγάλες εταιρείες. Και όπως σημείωσε, για να αντιμετωπιστούν αυτές, οι οικογενειακές επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην καινοτομία, να αγκαλιάσουν τη χρήση της τεχνολογίας και να προσαρμόζονται συνεχώς στις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών.

Από αριστερά προς δεξιά – Τατιάνα Tούντα, Chairwoman & CEO στην Hellas EAP // Χρήστος Χριστίδης , Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων σε ΒΙΑΝΕΞ & ΒΙΑΝ // Γεώργιος Ζέρδιλας, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών // Αλεξάνδρα Ελευθερίου, Chief People Officer, Όμιλος Τιτάν // Αριστοτέλης Αλεξόπουλος, Director of the Applied Research & Innovation Dept. στο Alba Graduate Business School // Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες EY Ελλάδος – Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού

Στον χαιρετισμό του ο κ. Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε) και Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σημείωσε τις δέκα συν δύο προκλήσεις, στις όποιες μπορούμε να εστιάσουμε για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη συνολικά του ελληνικού επιχειρείν το επόμενο διάστημα, το οποίο ξεκινάει με πολύ καλύτερους οιωνούς για την επόμενη επταετία. Ανέφερε επίσης πως «ένας νέος χάρτης ελληνικής επιχειρηματικότητας σκιαγραφείται ο οποίος έχει τεχνολογικά πάρκα, κέντρα καινοτομίας και πολλές από τις ξένες επενδύσεις ενισχύουν αυτόν τον χάρτη. Πάμε να τοποθετηθούμε  σωστά γύρω από αυτά τα hubs, να έχουμε μία εικόνα του πού παράγεται αξία αυτήν τη στιγμή στην ελληνική επικράτεια με hubs επιχειρηματικότητας και να μεγιστοποιήσουμε γύρω απ’ αυτό την ελληνική υπεραξία».

Στην ομιλία της η κα Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, EY Ελλάδος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έρευνα που διεξάγει η ΕΥ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του St Gallen, σημειώνοντας  ότι το 2022, τα έσοδα των 500 μεγαλύτερων οικογενειακών επιχειρήσεων στον κόσμο ήταν αυξημένα κατά 10%, δηλαδή πολύ πάνω από τον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ σχεδόν οι μισές από τις επιχειρήσεις του Δείκτη βρίσκονται στην Ευρώπη (46%), ανάμεσά τους μία ελληνική. Επισήμανε δε, ότι η μακροζωία και η σταθερότητα συνεχίζουν να αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον Δείκτη του 2023, καθώς πάνω από τρεις στις τέσσερις (76%) υπάρχουν εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο (31%) ξεπερνούν τον έναν αιώνα λειτουργίας. Επισήμανε ότι σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα Global Entrepreneurship Monitor 2022/23, μεταξύ των νέων επιχειρήσεων το κίνητρο της «συνέχισης της οικογενειακής παράδοσης» είναι αρκετά ισχυρό στην Ελλάδα (39%), αλλά ακόμη περισσότεροι απαντούν «πρέπει να επιζήσω και δεν υπάρχουν πολλές δουλειές» (63%). Η κα Κασελάκη έκλεισε την ομιλία της αναφερόμενη στις μεγάλες προκλήσεις για τις οικογενειακές επιχειρήσεις σήμερα. Τον μετασχηματισμό τους, όχι μόνο τον ψηφιακό, αλλά και τον μετασχηματισμό της οργανωτική δομής, της κουλτούρας και του μοντέλου διοίκησης των εταιρειών. Τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο στο τέλος της ημέρας, είναι αυτό που μπορεί να απογειώσει μια οικογενειακή επιχείρηση. Την υιοθέτηση ESG πολιτικών, αφού το ESG βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, καθώς το επιβάλουν οι απαιτήσεις της κοινωνίας, των τραπεζών, των επενδυτών, αλλά και των εργαζόμενων και των καταναλωτών. Την εξωστρέφεια, η οποία αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και τέλος την μεγέθυνσή τους, η οποία συνδέεται άμεσα με την εξωστρέφεια και την αύξηση της παραγωγικότητας, δημιουργώντας έναν ενάρετο κύκλο που μπορεί να απογειώσει τις οικογενειακές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία.

