AKINHTA: ΧΑΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΕΥΣΗΣ – Βορίδης-Μητσοτάκης είπαν αυτό που λένε όλοι οι Ελληνες

ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ αξίες. Και βουλευτές της συμπολίτευσης λένε αυτό που λέει η αγορά: Δεν πάει άλλο! Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργος Οικονομικών λέει ότι αφενος τα χρήματα πρέπει να εισπραχθούν και από την αλλη, ότι θα υπαρξουν και μειώσεθις των αντικειμενικών αξιών όπου αυτές διαφέρουν πολύ από τις εμπορικές Σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο Γ. Στουρνάρας, αφότου ο κοινοβουλευτικός

εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, τάχθηκαν κατά της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, , τόνισε πως δεν θα μπει νέος φόρος στα ακίνητα, εκφράζοντας μάλιστα «κατάπληξη για τις αντιδράσεις των βουλευτών». Ανέφερε μάλιστα, πως υπάρχει σκέψη για μείωση των αντικειμενικών αξιών όπου αυτές διαφέρουν πολύ από τις εμπορικές.

Πρόσθεσε ακόμη πως θα γίνει προσπάθεια να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πως δεν θα μπει νέος φόρος στα ακίνητα και σημείωσε πως για το θέμα του ενιαίου φόρου στην ακίνητη περιουσία γίνεται διάλογος με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση: «Κάνουμε διάλογο με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για το πώς θα μοιραστεί με το δικαιότερο τρόπο ο φόρος στα ακίνητα. Δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε νέους φόρους. Όσα έσοδα εισπράτταμε, τα ίδια σκοπεύουμε να εισπράττουμε».Νωρίτερα, τασσόμενος κατά της υπερφορολόγησης στα ακίνητα, ο κ. Βορίδης, σε τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής σημείωσε: «Θεωρώ ότι είναι κακή πολιτική, λάθος πολιτική, άδικη και δεν θα αποφέρει έσοδα».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, και ο κ. Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι το 2013 μπορεί να μείνει στην ιστορία ως ένα έτος το οποίο οι πολίτες θα το αντιλαμβάνονται ως έτος δήμευσης της ακίνητης περιουσίας τους.

«Είναι παράλογο να συσσωρεύονται σε μία χρονιά πέντε φόροι: Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010, του 2011, του 2012, το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και ο καινούργιος φόρος, ο οποίος θα έρθει να αντικαταστήσει τους υπόλοιπους. Προσθέστε σ’ αυτό και τους δημοτικούς φόρους και τη φορολογία από τα ενοίκια για κάποιον ο οποίος νοικιάζει το ακίνητό του και θα διαπιστώσουμε γιατί σήμερα τόσοι πολλοί πολίτες έχουν πραγματικό πρόβλημα, πραγματική αδυναμία πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι «η πολιτική φορολόγησης των ακινήτων είναι στρεβλή και προβληματική σε πολλά επίπεδα. Και οι συντελεστές είναι πάρα πολύ υψηλοί. Δεν μπορούμε να συζητάμε για συντελεστές ύψους 2%, έστω και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι αντικειμενικές αξίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα της αγοράς». Δεν υπάρχει λογική στην αναλογία που πάει να εφαρμοστεί, καθώς από το σύνολο των προσδοκώμενων εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος που ανέρχονται σε 7,8 δισ. ευρώ, τα 3,8 δισ. ευρώ προέρχονται από τη φορολογία των ακινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα