Eurobank: Οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα

18:37 3/7/2013 - Πηγή: BankWars

Βελτιώνεται το αίσθημα εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η μεγάλη αποκλιμάκωση των περιθωρίων απόδοσης (spreads) των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η Eurobank, με τίτλο «Πρόγραμμα προσαρμογής, Επιτυχίες και Προκλήσεις».

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη, η Eurobank τονίζει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή

της Ελλάδας τα τρία τελευταία έτη είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί από χώρα του ΟΟΣΑ τη μεταπολεμική περίοδο.

Το 2012, η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους στην Ευρωζώνη (4,8% έναντι 0,5% του ΑΕΠ). Ο στόχος για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ το 2016 θεωρείται επιτεύξιμος, κρίνοντας από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της επταετίας πριν την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Παράλληλα το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας είναι πιο διαχειρίσιμο τώρα από ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Το μέσο επιτόκιο στα δάνεια του επίσημου τομέα που έχει λάβει έως τώρα η Ελλάδα στα πλαίσια του 1ου και του 2ου προγράμματος προσαρμογής υπολογίζεται σε 1,80% (χαμηλότερο από αυτό άλλων χωρών της Ευρωζώνης που έχουν υπογράψει πρόγραμμα προσαρμογής με την τρόικα).

Το μέσο ονομαστικό επιτόκιο επί του συνολικού δημοσίου χρέους της Ελλάδας την περίοδο 2013-2020 υπολογίζεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 3%, υποδηλώνοντας πιθανή αναστροφή του «φαινομένου της χιονοστιβάδας» από το 2015 και εντεύθεν.

Για τον εξωτερικό τομέα, η Eurobank επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως το εξωτερικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώνεται ταχέως, επωφελούμενο από την συνεχιζόμενη συρρίκνωση των εισαγωγών και την μειωμένη καθαρή δαπάνη για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων .

Πλεονασματικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών αναμένονται από το 2014 και μετά, συμβάλλοντας στην βελτίωση της βιωσιμότητας του εξωτερικού χρέους.

Το σωρευτικό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας (σε όρους σχετικού μισθολογικού κόστους) που υπέστη η Ελλάδα μετά την ένταξή της στην ΟΝΕ αναμένεται να εξαλειφθεί πλήρως έως το τέλος του 2013, συμβάλλοντας στην βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας

Μισθολογικό κόστος και γενικό επίπεδο τιμών

Στην έκθεση επισημαίνεται πως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η οικονομική ύφεση έχουν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του μισθολογικού κόστους .

Η μετακύληση των μεγάλων μισθολογικών μειώσεων στο μέσο επίπεδο τιμών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αν και η διαδικασία επιταχύνεται το τελευταίο διάστημα.

Κίνδυνοι και προκλήσεις

Στους κινδύνους και τις προκλήσεις για την πορεία επανόδου της χώρας σε βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης η Eurobank ξεχωρίζει τους εξής:

- Η μεγάλη αύξηση του ποσοστού ανεργίας αποτελεί σημαντική απειλή για την κοινωνική συνοχή

- Η καταστροφή φυσικού και ανθρώπινου κεφαλαίου και η μεγάλη αποεπένδυση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία έτη ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του δυνητικού ΑΕΠ της χώρας στην μετά-κρίση εποχή

Σημειώνει πως η μεγάλη διάρκεια και το βάθος της οικονομικής ύφεσης οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο συστημικό χαρακτήρα της κρίσης, στο αρχικό μέγεθος των διαθρωτικών ανισορροπιών και στις δομικές αγκυλώσεις και αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας .

Στην ανωτέρω εξέλιξη έχουν επίσης συμβάλει κάποιες αστοχίες/αδυναμίες του 1ου προγράμματος προσαρμογής όπως π.χ. η αποσταθεροποιητική επίπτωση της αναδιάρθρωσης χρέους (PSI) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η υποεκτίμηση του βάθους της ύφεσης και η υπερεκτίμηση της ικανότητας της δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Τι χρειάζεται να γίνει για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Σύμφωνα με την Eurobank η επιστροφή σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να στηριχτεί στα εξής βήματα:

Επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων/υπηρεσιών και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας

- Αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης του υψηλού οικονομικού και κοινωνικού κόστους της φοροδιαφυγής

- Προώθηση δημοσίων επενδύσεων ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης

- Αναγκαιότητα μείωσης του υψηλού κόστους χρηματοδότησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος

Συντάκτης της ανάλυσης είναι ο κ. Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα