Alpha Bank: Δημοσιονομικοί στόχοι, μεταρρυθμίσεις και καταπολέμηση φοροδιαφυγής τα κλειδιά της ανάκαμψης

ALPHA BANK

Τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας περιγράφει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαιο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που εξέδωσε. Επίσης, αναφέρει τρεις ευνοϊκές εξελίξεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας. Η τράπεζα αναφέρει:

Ολοκληρώθηκε με αξιοσημείωτη επιτυχία η καλοκαιρινή εξέταση από την Τρόικα

της πορείας προόδου του προγράμματος προσαρμογής που εφαρμόζει η Ελλάδα. Έτσι, συνεχίζεται απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας μας από τη Ζώνη του Ευρώ και από το ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα σήμερα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της (πράγμα που είναι ακόμη ζητούμενο για πολλές Ευρωπαϊκές χώρες) και ουσιαστικά έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του προγράμματος προσαρμογής και ανάκαμψης της οικονομίας της έως το τέλος του 2013, αλλά και στα επόμενα έτη. Αυτό το τελευταίο γίνεται πραγματικότητα, με την ήδη προωθούμενη υλοποίηση των βασικών προϋποθέσεων που έτσι κι αλλιώς αποτελούν κεντρικούς πυλώνες της εθνικής μας στρατηγικής για την ανάκαμψη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν:

α) Την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στο τρέχον έτος, που σύμφωνα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 (Π2013) στο 1ο 6μηνο του 2013 μπορεί κάλλιστα να επιτευχθούν και να υπερκαλυφθούν. Το πρωτογενές έλλειμμα του Π2013 στο 1ο 6μηνο.2013 είναι κατά € 1,8 δις (ή κατά – 54,3%) χαμηλότερο από το αντίστοιχο έλλειμμα στο 1ο 6μηνο.2012, παρά το ότι πολλά έσοδα που επρόκειτο να εισπραχθούν στο 1ο 6μηνο του τρέχοντος έτους έχουν μετακινηθεί, για διάφορους λόγους, να εισπραχθούν στο 2ο 6μηνο του 2013. Έτσι, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη γενική κυβέρνηση είναι απολύτως εφικτή από το 2013 και αυτό αναγνωρίζεται τώρα και από την Πρόεδρο του ΔΝΤ, αλλά και από τον πρόεδρο του Eurogroup. Η Τρόικα σημειώνει την ανάγκη για λήψη συγκεκριμένων μέτρων «για τον έλεγχο των υπερβολικών δαπανών στον τομέα της υγείας», τα οποία μέτρα ήδη προωθεί η κυβέρνηση. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι
οι πρωτογενείς δαπάνες του Τ.Π. της χώρας είναι ήδη μειωμένες κατά -11,5% στο 1ο 6μηνο του 2013, ενώ για το έτος 2013 ως σύνολο ο στόχος είναι για μείωσή τους κατά -4,2%.

β) Την επίτευξη πιο διακριτής προόδου στον τομέα του περιορισμού της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και της είσπραξης των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων του δημοσίου που έτσι κι αλλιώς αποτελεί κανόνα επιβίωσης για κάθε ευνομούμενο κράτος. Αν υπάρχει κάτι που δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά στην εκτέλεση του Π2013 αυτό είναι η πορεία των εσόδων από φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία (ΑΤ). Επίσης, οποιαδήποτε αβεβαιότητα που ενδεχομένως μπορεί να
διαπιστώνει η Τρόικα για την εκτέλεση των Π2013 και Π2014 πηγάζει από κάποια ενδεχόμενη υστέρηση στα έσοδα μεγαλύτερη από αυτή που έχει ήδη προϋπολογιστεί. Επομένως, η επίτευξη πιο ουσιαστικής προόδου στον τομέα είσπραξης των φορολογικών εσόδων και των εσόδων από εισφορές στα ΑΤ θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων το 2014 και στα επόμενα έτη. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως τονίζεται και από την Τρόικα, με
νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την 9.7.2013, λαμβάνονται νέα πιο δραστικά μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού μηχανισμού στη φορολογία εισοδήματος, εισάγεται ο νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας και επίσης ο νέος φορολογικός κώδικας της χώρας με σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Τέλος, ενισχύεται γενικότερα η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης με την θεσμοθέτηση των αναγκαίων θεσμικών και οργανωτικών ρυθμίσεων. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να σημειωθεί η μικρή αύξηση κατά 0,7% των εσόδων από τις εισφορές στα ΑΤ των Μάιο του 2013, έναντι της μεγάλης πτώσης τους κατά -18,9% στο 1ο 4μηνο.2013, καθώς και η σημαντική αύξηση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους ΠΟΕ στο 1ο 5μηνο του 2013.

