Eurobank: Πολιτική σταθερότητα και πρωτογενές πλεόνασμα, κρίνουν την ανάπτυξη

“Πολιτική σταθερότητα, διατηρησιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων και εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι παράγοντες που θα κρίνουν την επιτυχία του προγράμματος και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης”, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυσή της Eurobank Research.

Όπως παρατηρεί στην έκθεσή της η τράπεζα, η αβεβαιότητα παραμένει καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών,

το δημοσιονομικό κενό του 2014 καθώς και την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.

Επαναλαμβάνει την εκτίμηση πως «τα χρονικά περιθώρια για μια συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας είναι περιορισμένα, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013 το αργότερο , πριν ξεκινήσει η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο του 2014».

Θεωρεί πως είναι δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού ώστε να επιτευχθεί και η αποδέσμευση της δόσης του €1,0 δις. στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου 2013. Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία, σύμφωνα με τη Eurobank θα είναι στο αναμενόμενο Eurogroup της 18ης Δεκεμβρίου αν μέχρι τότε έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη Γερμανία.

Η τράπεζα κάνει επίσης αναφορά στην πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδα ς από τη Moody’s επισημαίνοντας πως: Αν και η αναβάθμιση από την Moody’s δεν είναι εντυπωσιακή – η κατηγοριοποίηση investment grade απέχει ακόμη 7 βαθμίδες – μαζί με την επιβεβαίωση της αξιολόγησης της Fitch καταδεικνύουν τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει «βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα, ο δείκτης PMI ανήλθε στις 49,2 μονάδες το Νοέμβριο, στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων 51 μηνών».

Οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις συνέχισαν να επιβαρύνουν τις καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα και τον Οκτώβριο, σημειώνεται στην έκθεση ενώ γίνεται αναφορά και στην καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ύψους 4,7 δις. ευρώ.

Original article: Eurobank: Πολιτική σταθερότητα και πρωτογενές πλεόνασμα, κρίνουν την ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα