Bloomberg: Οι traders στοιχηματίζουν σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και την BοE φέτος

13:54 5/1/2024 - Πηγή: BankWars

Μικρότερες μειώσεις επιτοκίων αναμένουν οι traders από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας μετά τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Οι αγορές στοιχηματίζουν πλέον σε νομισματική χαλάρωση κατά λιγότερο από 150 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ και κατά 125 μονάδες βάσης από την Τράπεζα

της Αγγλίας το 2024, σύμφωνα με τα swaps που συνδέονται με τις ημερομηνίες των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών.

Είναι η πρώτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου που οι traders στοιχημάτισαν σε λιγότερες από έξι και πέντε περικοπές κατά 0,25%, αντίστοιχα.

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να επαναπροσδιορίζουν τις προσδοκίες τους για νομισματική χαλάρωση από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες υιοθετώντας έναν πιο επιφυλακτικό τόνο καθώς ξεκίνησε το νέο έτος. Στα τέλη Δεκεμβρίου, η αγορά τιμολογούσε μειώσεις επιτοκίων έως και 174 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ φέτος και 150 μονάδες βάσης από την BoE.

«Οι εκτιμήσεις για μειώσεις κατά 150 μονάδες βάσης εξακολουθούν να είναι φιλόδοξες», δήλωσε ο Christoph Rieger, επικεφαλής έρευνας επιτοκίων της Commerzbank AG. Ο ίδιος αναμένει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μειώσεις μόνο κατά το ήμισυ των μονάδων αυτών, συμφωνώντας σε γενικές γραμμές με την πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε και πάλι τον περασμένο μήνα, κυρίως λόγω των επιδράσεων της ενεργειακής βάσης. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, από 2,4% τον Νοέμβριο, ενώ ο δομικός δείκτης, το μέτρο των βασικών τιμών που παραλείπει τα ασταθή στοιχεία των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε για πέμπτο μήνα, στο 3,4%, όπως ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή. Και τα δύο στοιχεία ήταν σε ευθυγράμμιση με τις μέσες εκτιμήσεις σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Τα ομόλογα υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Παρασκευή, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να διαπραγματεύεται τέσσερις μονάδες βάσης υψηλότερα στο 2,16% και την αντίστοιχη του Ηνωμένου Βασιλείου να σημειώνει άλμα επτά μονάδων βάσης στο 3,80%.

Οι αγορές έχουν επίσης μειώσει τα στοιχήματα σχετικά με την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ εν μέσω ενδείξεων οικονομικής ανθεκτικότητας. Τα στοιχεία της Παρασκευής για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες αναμένεται να είναι ισχυρά, δείχνοντας ότι οι εργοδότες στις ΗΠΑ πρόσθεσαν 175.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, με τον λεγόμενο αριθμό ψιθύρων να κάνει λόγο για αύξηση 188.000 θέσεων.

Keywords
Αναζητήσεις
bloomberg-oi-traders-stoichimatizoun-se-ligoteres-meioseis-epitokion-apo-tin-ekt-kai-tin-boe-fetos.htm
Τυχαία Θέματα