EUROBANK: Ψήφος εμπιστοσύνης από τους ξένους επενδυτές στην οικονομία – Τι σημαίνει η επιτυχία της επαναγοράς ομολόγων

Η μειωμένη συμμετοχή των ξένων κατόχων ελληνικού χρέους στο πρόγραμμα επαναγοράς σηματοδοτεί την πεποίθηση τους για την βελτιωμένη προοπτική της ελληνικής οικονομίας”, σχολιάζει σε έκθεσή της η Eurobank.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της τράπεζες αναφέρουν στην έκθεση «7 μέρες Οικονομία», εκτιμούν ότι η μειωμένη συμμετοχή

των ξένων επενδυτών δείχνει ότι περίπου τα 2/3 των ξένων κατόχων του ελληνικού χρέους είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τον κίνδυνο που συνεπάγεται η περαιτέρω διακράτηση των ελληνικών τίτλων.
Οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στο δίλημμα «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» και αναμένεται να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι ξένοι ομολογιούχοι. Μετά την απόσυρση χρέους ονομαστικής αξίας €30 δισ. ο κεντρικός στόχος είναι η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθυστερεί και επηρεάζει αρνητικά τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.
Η επίτευξη του στόχου απόσυρσης χρέους ονομαστικής αξίας €30 δισ. θα εξασφαλίσει σημαντικό χρόνο για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επανεκκίνηση της οικονομίας

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 7ης Δεκεμβρίου 2012 ήταν σημαντική αλλά δεν προσέγγισε το στόχο για «απόσυρση» χρέους ονομαστικής αξίας €30 δισ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής στις 07/12/2012 η συνολική συμμετοχή ανερχόταν σε €26 δισ. εκ των οποίων τα €10 δισ. προέρχονταν από τις ελληνικές τράπεζες και τα €16 δισ. από ξένους κατόχους ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα επαναγοράς αφορά τα ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους  €62,3 δισ. που κυκλοφόρησαν μετά το PSI του Φεβρουαρίου του 2012 . Στόχος της κυβέρνησης ήταν η απόσυρση ονομαστικού χρέους €30 δισ. μέσω επαναγοράς με κεφάλαια συνολικού ύψους €10.2 δισ. Εκτιμούμε ότι ο συγκεκριμένος στόχος με βάση τις τελικές αποτιμήσεις του προγράμματος επαναγοράς των ομολόγων θα οδηγήσει σε μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 11,0 ποσοστιαίες μονάδες το 2020.

Η κυβέρνηση έκρινε πως υπάρχουν επιπλέον περιθώρια συμμετοχής στο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους και αποφάσισε να ανοίξει για δεύτερη φορά το Βιβλίο Προσφορών της επαναγοράς (με τους ίδιους όρους με την πρώτη φορά).

Το Βιβλίο Προσφορών  άνοιξε στις 10/12/2012 και θα κλείσει στις 17.00 στις 11/12/2012. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Θετική αξιολόγηση θα διευκολύνει  το Συμβούλιο Κορυφής της 13/12/2012 να επιτρέψει την εκταμίευση των πρώτων €34.7 δισ. από τη συνολική δόση των  €43.7 δισ . Ανάλογη απόφαση αναμένουμε ότι θα λάβει και το ΔΝΤ μετά την 13/12/2012 πάλι με δεδομένη την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι το ΔΝΤ έχει θέση ως προϋπόθεση για την συνέχιση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας την εξασφάλιση βιώσιμων επίπεδων χρέους (δημόσιο χρέος

Keywords
Τυχαία Θέματα