Από αριστερά προς δεξιά – Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος της
MEGABROKERS SA // Τάσος Χατζηθεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος της
MEGABROKERS SA. // Αθηνά Κορλίρα, Συντονίστρια, Δημοσιογράφος, Αθήνα
9,84

Tη δική τους επαγγελματική πορεία παρουσίασαν ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος της MEGABROKERS SA και ο γιός του κ. Τάσος Χατζηθεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος της MEGABROKERS SA. Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εξιστόρησε το πως ξεκίνησε ως ασφαλιστικός σύμβουλος μιας επιχείρησης και τώρα είναι Πρόεδρος σε μια εταιρεία με 1.500 συνεργάτες πανελλαδικά. Αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες που φέρνει η νέα γενιά και πως το πάντρεμα της πείρας και του καινούργιου φέρνει τη γνώση που θέλουμε πάντα. Ο κ. Τάσος Χατζηθεοδοσίου μίλησε για τα θετικά της επιχειρηματικής συνέχειας της επόμενης γενιάς σε μια εταιρεία. Αναφέρθηκε στους στόχους της MEGABROKERS τονίζοντας ότι, «μπορούμε να ανοίγουμε επιτυχώς νέες γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα και μέσα στην επόμενη πενταετία να βγούμε και εκτός συνόρων. Επίσης θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εταιρική διακυβέρνηση με σκοπό η εταιρεία να έχει μία κουλτούρα που να μπορεί να περάσει με ευκολία στις επόμενες γενιές. Μέσα στον επόμενο χρόνο θέλουμε να έχουμε και ένα οικογενειακό Σύνταγμα». 

Ο κ. Φώτης Ρήγας, Managing Director of Recruitment Services, Kariera Group παρουσίασε την πορεία του Kariera Group από το 1997 μέχρι σήμερα, αναλύοντας τις προκλήσεις, το μετασχηματισμό και την μεγέθυνση της εταιρείας.

Από αριστερά προς δεξιά – Νίκος Αυλώνας – Πρόεδρος, Κέντρου Αειφορίας (CSE), Αντιπρόεδρος, Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (CRI) // Ιωάννα Παναγοπούλου – Υπεύθυνη Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας, Περιβάλλοντος και Υγείας & Ασφάλειας, Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Sustainability Coordinator & ESG Κριτηρίων της SKAG // Αθηνά Κορλίρα, Συντονίστρια, Δημοσιογράφος, Αθήνα 9,84

Στην 1η ενότητα με θέμα Βιώσιμη ανάπτυξη & ESG σε Οικογενειακές Επιχειρήσεις: Δημιουργώντας μια παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές, ο κ. Νίκος Αυλώνας – Πρόεδρος, Κέντρου Αειφορίας (CSE), Αντιπρόεδρος, Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (CRI) αναφέρθηκε στα τρία κριτήρια του ESG: το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει αξία μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, συμπληρώνοντας ότι αυτά αφορούν άμεσα την οικονομική βιωσιμότητα μιας επιχείρησης σήμερα και ειδικά των οικογενειακών επιχειρήσεων. Τόνισε επίσης ότι «στην Ελλάδα είναι περίπου 140 εταιρείες που εκδίδουν εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Το 30% περίπου από αυτές είναι οικογενειακές εταιρείες. Άρα είμαστε στην αρχή ακόμη αυτού του θέματος». Από την μεριά της, η κα Ιωάννα Παναγοπούλου –  Υπεύθυνη Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας, Περιβάλλοντος και Υγείας & Ασφάλειας, Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Sustainability Coordinator & ESG Κριτηρίων της SKAG, μίλησε για αυτά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν ως εταιρεία, όπως η ασφάλεια στα προϊόντα τους, η αντοχή τους και η βιωσιμότητα. Τέλος, σημείωσε ότι μέσα στο 2023 έχει αποδοθεί στην εταιρεία το σήμα Sustainable Company, ακριβώς γιατί έχει συμπεριλάβει στη λειτουργία της τους ESG πυλώνες.

