EY: Κυβέρνηση και ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν για την ανάπτυξη των χωρών του G20

Συνεργασία κυβερνήσεων και επιχειρηματιών κρίνεται από τα μέλη των χωρών του G20 αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα υψηλά επίπεδα ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και έτσι να αρχίσει η ανάκαμψη των οικονομιών τους. Παράλληλα με την απευθείας ενίσχυση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, η κυβερνητική πολιτική θα πρέπει να εξετάσει μια πιο μακροπρόθεσμη ολιστική προσέγγιση για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Τα συμπεράσματα αυτά, προέκυψαν από έρευνα της ΕΥ “G20 Entrepreneurship Barometer 2013” σε περισσότερους από 1.500 κορυφαίους επιχειρηματίες,

αναφορικά με τις συνθήκες επιχειρηματικότητας στις χώρες του G20. Σύμφωνα με την έρευνα, οι χώρες αυτές αξιολογούνται βάση πέντε «πυλώνων» του επιχειρηματικού οικοσυστήματος:

-πρόσβαση στη χρηματοδότηση,
-επιχειρηματική κουλτούρα,
-φορολογία και ρυθμιστικό περιβάλλον,
-εκπαίδευση και κατάρτιση και
-συντονισμένη στήριξη.

Οι ανεπτυγμένες χώρες δείχνουν το δρόμο, αλλά οι ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές πλησιάζουν

Μεταξύ όλων των χωρών του G20, οι ανεπτυγμένες αγορές παρουσιάζουν τις υψηλότερες επιδόσεις σύμφωνα με το βαρόμετρο για την παροχή των καλύτερων οικοσυστημάτων για την επιχειρηματικότητα. Στη συνολική κατάταξη και για τις πέντε κατηγορίες, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή μεταξύ των 20. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην πρώτη θέση όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος, ενώ η Γαλλία είναι η κορυφαία για την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Ωστόσο, οι ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές καλύπτουν τη διαφορά πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού τους περιβάλλοντος. Η Σαουδική Αραβία θεωρείται ως η πιο ελκυστική από την άποψη φορολογίας και κανονιστικού πλαισίου, λόγω των χαμηλών συντελεστών εταιρικής φορολόγησης και της απλουστευμένης νομοθεσίας. Στο τελικό πυλώνα, για την παροχή “συντονισμένης στήριξης”, συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης και των peer to peer δικτύων, η Ρωσία έχει την υψηλότερη βαθμολογία, ακολουθούμενη από το Μεξικό και τη Βραζιλία. (βλέπε συνημμένο πίνακα).

Δημιουργία θέσεων εργασίας και ανεργία των νέων

Οι επιχειρηματίες απασχολούν τα δύο τρίτα των εργαζομένων των χωρών του G20 και αποτελούν βασική κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης των νέων. Εκτιμάται ότι, σε όλη τις χώρες της ΕΕ οι επιχειρηματίες δημιούργησαν 67% νέες θέσεις εργασίας, το περασμένο έτος, ενώ στην Κίνα το ποσοστό έφθασε στο 75%. Η Maria Pinelli, διεθνής αντιπρόεδρος της EY για τις Αγορές Στρατηγικής Ανάπτυξης εξηγεί πώς η δημιουργία θέσεων εργασίας μπορεί να ενισχυθεί: «Για να συνεχίσουν οι κυβερνήσεις των G20 να ενισχύουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας θα πρέπει να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα προσελκύοντας επιχειρηματίες τρίτων χωρών, από μια πραγματικά παγκόσμια βάση ταλέντων, αντιμετωπίζοντας τις γυναίκες επιχειρηματίες ως μια μεγάλη αγορά από μόνη της και προσφέροντας κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να προκαλέσουν ανάπτυξη – αλλά πρώτα θα πρέπει να τους δώσουμε τα εργαλεία και το περιβάλλον που θα τους επιτρέψει να πετύχουν.»

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για διεθνή δράση

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση αναφέρεται ως η κορυφαία προτεραιότητα για δράση σε παγκόσμιο επίπεδο από το 70% των επιχειρηματιών, οι οποίοι συμφωνούν ότι η εξεύρεση χρηματοδότησης παραμένει δύσκολη, καθώς οι επιχειρήσεις τους μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, ενώ διαφοροποιούνται οι πηγές χρηματοδότησης στις οποίες στηρίζονται. Το βαρόμετρο τονίζει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν μια σειρά από μηχανισμούς και θεσμούς που θα παρέχουν στους επιχειρηματίες κεφάλαια σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης, παράλληλα με την παροχή υποστήριξης και καθοδήγησης, η οποία είναι απαραίτητη για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά αποδοτικά.

Οι ΗΠΑ κατατάσσονται πρώτες, όσον αφορά στην παροχή πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, και στη συνέχεια ένα ποικίλο μίγμα ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών. Ενώ στις ΗΠΑ μόνο το 15% των επιχειρηματιών αναφέρουν ότι είναι πολύ δύσκολο να βρουν χρηματοδότηση, σε χώρες όπως η Ιταλία και η Αργεντινή το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο στο 45% και 40% αντίστοιχα.

Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση στα αρχικά στάδια έχει αρχίσει να βελτιώνεται, με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, καθώς και τη Σαουδική Αραβία και την Ινδονησία να παρουσιάζουν καλές επιδόσεις στην παροχή χρηματοδότησης προς τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Απαιτούνται περαιτέρω καινοτομίες για να διευρυνθεί η χρηματοδότηση στα αρχικά στάδια. Αυτό περιλαμβάνει πηγές χρηματοδότησης για να ενισχύσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις την καινοτομία τους και την υποστήριξη των επιχειρηματικών εγχειρημάτων.

Οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν επίσης σημαντικά από την απαλλαγή τους από έμμεσους φόρους. Το 83% των επιχειρηματιών συμφωνούν ότι φορολογικά κίνητρα εστιασμένα στην καινοτομία θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επιχειρηματικότητα στις χώρες τους. Για παράδειγμα, στον Καναδά, οι επιχειρηματίες μπορούν να ανακτήσουν το 50% του συνόλου των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη, ανεξάρτητα από κέρδη ή ζημίες.

Η Maria Pinelli παρατηρεί: «Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του προβλήματος ιδιαίτερα σε ορισμένες αγορές, οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι καινοτόμες. Οι επιχειρηματίες περιμένουν από τις κυβερνήσεις τους να δοθούν κίνητρα για νέες πηγές χρηματοδότησης είτε πρόκειται για το ξεκλείδωμα του τραπεζικού δανεισμού προς τους επιχειρηματίες, την παροχή δημοσίων κονδυλίων, το crowdsourcing ή τη μικροχρηματοδότηση.»

Πρόσκληση σε δράση για τις κυβερνήσεις

Παράλληλα με την οικονομική βελτίωση, υπάρχει ένα σαφές μήνυμα από τους επιχειρηματίες των χωρών του G20 για μια αλλαγή κουλτούρας, προκειμένου να αρθεί το στίγμα της αποτυχίας, να αναδειχθεί η επιχειρηματικότητα, να προωθηθεί ενιαία αντίληψη στο πολιτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και να υπάρξει συντονισμένη υποστήριξη από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα . Οι επιχειρηματίες στις ΗΠΑ φοβούνται την αποτυχία συγκριτικά λιγότερο. Στην πραγματικότητα, το 43% των ερωτηθέντων Αμερικανών επιχειρηματιών αντιμετωπίζουν την αποτυχία των επιχειρήσεων ως ευκαιρία μάθησης, έναντι μέσου όρου 23% στις G20. Οι επιχειρηματίες στις ΗΠΑ βοηθούνται επίσης κατά τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων από τις σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις μιας πτώχευσης. Η έκθεση συμβουλεύει επίσης τις κυβερνήσεις, για να κατανοήσουν καλύτερα τις προκλήσεις, να προβούν σε αυτοαξιολόγηση του επιχειρηματικού τους τοπίου τους για να εξασφαλίσουν ότι ακολουθούνται οι ορθές στρατηγικές χρηματοδότησης και τα απαραίτητα εργαλεία πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα