Business Coaching: Πώς επιτυγχάνεται η ανάπτυξη των επιχειρήσεων με την “αναβάθμιση” του ανθρώπινου δυναμικού

00:04 8/1/2013 - Πηγή: BankWars

Στο εταιρικό περιβάλλον η ανθρώπινη επικοινωνία και συνεργασία γίνεται πολύπλοκη και σύνθετη στη βάση ενός κοινού, οργανωμένου εταιρικού στόχου. Ο τομέας της ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εταιρική λειτουργία και λειτουργικότητα. Το Business Coaching, ακολουθώντας τις σύγχρονες επιστημονικές κατευθύνσεις, εισέρχεται σε μια νέα εποχή αλλαγών που διαδέχεται εκείνη της αναζήτησης πεφωτισμένων προσωπικοτήτων, της αναζήτησης ατομικών λύσεων. Σήμερα, αναζητούμε τρόπους βελτίωσης

της επικοινωνίας μεταξύ των στελεχών σε βαθύτερο δομικό αλλά και σε καθημερινό λειτουργικό επίπεδο, σκεπτόμενοι συστημικά.

Οι εταιρείες σήμερα βασίζονται στην αποδοτικότητα των ομάδων που οργανώνουν για να επιτύχουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν. Ωστόσο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα ακόμη, δεν φροντίζουν να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους και να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα αποδοτικότητας στις ομάδες αυτές. Κι αυτό δεν περιορίζεται στην ικανή ηγεσία ή την οικοδόμηση ομαδικού πνεύματος, απαιτεί μια σύγχρονη, συστημική και ολιστική προσέγγιση όπως εκείνη του Team Coaching. Το Team Coaching απαντάει στην ερώτηση “τι ανθρώπινο δυναμικό θέλουμε;”. Θέλουμε στελέχη που να θεωρούν την επιχείρηση κομμάτι της ταυτότητάς τους, ένα πεδίο όπου αναπτύσσουν την επαγγελματικής τους ταυτότητα αναπτύσσοντας την ίδια την εταιρεία, να αισθάνονται ελεύθεροι και δημιουργικοί ώστε να εργαστούν αποτελεσματικά. Δεν υπάρχουν μαγικές τεχνικές που θα κατασκευάσουν ικανά στελέχη ενώ ταυτόχρονα το μοντέλο της προσωποκεντρικών δομών διοίκησης είναι πλέον ανεπαρκές. Το μυστικό είναι στην συναισθηματική αποδοχή και στην παραγωγική επικοινωνία.

To Team Coaching ανήκει στη μεγάλη οικογένεια του coaching, το οποίο διαμορφώθηκε ως μέθοδος ανάπτυξης και αυτοβελτίωσης, αρχικά ατομικά και αργότερα σε ομαδικό επίπεδο. Το Systemic Team Coaching αποτελεί ένα όχημα ριζοσπαστικών αλλαγών στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού καθώς θέτει τις βάσεις για να απελευθερωθεί το 100% των δυνατοτήτων των στελεχών μιας ομάδας στο εταιρικό περιβάλλον. Ο στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα δυναμικό το οποίο θα νιώθει την εταιρία κομμάτι του εαυτού του, ένα υγιές κομμάτι το οποίο θα προσφέρει για την επιβίωση και ανάπτυξή της. Η ανάπτυξη του όλου θα ταυτίζεται με την ατομική επαγγελματική ανάπτυξη.

Βελτίωση της αποτελεσματικότητας σημαίνει βελτίωση των σχέσεων. Δεν υπάρχει ομάδα χωρίς προβλήματα, αλλά ομάδες που προσαρμόζονται στις κρίσεις και ομάδες που διαλύονται. Η προσαρμοστικότητα είναι μία σημαντική δεξιότητα που αποκτάται μέσα από την λειτουργική επικοινωνίας της ομάδας και προϋποθέτει ξεκάθαρους ρόλους χωρίς μυστικές ή ασυνείδητες συμμαχίες, ξεκάθαρους και κοινά αποδεκτούς κανόνες, συνολική ενεργοποίηση και αφοσίωση. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε το Team Coaching στο οποίο συναντήθηκαν η Συστημική Θεωρία, η Συμβουλευτική Ομάδας, η τέχνη της Επικοινωνίας και φυσικά ο θετικός προσανατολισμός και οι εφαρμογές του Coaching συνολικά.

Από τον Χαράλαμπο Πετρά, Ανθρωπολόγος – Ψυχολόγος – Life Coach

ΠΗΓΗ: http://inspireyourlife.gr/?p=724

Keywords
Τυχαία Θέματα