γ) Την προώθηση των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων για την εκλογίκευση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα της χώρας. Στον τομέα αυτό η Κυβέρνηση ήδη προωθεί (έστω και με σημαντική καθυστέρηση) τα συγκεκριμένα μέτρα για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή των απολύτως αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί τα οργανογράμματα λειτουργίας των φορέων και των οργανισμών της δημόσιας διοίκησης, ενώ προωθείται και η εφαρμογή των προγραμμάτων κινητικότητας και εσωτερικής ανακατανομής προσωπικού μεταξύ των διαφόρων τομέων της δημόσιας διοίκησης. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτεταμένες ανακατατάξεις και μετακινήσεις προσωπικού που σημειώνονται στην τρέχουσα περίοδο στις τράπεζες (μετά τη συγχώνευσή τους), η έναρξη κάποιας μορφής κινητικότητας του
προσωπικού στο δημόσιο τομέα σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν θα έπρεπε να αποτελεί απλώς μια αυτονόητη εξέλιξη. Πράγματι, οι βασικές ρυθμίσεις για τα θέματα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή την 9.7.2013. Τέλος, προωθείται τώρα πιο ενεργά και η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στόχων για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις υπαλλήλων από φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, που αποτελούν προϋπόθεση για την επίσης αναγκαία
πρόσληψη νέων στελεχών και εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας στα επόμενα 3μηνα αποκτά μεγαλύτερη σημασία στην τρέχουσα περίοδο, όπου πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η πορεία περιορισμού της πτώσης του ΑΕΠ το 2013 και ανάκαμψης της οικονομίας από το 2014 έχει ήδη αρχίσει και αναμένεται να συμβάλλει τόσο στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και στην αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας που αποτελούν το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας.

Ειδικότερα, σημειώνονται οι ακόλουθες ευνοϊκές εξελίξεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας:

α) Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για μεγάλη αύξηση του εξωτερικού Τουρισμού στην Ελλάδα το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι αφίξεις ξένων τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια της Χώρας αυξήθηκαν κατά 12,6% (ή κατά 442,4 χιλ άτομα) σε ετήσια βάση στο 2ο 3μηνο του 2013, έναντι της μικρής πτώσης τους κατά -6,2% στο 1ο 3μηνο του 2013. Επίσης, σημαντικά αυξημένη κατά +10,0% σε ετήσια βάση ήταν η αύξηση των αφίξεων στο 1ο 6μηνο.2013 (1ο 5μηνο.2013: +6,1%), έναντι της μικρής πτώσης τους κατά -4,0% το 1ο 6μηνο΄12. Επίσης, ο αριθμός των ταξιδιωτών του 1ου 6μήνου.2013 υπερέβη κατά 5,2% τον αντίστοιχο αριθμό των ταξιδιωτών του 1ου 6μήνου 2011.

Η θετική αυτή εξέλιξη προήλθε κυρίως από τη σημαντική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων που σημειώθηκε τον Μάιο΄13 και τον Ιούν.΄13 (Μάιος΄13: +18,4%, Ιούν.΄13: +15,0), όπου στο 2μηνο αυτό υπήρξε μεγάλη αύξηση των αφίξεων και στην Αθήνα κατά 11,21% τον Μάιο και κατά 9,6% τον Ιούνιο.

Η τουριστική κίνηση, με κάθε μέσο μεταφοράς, αναμένεται να συνεχισθεί και να ενταθεί στους επόμενους μήνες της τουριστικής περιόδου. Εν προκειμένω σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ καταγράφεται αύξηση των προ-κρατήσεων για την κυρίως καλοκαιρινή περίοδο που πλησιάζει το 20%. Επισημαίνεται ότι, η Ελλάδα το 2012 συγκέντρωσε 16,4 εκατ. τουρίστες (με κάθε μέσο μεταφοράς), ενώ το 2013 εκτιμάται ότι οι συνολικές αφίξεις τουριστών θα υπερβούν τα 17,5 εκατ. Σημαντική συνδρομή στην αύξηση του εξωτερικού τουρισμού το 2013 αναμένεται να έχει και η κρουαζιέρα που αναπτύσσεται ταχύτατα μετά την άρση των περιοριστικών διατάξεων.

Αισιοδοξία για την εξέλιξη του τουρισμού το 2013 προκύπτει και από την αλματώδη άνοδο των επιχειρηματικών προσδοκιών (ΙΟΒΕ) τόσο στον κλάδο των «Ξενοδοχείων-Εστιατορίων» (Ιούν.΄13:98,0, Μάιος΄13: 82,9, Απρ.΄13: 66,4, Ιούν.΄12: 78,5, Μάιος΄12: 57,3) όσο και των «Τουριστικών Πρακτορείων» (Ιούν.΄13: 111,4, Μάιος΄13: 98,3, Απρ.΄13: 83,2, Ιούν.΄12: 73,1, Μάιος΄12: 84,6).

β) Σταθεροποιείται η αγορά εργασίας, καθώς η άνοδος του τουρισμού και οι ευνοϊκές επιπτώσεις αυτής της ανόδου σε κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό και η αναζωπύρωση της δραστηριότητας στις κατασκευές και σε κάποιους βιομηχανικούς και γεωργικούς κλάδους που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα, συμβάλλουν στην άνοδο των προσλήψεων εργαζομένων και της καθαρής αύξησης της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Ειδικότερα, στο 1ο 6μηνο του 2013 η θετική καθαρή ροή απασχόλησης (δηλαδή η αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα) ήταν κατά 71,2 χιλ. άτομα μεγαλύτερη από ότι στο 1ο 6μηνο του 2012. Μάλιστα, σχεδόν ολόκληρη η επιπλέον αύξηση της απασχόλησης στο 1ο 6μηνο του 2013 οφείλεται στις αυξημένες προσλήψεις κατά 69,2 χιλ. άτομα σε αυτό το 6μηνο και μόνο κατά 8,9 χιλ. άτομα οφείλεται στις μειωμένες απολύσεις.
Η σημαντική αύξηση των προσλήψεων και ο περιορισμός των απολύσεων που παρατηρείται στο 1ο 6μηνο.2013 αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η αγορά εργασίας λειτουργεί τώρα ικανοποιητικά μετά τη ριζική μεταρρύθμισή της και την εκλογίκευση της λειτουργίας της στα πλαίσια του προγράμματος προσαρμογής. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί επίσης ένδειξη της σημαντικής συμβολής του τουρισμού και ορισμένων άλλων δραστηριοτήτων, όπως, π.χ., η αναζωπύρωση της κατασκευής των δημοσίων έργων με σημαντική αύξηση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, στη σταθεροποίηση της οικονομίας και της απασχόλησης από το 2013. Η συμβολή αυτών και άλλων τομέων αναμένεται ενταθεί από το 2014 και να συμβάλλει στην ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014 και στα επόμενα έτη.

γ) Ανακάμπτει σταδιακά η ιδιωτική κατανάλωση, με την πτώση της το 2013 να είναι πολύ χαμηλότερη από τη μεγάλη πτώση της κατά -9,1% το 2012 και κατά -8,7% στο 1ο 3μηνο του 2013. Πρώτον, οι συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία είναι πολύ καλύτερες το 2013, από ότι ήταν το 2012 και στο 1ο 3μηνο του 2013. Δεύτερον, η αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα του τουρισμού και η αναμενόμενη νέα σημαντική αύξηση των καθαρών εξαγωγών αγαθών θα δημιουργήσει εισοδήματα και μεγαλύτερη ευχέρεια κατανάλωσης. Τρίτον, η πτώση της απασχόλησης σε ετήσια βάση το 2013 θα διαμορφωθεί περί τα 145 χιλ. άτομα, έναντι της πτώσης της κατά 334 χιλ άτομα το 2012. Επιπλέον, όπως ήδη τονίστηκε, τα καταγεγραμμένα (όχι δειγματοληπτικά) στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στο 1ο 6μηνο του 2013, έναντι μεγάλης πτώσης της στο 1ο 6μηνο του 2012. Τέλος, σε ορισμένους τομείς, όπως τα επιβατηγά αυτοκίνητα, ήδη παρατηρείται ανάκαμψη
των πωλήσεων στο 2ο 3μηνο του 2013 από τα πολύ χαμηλά επίπεδά τους στο 2ο 3μηνο του 2012.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως σημείωσαν άνοδο κατά 7,1% σε ετήσια βάση στο 2ο 3μηνο.2013, μετά την πτώση κατά -12,5% στο 1ο 3μηνο.2013 και κατά -49,9% στο 2ο 3μηνο του 2012.

Keywords
alpha bank, alpha, eurobank alpha, alpha eurobank, alpha, τραπεζες, τροικα, ελλαδα, απρόσκοπτα, ΔΝΤ, δις, βουλη, νέα, ποε, αεπ, σετε, αθηνα, ιοβε, οφείλεται, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2014, αεπ, αυτοκινητα, οικονομια, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, ανοδος, απρόσκοπτα, ασφαλιστικα ταμεια, αφιξεις, γεγονος, γινεται, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δις, ευρω, υπαρχει, ενεργα, εξελιξη, επρεπε, επιτυχια, ετη, ετος, ζωνη, κατασκευες, κυβερνηση, κινηση, κρουαζιερα, ληψη, μηνες, μειωση, ουσιαστικα, οφείλεται, ποε, ροη, προσληψεις, πωλησεις, ρυθμισεις, σετε, συγκεκριμενα, υλοποιηση, φορολογια, εφαρμογη, ευχερεια, χωρα, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα