Eurobank: Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει το “τρένο” των μεταρρυθμίσεων

18:03 5/3/2013 - Πηγή: BankWars

Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει το “τρένο” των μεταρρυθμίσεων κι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μια σειρά από αποφάσεις για κρίσιμα θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου 2013, σημειώνει η Eurobank Research.

Στο τελευταίο δελτίο “7 ημέρες οικονομία”, οι αναλυτές της τράπεζας

εξηγούν ότι τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

-την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2013 με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των εσόδων
-την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος
-την εφαρμογή του προγράμματος «κινητικότητας» στο Ελληνικό Δημόσιο
-την πρόοδο όσον αφορά τις εναπομένουσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εστιάζονται κυρίως στην αγορά ενέργειας, στο δικαστικό σύστημα, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κτλ.
-την πρόοδο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων
-την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Η Eurobank Research επισημαίνει ότι οι διεθνείς εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του κινδύνου στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει “τα περιθώρια αποδόσεων των 10-ετών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης αυξήθηκαν σημαντικά εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία, της εκκρεμότητας σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης, τις αντιδράσεις στα νέα μέτρα λιτότητας στην Πορτογαλία κτλ.”

Σε αυτό το περιβάλλον, προσθέτει, “η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκαίο να προχωρήσει γρήγορα με την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ειδάλλως η αξιοπιστία της θα δεχτεί ένα ακόμη πλήγμα. Τις τελευταίες εβδομάδες, μια σειρά από εξελίξεις με κυριότερη την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ COSCO και ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι του Πειραιά στην Ευρώπη, δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αλλαγής του κλίματος στην ελληνική οικονομία. Δεν πρέπει να χάσουμε το τρένο των μεταρρυθμίσεων για μια ακόμη φορά”.

Keywords
Τυχαία Θέματα