Eurobank: Οι αποφάσεις του Eurogroup εξασφαλίζουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ εξασφαλίζει η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των €43,7 δισ. και τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ παρέχει τον απαραίτητο χρόνο για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,σύμφωνα με μελέτη της Eurobank Research.

Οι αποφάσεις του Eurogroup σχετικά με την έγκριση της (τμηματικής)

εκταμίευσης της δόσης των €43,7 δισ. και της εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το 2020 μειώνουν την τριετή αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την κοινή νομισματική ένωση. 

Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επανεκκίνηση της παραγωγικής μηχανής της ελληνικής οικονομίας.

Οι μεταρρυθμίσεις που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα περιλαμβάνουν α) το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, β) το σχέδιο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, γ) την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, δ) το σχέδίο για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ και ε) τις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς καυσίμων.

Παράλληλα, η επιλογή της χρήσης των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν ακίνδυνη.

Με δεδομένες τις πλειοψηφίες που σχηματίστηκαν μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2013 και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-16 είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μην εγκριθούν οι συγκεκριμένες Πράξεις από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο συγκεκριμένος κίνδυνος, σε συνδυασμό με τις εκκρεμείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την προηγούμενη ιστορία της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οδήγησαν στην τμηματική καταβολή της δόσης.

Σύμφωνα με την Eurobank η τμηματική καταβολή της δόσης δυσχεραίνει σημαντικά την προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Η Eurobank αναμένει ότι στο επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για α) την υλοποίηση των παραπάνω εναπομενουσών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, β) την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, και γ) την εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Ο συνδυασμός των παραπάνω δράσεων θα δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να θεωρηθεί ως το τέλος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στην Ελλάδα αλλά η αρχή μιας νέας προσπάθειας που θα οδηγήσει στη βελτίωση της αξιοπιστίας της οικονομίας και σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Eurobank σημειώνει ότι το 2012 θα είναι το πέμπτο συνεχόμενο έτος με αρνητικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013 ενώ ήδη εκφράζονται αμφιβολίες για το θετικό πρόσημο του ρυθμού ανάπτυξης του 2014. Ο ΟΟΣΑ στος προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα για την Ελλάδα προβλέπει αρνητικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ για το 2014 (-1,4% του ΑΕΠ) .

Keywords
Τυχαία Θέματα