Economist: Η Ελλάδα ανακάμπτει, το κλίμα βελτιώνεται. Μπορούμε όμως να αποκλείσουμε το Grexit;

Μπορούμε να το ξεχάσουμε οριστικά το Grexit; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να δώσει το περιοδικό Economist σε πρόσφατο άρθρο του στο οποίο κάνει λόγο για αλλαγή κλίματος στους επιχειρηματικούς κύκλους παρ’ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αγωνίζεται ενάντια σε μια ύφεση – ρεκόρ που έσπρωξε την ανεργία κοντά στο 27%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα

στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο Economist σχολιάζει:

«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προβλέπει ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από τον Οκτώβριο, ωθούμενη από την πολυαναμενόμενη αύξηση εσόδων από τον τομέα του τουρισμού. Οι έγκαιρες κρατήσεις έχουν κάνει τους ξενοδόχους στα νησιά του Αιγαίου να επευφημούν. Η αισιοδοξία που κατέκλυσε τις αγορές του εξωτερικού και οι διαβεβαιώσεις από το Βερολίνο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, βοηθούν, πάρα πολύ».

Επίσης, όπως σημειώνει ο συντάκτης τους άρθρου, «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται όλο και πιο σταθερή. Αρκετές πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν την συγκυβέρνηση να ξεπερνά για πολύ λίγο την αριστερή αντιπολίτευση, παρά τις νέες περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς, αλλά και το φόρο ακίνητης περιουσίας που έχει εξοργίσει τη μεσαία τάξη των ψηφοφόρων. Ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται μια άνευ προηγουμένου έγκριση του κόσμου με ποσοστό 46%, σε σύγκριση με το 28% του Αλέξη Τσίπρα, τα ταξίδια του οποίου τον περασμένο μήνα στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον ενόχλησαν το κόμμα του», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα, το οποίο υπογραμμίζει πως «ακόμα κι έτσι, η Ελλάδα αγωνίζεται να ανταποκριθεί σε μια νέα σειρά από στόχους που έχουν τεθεί από την Τρόικα».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να καταστείλει την κοινωνική αναταραχή που “σιγοβράζει” μέσα από μια σκληρή γραμμή κατά των διαδηλωτών. Ανάγκασε με εντυπωσιακό τρόπο τους εργαζόμενους του μετρό της Αθήνας και τους ναυτικούς που εργάζονται σε πλοία παράκτιων να επιστρέψουν στην εργασία τους μέσω της πολιτικής της επιστράτευσης», σημειώνει ο Economist, ενώ από το δημοσίευμα δε λείπει και η αναφορά στους εκατοντάδες αγρότες που έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ τους σε εθνικές οδούς για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα