Alpha Bank: Αντίστροφη μέτρηση για την ανάκαμψη-Προέχει η ανακεφαλαιοποίηση

Στη εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ανάκαμψη της οικονομίας προβαίνει η Alpha Bank, μετά τις πρόσφατες πολιτικές, οικονομικές εξελίξεις και την αναβάθμιση από τον S&P. Προέχει τώρα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως εξηγεί στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας

από την S&P σε Β- με σταθερές προοπτικές αποτελεί ένδειξη ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η αναβάθμιση οφείλεται στην αποφασιστικότητα που επέδειξε τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα και η έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης να στηριχθεί η Ελλάδα.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι το πρώτο βήμα, που θα ενισχυθεί περαιτέρω με την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και θα ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία.

Θετικά κρίνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Όπως αναφέρει το νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο περιέχει στοιχεία που μπορεί να το χαρακτηρίσουν ως το πρώτο σωστό βήμα προς μια πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση:

α) Εκλογικεύει το σύστημα φορολογίας των χαμηλόμισθων μισθωτών, ιδιαίτερα εκείνων που αποκτούν εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις έως € 20.000 ετησίως που ανέρχονταν το 2011 σε 3,2 εκατ.
β) Καταργεί μια μεγάλη σειρά φορολογικών απαλλαγών και εκπτώσεων φόρου που περέχονταν αδιαφανώς και ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος και ενισχύει τις οικογένειες με εξαρτημένα παιδιά με ικανοποιητικά επιδόματα.
γ) Επιχειρεί την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τους μη-μισθωτούς που έως τώρα συνέβαλαν ελάχιστα στα έσοδα του κράτους.
δ) Επιχειρεί την εκλογίκευση της φορολογίας εισοδήματος κεφαλαίου.
ε) Επιδιώκει την καθαρή αύξηση των εσόδων του κράτους κατά € 1,0 δισ. περίπου στα επόμενα δύο έτη, όπως προβλέπεται από τις υποχρεώσεις της χώρας για περαιτέρω προώθηση της απολύτως αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής.

Keywords
Τυχαία Θέματα