Στη συνέχεια, στην 2η ενότητα με θέμα Συγχωνεύσεις, εξαγορές και χρηματοδότηση Οικογενειακών επιχειρήσεων: Προκλήσεις και Ευκαιρίες ο κ. Μανώλης Καρυδάκης – Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, αναφέρθηκε στις επενδύσεις 40-50 εκατ. ευρώ που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από τη ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, για τη διατήρηση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση αυτών των καταστημάτων, αλλά και για το επενδυτικό πλάνο της επόμενης τετραετίας με επενδύσεις πάνω από 250 εκατ. ευρώ σε νέα καταστήματα, ανακαινίσεις, νέο κέντρο διανομής, αλλά και franchising. Τόνισε ότι με ιδιαίτερη περηφάνια η οικογένεια, η διοίκηση και όλοι οι εργαζόμενοι στηρίζουν ενεργά την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία, καθώς είναι ο έκτος μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα με πάνω από 11.500 εργαζομένους. «Οι έμμεσοι φόροι που αποδίδουμε στην ελληνική οικονομία προσεγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ», σημείωσε ο κ. Καρυδάκης. Τέλος, αναφέρθηκε στον στρατηγικό στόχο της εταιρείας, μέχρι το τέλος του 2025 να μπορεί να καλύπτει το 35% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης της μέσω ΑΠΕ.  Ήδη, η εταιρεία έχει ξεκινήσει με την υπογραφή της σύμβασης πέρυσι με το RRF που αφορά σε επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ σε σχεδόν 100 καταστήματα και εγκαταστάσεις της εταιρείας. Ο κ. Νίκος Μπρης,  Director και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών στο γραφείο της ΕΥ στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και για την πληρότητα των σχετικών φακέλων και την τεκμηρίωσή τους. Εστίασε σε συγκεκριμένα θέματα, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, όπως τα άρθρα του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού, στην τεκμηρίωση των περιβαλλοντικών θεμάτων και το πακέτο του DNSH, στην τεκμηρίωση του μεγέθους της επιχείρησης και στον σωστό υπολογισμό του green και του digital tagging. Υπογράμμισε επίσης, τη σημασία της συνδρομής και της υποστήριξης ενός έμπειρου συμβούλου, ο οποίος θα μπορεί να καθοδηγήσει την εταιρεία που υποβάλλει την αίτηση σε όλα τα βήματα. Ο κ. Χαράλαμπος Μαρμάγγελος, ιδρυτής της MC Chargers αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της ΕΥ Ελλάδος στην συμφωνία με την Cosmos Investment Group και στο επενδυτικό πλάνο το οποίο τουλάχιστον τα επόμενα 2 χρόνια θα ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και στα επόμενα επενδυτικά σχέδια στα οποία ένα από τα εργαλεία που πρότεινε στην εταιρεία του η EY Ελλάδος είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Τέλος, η κυρία Γεωργία Φαρμάκη, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πιστοδοτήσεων Wholesale Banking της Alpha Bank, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως για να έχει πρόσβαση μία επιχείρηση, ανεξαρτήτως του αν είναι οικογενειακή ή όχι, σε χρηματοδότηση είτε από τις τράπεζες, είτε από κάποια προγράμματα, δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Αυτό που χρειάζεται μία οποιαδήποτε επιχείρηση είναι σίγουρα να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, να επιδεικνύει ανθεκτικότητα, να έχει προοπτική, να έχει όραμα, να έχει ένα καλά τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό επιχειρηματικό πλάνο, να έχει καλή δομή και διάρθρωση και ειδικά σε ό,τι αφορά στις οικογενειακές επιχειρήσεις να έχει διαδοχή. Παράλληλα, η επιχείρηση θα πρέπει να επιδεικνύει ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συμμόρφωση με τα ESG κριτήρια». Σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε ότι, κάποια από τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι η ανταγωνιστική και χαμηλή τιμολόγηση για τους πόρους που προέρχονται από αυτό και η ταχύτητα έγκρισης των χρηματοδοτήσεων. Η κυρία Φαρμάκη τόνισε ότι η Alpha Bank  διαθέτει συγκεκριμένη μονάδα που διαχειρίζεται τα προγράμματα του ΤΑΑ, υπογραμμίζοντας  ότι «είμαστε από την αρχή σε συνεργασία με την επιχείρηση και με τον σύμβουλό της, ώστε να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά όλη η διαδικασία αξιολόγησης μέχρι να φτάσουμε στην υπογραφή, γιατί αυτός είναι ο στόχος».

