EKT: Τριπλοί οι έλεγχοι στις ευρωτράπεζες – Ξεκινούν τον Νοέμβριο – Στο 8% ο πήχης για τα βασικά εποπτικά κεφάλαια

[UPD] Σειρά ελέγχων επιφυλάσσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης ενόψει της ανάληψης των εποπτικών της καθηκόντων στο πλαίσιο της δημιουργίας του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο έλεγχος θα είναι τριπλός, με τις μεγάλες τράπεζες

να υποβάλλονται σε εκτίμηση του κινδύνου, αξιολόγηση του ενεργητικού και στα γνωστά από τα προηγούμενα χρόνια stress test.

Η άσκηση θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και θα διαρκέσει 12 μήνες και έχει στόχο να βελτιώσει τη διαφάνεια, να αποκαταστήσει και να χτίσει την εμπιστοσύνη, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Η ΕΚΤ περιλαμβάνει και τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) στη λίστα των ιδρυμάτων που θα υποβληθούν στους ελέγχους.

“Μια ενιαία συνολική εκτίμηση, εφαρμοσμένη ομοιόμορφα σε όλες τις σημαντικές τράπεζες που αντιστοιχούν στο 85% του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, είναι ένα σημαντικό βήμα εμπρός για την Ευρώπη και για το μέλλον της οικονομίας της ευρωζώνης”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi και πρόσθεσε: “Η διαφάνεια θα είναι πρωταρχικός της στόχος. Αναμένουμε ότι αυτή η αξιολόγηση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού κλάδου στην ευρωστία των τραπεζών της ευρωζώνης και στην ποιότητα των ισολογισμών τους”.

Στο 8% ο πήχης για τα βασικά εποπτικά κεφάλαια

Στο 8% θα θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

Σύμφωνα με τις πηγές, η EKT θα απαιτήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να διαθέτουν κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 7% των δανείων που έχουν χορηγήσει, ενώ θα ζητήσει επιπλέον 1% για τις μεγάλες τράπεζες.

Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει τον δείκτη αυτό κατά την πραγματοποίηση των ελέγχων στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενόψει των εποπτικών καθηκόντων που αναμένεται να αναλάβει από τον επόμενο χρόνο.

Τα stress test στις τράπεζες είναι ο όρος που είχε θέσει η κεντρική τράπεζα για να αναλάβει τον ρόλο του ενιαίου ευρωπαϊκού τραπεζικού επόπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα