Citigroup: Οι τρεις λόγοι που υποχωρεί το σενάριο Grexit

Τους λόγους για τους οποίους το Grexit δεν αποτελεί πλέον το βασικό της σενάριο, εξηγεί σε πρόσφατη ανάλυσή της η Citigroup.

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους η Citigroup έχει αλλάξει τη θέση της σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι:

1. ο κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίζεται πιο ανθεκτικός από ό,τι είχε αρχικά σκεφτεί,

2. οι κοινωνικές αναταραχές παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση παραμένουν συγκρατημένες και

3. οι πρόσφατες εξελίξεις στο δημοσιονομικό

μέτωπο

Όπως εξηγεί, αν και συνεχίζει να βλέπει ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στα επόμενα χρόνια, έχει απομακρύνει το Grexit από το βασικό της σενάριο για το 2014.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η έκθεση: «Είχαμε υποστηρίξει από το Μάιο του 2012 ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να συμβεί είτε ως μονομερής απόφαση από την Ελλάδα να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα είτε ως μια μερικώς συντονισμένη απόφαση με τους Ευρωπαίους πιστωτές για να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση. Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα να συμβούν τα δύο αυτά γεγονότα στο προσεχές μέλλον έχει υποχωρήσει. Το εγχώριο πολιτικό περιβάλλον αποδεικνύεται πιο σταθερό από ό,τι είχαμε σκεφτεί και η κοινωνική αναταραχή παραμένει συνολικά συγκρατημένη μέχρι στιγμής, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση».

Επίσης, διαπιστώνεται βελτίωση στα δημοσιονομικά νούμερα και επίτευξη στόχων του προγράμματος προσαρμογής με την χώρα να βρίσκεται “on track”.Aκόμη, η Citi θεωρεί ότι η βελτίωση της συνεργασίας από την πλευρά της Ελλάδας καθιστά τους επίσημους πιστωτές (που τώρα κατέχουν το 80% του ελληνικού δημοσίου χρέους) πιο ανοιχτούς στην παραχώρηση περαιτέρω ανακούφισης χρέους, ίσως το 2014

Keywords
Τυχαία Θέματα