 

Σε one-to-one συζήτηση, ο κ. Νίκος Κουκούντζος – Διευθύνων Σύμβουλος, KLEEMANN GROUP, ξεκίνησε με μια αναδρομή των τελευταίων σαράντα χρόνων λειτουργείας της ελληνικής οικογενειακής εταιρείας από την ίδρυση της το 1983 μέχρι και σήμερα που είναι μία εξαγωγική κατά περίπου 95% εταιρεία κατασκευής, συντήρησης και εγκατάστασης ανελκυστήρων με τρία εργοστάσια παραγωγής: το κύριο εργοστάσιο στην Ελλάδα, ένα στη Σερβία και ένα στην Κίνα με 1.800 εργαζόμενους εκ των οποίων περίπου 1.050 στην Ελλάδα. Ειδικά για την Κίνα σημείωσε ότι, το εργοστάσιο παραγωγής προέκυψε για να εξυπηρετηθεί καλύτερα η αγορά της Ασίας διότι δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί από το εργοστάσιο στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά επισήμανε «1 εκατομμύριο νέοι ανελκυστήρες τοποθετούνται ετησίως παγκόσμια, περίπου οι 670.000 τοποθετούνται μόνο στην Κίνα, τα δύο τρίτα της αγοράς». Αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας και σε μια σειρά εξαγορών, εμπορικών εταιρειών και εταιρειών εγκατάστασης και συντήρησης ανελκυστήρων που έγιναν για να εισέλθουν γρηγορότερα σε κάποιες αγορές. Τέλος, αναφέρθηκε στις 15 αγορές στις οποίες έχει η KLEEMANN τοπική παρουσία και πως θέλει η εταιρεία να μεγαλώσει τα μερίδια της στις αγορές αυτές.

Στην επόμενη one-to-one συζήτηση, ο κ. Σπύρος Ρεντετάκος, Διευθυντής Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Alpha Bank μίλησε για τις προκλήσεις και δυναμικές που αναπτύσσονται στην επιχειρηματική αγορά και στον συμβουλευτικό και χρηματοδοτικό ρόλο της Τράπεζας, για την ανάπτυξη σύγχρονων μοντέλων εταιρικής διακυβέρνησης. Ο κ. Ρεντετάκος υπογράμμισε ότι το 80% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει τη μορφή της οικογενειακής επιχείρησης, ενώ σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, η διοίκηση του 50% των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων, έχει περάσει στα χέρια της δεύτερης γενιάς. Χαρακτήρισε τη διαδικασία διαδοχής, ως ύστατη πρόκληση, με την ομαλή μετάβαση να είναι το αποτέλεσμα ενός προσεκτικού σχεδιασμού προετοιμασίας του διαδόχου που μπορεί να διαρκεί ακόμη και δεκαετίες. Επισήμανε δε ότι οι μικρές επιχειρήσεις που αντιλαμβάνονται και αντιδρούν γρήγορα στις παγκόσμιες προκλήσεις, προσαρμόζοντας τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και αναπτύσσοντας στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης, θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη επιτυχία. To Ταμείο Ανάκαμψης και οι σημαντικοί πόροι των αναπτυξιακών χρηματοδοτικών εργαλείων, προσφέρουν στις μικρές επιχειρήσεις μια μοναδική ευκαιρία για να καλύψουν το επενδυτικό κενό που προκάλεσε η οικονομική αλλά και η υγειονομική κρίση και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, έναντι των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Η πρωτοβουλία πλέον, όπως τόνισε ο κ. Ρεντετάκος, περνάει σε μεγάλο βαθμό στις επιχειρήσεις, ώστε να τολμήσουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τα στρατηγικά σχέδια που θα τις καταστήσουν πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας. Στην Alpha Bank, σημείωσε ο κ. Ρεντετάκος, εργαζόμαστε καθημερινά, ώστε με συνεπή βήματα να κάνουμε πράξη την υπόσχεση να είμαστε δίπλα στην ελληνική επιχειρηματικότητα, επενδύοντας σε καινοτόμες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, μέσα από ένα σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον. Ο Διευθυντής Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Alpha Bank αναφέρθηκε επίσης στο διαφοροποιημένο μοντέλο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων της Τράπεζας, με την Υπηρεσία Gold Business Banking να συνιστά ένα οικοσύστημα πολλαπλών καναλιών επικοινωνίας (φυσικών και ψηφιακών). Στο επίκεντρο της συνεργασίας και με προσήλωση στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση, τοποθετείται ο Εξειδικευμένος Επιχειρηματικός Σύμβουλος της Υπηρεσίας, ο έμπιστος συνεργάτης κάθε επιχείρησης, ο οποίος με σύγχρονη αντίληψη και βαθιά γνώση των ιδιαιτεροτήτων της αγοράς, προσφέρει συμβουλευτική καθοδήγηση, εξατομικευμένες λύσεις και διακεκριμένη εξυπηρέτηση σε κάθε στάδιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η εξατομικευμένη μελέτη δε κάθε επιχείρησης υλοποιείται με την αξιοποίηση μίας δομημένης μεθοδολογίας (customer analytics). Σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο και μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη μιας οικογενειακής επιχείρησης γίνονται ολοένα και πιο σημαντικές. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία ενός διευρυμένου οικοσυστήματος συνεργατών, η Alpha Bank προσφέρει στις μικρές επιχειρήσεις ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών και την απαραίτητη καθοδήγηση, από το στάδιο της μελέτης και την εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου, έως και το στάδιο υλοποίησης της επένδυσης, με μεθοδικό, ουσιαστικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Η 3η ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Προτεραιότητα στους ανθρώπους: Ανθρώπινο Δυναμικό και Wellbeing στο πλαίσιο της οικογενειακής επιχείρησης» επικεντρώθηκε στις διαφορετικές προσεγγίσεις για την ευημερία των εργαζομένων σε μια Οικογενειακή Επιχείρηση και στις πρακτικές για να δημιουργήσουν ένα υγιές και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον. Η κα Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, EY Ελλάδος, η οποία ήταν και συντονίστρια του πάνελ, ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια, μετά την πανδημία, η βιωσιμότητα έχει αρχίσει και συνδέεται παγκοσμίως όλο και περισσότερο με τον ίδιο τον άνθρωπο και την επιβίωσή του. Το υπέρμετρο στρες το οποίο δημιούργησε η πανδημία, έχει θέσει στο επίκεντρο το θέμα της υγείας. Αναφέρθηκε επίσης, στην έρευνα EY Future Consumer Index Ελλάδα 2023, η οποία ανέδειξε ότι οι καταναλωτές στη χώρα μας, σε ποσοστό 62%, δήλωσαν ότι τους απασχολεί πολύ το θέμα της ψυχικής υγείας. Αναφέρθηκε επίσης, στην έρευνα EY Consumer Index του 2023, η οποία ανέδειξε ότι οι καταναλωτές στην Ελλάδα, σε ποσοστό 62%, δήλωσαν ότι τους απασχολεί πολύ το θέμα της ψυχικής υγείας. Η κα Τατιάνα Tούντα, Chairwoman & CEO στην Hellas EAP, αναφέρθηκε στις κυριότερες προκλήσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι «με πρώτη τη διαρκή προσπάθεια από την πλευρά των εργαζόμενων να μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά το στρες που βιώνουν. Η δεύτερη πρόκληση που συναντάμε στην καθημερινότητά μας έχει να κάνει με μία διαρκή κόπωση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί και σε επαγγελματική κόπωση, το γνωστό burn out. Μία σημαντική πηγή άγχους των εργαζόμενων είναι και η διαχείριση των καθημερινών θεμάτων στην εργασία». Ο κ. Γεώργιος Ζέρδιλας, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών τόνισε πως μία οικογενειακή εταιρεία χρειάζεται οπωσδήποτε έναν επιχειρηματικό ηγέτη. Διαφορετικά δεν μπορεί να πετύχει. Ανέφερε επίσης πως η οικογενειακή εταιρεία πρέπει να μετασχηματιστεί σε οικογενειακή πολυεθνική και αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να διαχειριστεί. Η κα Αλεξάνδρα Ελευθερίου, Chief People Officer, Όμιλος Τιτάν μίλησε για τις σταθερές της πορείας του ΤΙΤΑΝ, οι οποίες είναι οι οικογενειακές αρχές και αξίες. Ο σεβασμός στον άνθρωπο, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, υπάρχουν από το ξεκίνημα της εταιρείας μέχρι σήμερα. Ανέφερε ότι, αυτό δεν έχει σταματήσει, συνεχίζεται και εξελίσσεται και γίνεται πιο τεχνοκρατικό, διατηρώντας όσο μπορούν και την προσωπική επαφή. Ο κ. Χρήστος Χριστίδης, Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων, ΒΙΑΝΕΞ & ΒΙΑΝ  ανέφερε ότι η ΒΙΑΝΕΞ είναι μια ελληνική, οικογενειακή, βιομηχανία και η μόνη φαρμακοβιομηχανία στη χώρα με τέσσερα ιδιόκτητα και πλήρως εξειδικευμένα εργοστάσια, με άνω των 40 στενών συνεργασιών με πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες ανά τον κόσμο, τα οποία απασχολούν 1.350 εργαζόμενους, με πλήρες ωράριο, αορίστου χρόνου. Ανέφερε πως, από τον ιδρυτή της εταιρείας και φτάνοντας μέχρι την τρίτη γενεά σήμερα, οι ιδιοκτήτες της εταιρείας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρούν την οικογενειακή ζεστή, με την καλή έννοια, προσωποποιημένη κουλτούρα και καθημερινότητα και έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά turnover προσωπικού στην αγορά, γύρω στο 6%. Ο κ. Αριστοτέλης Αλεξόπουλος,  Director of the Applied Research & Innovation Dept. στο  Alba Graduate Business School αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην έρευνα του δείκτη RCI και στην γενική ερώτηση για την ικανοποίηση από τη ζωή τους στελέχη και εργαζόμενοι απάντησαν ότι είναι γενικά ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. «Όσον αφορά τώρα τα συγκεκριμένα συναισθήματα, είναι αξιοσημείωτο ότι τα θετικά συναισθήματα τα νιώθουν περισσότερο στην εργασία τους. Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι τελικά δεν είναι τόσο αρνητικό το περιβάλλον εργασίας όπως ίσως το έχουμε στο μυαλό μας αρκετοί από εμάς. Και το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν μία ανάγκη για θετικότητα στο περιβάλλον εργασίας», κατέληξε.

Keywords
business, ελλαδα, business, alpha bank, burn out, ceo, hellas, βιανεξ, αθηνα, people, innovation, alba, school, αεπ, global, τραπεζες, εταιρεία, νέα, συνταγμα, group, cse, βιωσιμότητα, μετρο, αεβε, φοροι, απε, θεσσαλονικη, green, cosmos, wholesale, alpha, ταα, kleemann, analytics, υγιές, future, index, τιταν, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, ωραριο καταστηματων, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, κοινωνια, αποτελεσματα, υιοθετηση, kleemann, το θεμα, αεπ, αιτηση, γνωση, εργασια, εργαλεια, θεμα, κινα, οικονομια, πλαισιο, ρηγας, τιταν, alpha, ceo, people, αγορα, αεβε, αυξηση, αρθρα, αλεξανδρα, αοριστου χρονου, απε, αριστοτελης, βιανεξ, βιωσιμη αναπτυξη, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεωργια, γινεται, δευτερο, διαστημα, διοικηση, δικη, δομη, δυναμικο, ευκαιρια, ευρω, ευτυχια, υπαρχει, εκθεσεις, ενεργα, εννοια, εξυπηρετηση, εξωστρεφεια, επενδυσεις, επιτυχια, ερευνα, εταιρεία, ευημερια, ευθυμιου, ευρωπη, ζεστη, ζωη, ιδιο, ιδρυση, υπηρεσια, υπηρεσιες, εικονα, ιωαννα, ομιλια, κυρια, κοπωση, λειτουργια, μοντελα, μορφη, μυαλο, νεα γενια, ξεκινημα, παντα, ομιλος, οικογενεια, οπωσδηποτε, οραμα, ουσιαστικο, παμε, πεμπτη, περιβαλλον, πηγη, υπογραφη, προγραμματα, πρωταγωνιστες, ρολο, σεβασμος, σερβια, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συνταγη, συγχρονο, σχεδια, ταα, τασος, τατιανα, τρια, τριτη, χρηστος, ψηφιακο, κωνσταντινος, green, group, αγορες, αιωνες, alba, ασφαλεια, βηματα, burn out, cosmos, future, global, hellas, χωρα, innovation, index, μελετη, μπροστα, πακετο, παυλος, school, σημα, σπυρος, wholesale, σωστο, θεματα, θετικα, υγειας, υγιές, ξεκινησε, χερια
Αναζητήσεις
5th-family-business-conference-oi-efkairies-kai-prokliseis-gia-tis-oikogeneiakes-epicheiriseis-stin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα